e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Στιγμιότυπα από την Κουρά του π. Γαβριήλ Βόγια, νέου αδελφού της Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Λαγκάδα Ζακύνθου

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Πολλές οι πνευματικές χαρές, τον τελευταίο καιρό, στην τοπική Εκκλησίας της Ζακύνθου, απόδειξη ότι η Μητρόπολη Ζακύνθου μεριμνά τα βέλτιστα για την πιο εύρυθμη λειτουργία τόσο των ενοριακών ναών, όσο και των μοναστηρίων.

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη εισδοχή ενός άξιου Αρχιμανδρίτου στην παλαίφατη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη Λαγκάδα, στην οποία μέχρι πρότινος εγκαταβιούσε ολόμονος και αφιερωμένος ο Ηγουμενεύων Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Παυλάτος, Εφημέριος συνάμα της διπλανής ενορίας του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου των Χαρτάτων.

Ο πολυσέβαστος όμως π. Θεόφιλος -λόγω προχωρημένης ηλικίας- δεν δύναται στο εξής να έχει τόσο αυξημένα καθήκοντα, δεδομένου μάλιστα ότι αφενός μεν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της σπουδαίας και ιστορικής Μονής βρίσκονται σε συνέχεια αποκατάστασής τους, αφετέρου δε οι πολλοί και διάφοροι γνωστοί-άγνωστοι καταπατητές της μοναστηριακής περιουσίας "αλωνίζουν" (κατά το κοινώς λεγόμενον) ανενόχλητοι.

Το έργο του π. Θεοφίλου (στη Μονή και στην Ενορία) δέχτηκε να συνεχίσει ο Αρχιμανδρίτης Μελίτων Βόγιας, μέχρι τώρα εφημέριος Μπουγιάτου. Επειδή όμως ο π. Μελίτων δεν είχε μοναχική κουρά, ει μόνον ρασοφορία, σήμερα τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ η κουρά του σε Μοναχό και κατά συνέπειαν η ένταξή του στο Μοναχολόγιο της Μονής του Προδρόμου. Σημειωτέον ότι, κατά την διάρκεια της ιερής Ακολουθίας, ο νέος Μοναχός μετονομάσθηκε σε ΓΑΒΡΙΗΛ.

Στην τελετή παραστάθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ευάριθμοι κληρικοί, η μητέρα του π. Γαβριήλ, πάμπολλοι παλαιοί και νέοι ενορίτες και φίλοι του. Ακολούθως όλοι ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου υπήρξε μοναστηριακό κέρασμα.

Από την θέση αυτήν ευχόμαστε από καρδιάς στον π. Γαβριήλ, ο οποίος, καταγόμενος από την Λάρισα, μεταφυτεύθηκε στο νησί μας και ανέλαβε μάλιστα δίχως δεύτερη σκέψη την ανάθεση που τού έγινε από τον οικείο Επίσκοπο (ενός ιδιαίτατα δύσκολου -ομολογουμένως- έργου), να διατηρήσει όλες τις ημέρες της ζωής του το πηγαίο χαμόγελο και χιούμορ που μέχρι τώρα τον διακρίνει, αλλά και τον ίδιο ζήλο υπέρ των δικαίων του περιώνυμου Μοναστηριού στη Λαγκάδα!

Φωτορεπορτάζ: Σπύρος Νέγκας, π. Δανιήλ Μπιάζης και π. Π. Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: