e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013

Περαστικοί από τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Pirogoscha, στο Κίεβο / Церква Успіння Богородиці Пирогощої (Пирогоща) — християнський храм у Києві

Φωτογραφίζει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Ο παρουσιαζόμενος σήμερα ναός βρίσκεται στην περιοχή Kontraktovaya, στην πόλη του Κιέβου, είναι θεομητορικός (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) και υπάγεται στη σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας, που αυτοπροσδιορίζεται ως Πατριαρχείο, υπό τον "Πατριάρχη" Φιλάρετο. Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο μιας υποτιθέμενης πλατείας και διακρίνεται για την αυστηρότητα του αρχιτεκτονικού ύφους του.

Καθώς πληροφορούμαστε από τη Βικιπαίδεια, το εν λόγω ιερό κτίσμα είναι γνωστό ως Pirogoscha (Пирогоща). Η ονομασία προήλθε είτε από την ελληνική λέξη Πύργος, οπότε θα μπορούσε να μεταφρασθεί ως "Πυργότισσα", είτε από την σύνθεση των λέξεων "Pyro" και "Goshcha". "Goshcha" προέρχεται από τη λέξη "guest" - ο έμπορος. Η λέξη "Pyro" αποδίδεται στην ελληνική μετάφραση ως "σιτάρι". Η ερμηνεία αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ναός χτίστηκε από τους εμπόρους ψωμιού.


Πρωτοοικοδομήθηκε ως πέτρινος ναός τον ΙΒ΄ αιώνα (1132-1136) από τους πρίγκιπες Mstislav και Yaropolk, γιους του πρίγκιπα Βλαδίμηρου του Μονομάχου (αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται στο ανωτέρω χειρόγραφο). Το 1935 καταστράφηκε -δυστυχώς- από τους Μπολσεβίκους. Το 1998, στον ίδιο ιστορικό χώρο, χτίστηκε το οικοδόμημα, το οποίο εμείς φωτοαποτυπώσαμε κατά το πρόσφατο ταξίδι μας στην ουκρανική πρωτεύουσα (δείτε ανωτέρω, τις 5 πρώτες φωτογραφίες).

Παρότι μπήκαμε στο ναό, δεν αποτυπώσαμε το εσωτερικό, διότι ήταν ιδιαίτερα σκοτεινό κι εμείς ιδιαίτερα κουρασμένοι, ώστε να επιμείνουμε. Άλλωστε, όπως αναφέραμε και σε άλλη ανάρτησή μας, οι εργαζόμενοι στους ναούς, που υπάγονται στο λεγόμενο Πατριαρχείο Ουκρανίας, δεν ήταν ιδιαίτερα ευγενείς με εμάς τους ιερείς που μάς "έκοβαν" ότι δεν τους ανήκουμε... Για να λάβετε όμως κι εσείς γνώση του εσωτερικού του ναού της Pirogoscha καταφύγαμε στο διαδίκτυο, απ' όπου σταχυολογήσαμε μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες. 
Η Σπηλιά του Αγίου Γερασίμου στην ευρύτερη δύσβατη περιοχή των Κρημνών Ζακύνθου


Γράφει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Απόψε και αύριο βιώνουμε την πανεύφημη εορτή για την μνήμη του Οσίου Γερασίμου (1509-1579), προστάτη της γείτονος νήσου Κεφαλληνίας, όπου και σωματικώς συνεχίζει να υπάρχει θαυματουργώντας νυχθημερόν και διαιώνια!

Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μην θυμηθούμε ότι η σεβάσμια αυτή οσιακή μορφή του ΙΣΤ΄ αιώνα έχει περάσει και από τη Ζάκυνθο σε δύο περιόδους (ως νέος και ως ιερομόναχος), έχει μάλιστα διακονήσει στο νησί μας, αν και δεν αγαπήθηκε όσο θα έπρεπε από τους συμπατριώτες μας και δη τους ορεινούς... Κατά τα θρυλούμενα, διετέλεσε εφημέριος στον ναό του Αγίου Λαζάρου στην πόλη της Ζακύνθου, ενδεχομένως βάπτισε τον Άγιο Διονύσιο, ενώ ασκήτευε σε μια -σωζόμενη μέχρι σήμερα- σπηλιά στην ορεινή Ζάκυνθο, βόρεια της Μονής των Κρημνών και του σημερινού γνωστότατου "Ναυαγίου"