e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Σταυροπροσκυνήσεως ημέρα στην Παναγούλα Μπανάτου εν Ζακύνθω

  Σήμερα, Κυριακή Γ΄ των Νηστειών, 23 Μαρτίου 2014  
Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας 






























































Εκατοντάδες πιστών εκκλησιάστηκαν σήμερα το πρωί, γεμίζοντας ασφυκτικά τον ναό της Παναγούλας μας, εδώ στο Μπανάτο, για να εκφράσουν τιμή και προσκύνηση στον Τίμιο Σταυρό, ο οποίος εν τω μέσω βιολετών, κρίνων και λοιπών ανθέων, δέσποζε κυριαρχικός και παρηγορητικός. Όλοι, με υποδειγματική ευλάβεια, συμμετείχαν στην λιτάνευση του δίσκου του Σταυρού κι έλαβαν από τα χέρια του ιερέα τα υψωθέντα άνθη, προσκυνώντας το Τίμιο Ξύλο!

Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας προς τους εκκλησιαζόμενους, επεσήμανε μεταξύ πολλών άλλων: 

"Αγαπητοί μου, 
     όταν βρεθούμε στο μέσο μιας κακοκαιρίας, μιας νεροποντής, έχουμε προβλέψει να προφυλαχτούμε κάτω από μιαν ομπρέλα. Στις βροχερές έως καταρρακτώδεις μέρες που ζούμε και καθώς κινδυνεύουμε κάτω από τα δυσχερή φαινόμενα ή προβλήματα της σήμερον, ο Θεός έχει ετοιμάσει για χάρη μας μιαν ασφαλέστατη και αρραγή ομπρέλα: τον Σταυρό του Χριστού! Κάτω από την σκέπη του κανείς δεν μπορεί να μας πειράξει, καμιά νεροποντή δεν έχει ισχύ, κανένα φίδι δεν δύναται να μας δαγκώσει, όσο ανθρωποβόρο και αιμοβόρο και αν είναι. 
     Ο Σταυρός αποτελεί την εγγύηση της σωτηρίας μας, την παρηγορητική σκάλα, μέσω της οποίας διαφεύγουμε και σωζόμαστε. Αποτελεί, εξάλλου, τον μόνο τρόπο, την μόνη οδό επιστροφής στον σπλαχνικό Πατέρα! Η άνοδος μπορεί να είναι όχι εύκολη, αλλά μάλλον σταυρική, όμως ο Αναστημένος, ο κατεξοχήν έχων πείρα του Σταυρού, αναμένει εκεί ψηλά τους αγωνιζόμενους αναβάτες, ώστε να τους υποδεχθεί και να τους καταξιώσει πλάι Του, στην εσχατολογική Δόξα, που απολαμβάνει! 
     Μακάριοι εκείνοι που αποβλέπουν στον Τίμιο Σταυρό και τον υπολογίζουν ως το αρμόδιο κλειδί, που ανοίγει και διαπλατώνει τις ερμητικά κλειστές θύρες του σύγχρονου βίου! Μακάριοι εκείνοι, που στρέφουν και θεωρούν στην διασταύρωση των δύο ξύλων του Σταυρού το Τετέλεσται του Σωτήρα! Εκείνοι σίγουρα μπορούν να ελπίζουν σε μια θέση στο μεγάλο και βασιλικό Δείπνο τ' Ουρανού"! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: