e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑ: ΒΑΝΑΤΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΠΑΣΧΑ 2022

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Προηγιασμένη θεία Λειτουργία απόψε στον Άγιο Λάζαρο πόλεως Ζακύνθου

  Εσπέρας 19ης Μαρτίου 2014  


Το Νυχθημερόν εκκλησιάστηκε απόψε στον περικαλλή ναό του Αγίου Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου, όπου -σημειωτέον- είχε εφημερεύσει ο Άγιος Γεράσιμος, καθόσον έμεινε στο νησί της Ζακύνθου. 

Την Προηγιασμένη θεία Λειτουργία τέλεσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, μαζί με τον Μέγα Οικονόμο Πέτρο Μαρούδα, άξιο Εφημέριο της Ενορίας. Κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων αρκετοί ενορίτες! Νωρίτερα ο π. Παναγιώτης, ομιλώντας στους πιστούς, επεσήμανε τα ακόλουθα: 

"Αγαπητοί μου, 
     σε όλες τις καταστάσεις της καθημερινότητάς μας λέμε και ξαναλέμε ότι χρειάζεται η χρήση και ουδέποτε η κατάχρηση. Στη μετάληψη όμως του Κυριακού Σώματος και Αίματος απαιτείται... κατάχρηση. Προτού παρανοηθεί ο λόγος μου, εξηγούμαι: 
     Η ανθρώπινη ύπαρξη αρδεύεται από το Αίμα και τρέφεται από το Σώμα του Ιησού Χριστού. Η συμμετοχή αυτή δεν πρέπει να γίνεται πότε-πότε ή επετειακά, αλλά διαρκώς και ανελλιπώς και επαναληπτικά! Γι' αυτό μίλησα, όχι για απλή χρήση, αλλά για... κατάχρηση. Όσο συχνότερα δηλαδή δεχόμαστε τον Χριστό εντός μας, τόσο καλύτερα για εμάς και τον κόσμο μας! Όπως δεν παύουμε να τρώμε και να ξανατρώμε για να επιβιώσουμε ως βιολογικές υπάρξεις, έτσι δεν πρέπει να παραλείπουμε ή (το χειρότερο) ν' αμελούμε να τρεφόμαστε ως ψυχοπνευματικές οντότητες με τον ίδιο τον αυτοπροσφερόμενο Χριστό, τον πάντοτε εσθιόμενον και μηδέποτε δαπανόμενον, αλλά τους μετέχοντας αγιάζοντα!
     Η Εκκλησία μάς προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για συχνότατη Κοινωνία με τον Κύριο της Δόξης μες από την τέλεση στους ναούς μας της Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων. Τούτη η μετ' εντάσεως μετοχή το Ποτήριο της Ζωής κορυφώνεται -άξια και δίκαια- κατά την λαμπρή εβδομάδα του Πάσχα, τότε, που χωρίς νηστεία δυνάμεθα να μεταλαμβάνουμε καθημερινά, ως αυθεντικοί μάρτυρες της Αναστάσεως"!!!

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Σύναξης ακολούθησε εκκλησιαστικό κέρασμα στο Γραφείο του Ναού, στο οποίο παρακάθισαν και οι άμεσοι συνεργάτες του Εφημερίου π. Πέτρου.-

Το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στη Μόσχα για τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2014

  Μόσχα, 19 Μαρτίου 2014  

Ξεκίνησε σήμερα (Τετάρτη 19.03.2014) στη Μόσχα η μεγάλη Διεθνής Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2014, στην οποία μετέχει και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Έκθεση αυτή θεωρείται ως η σημαντικότερη Ρωσική Τουριστική Έκθεση, στην οποία η Εκκλησία της Ελλάδος συμμετέχει επισήμως από το έτος 2012. Το Ελληνικό Περίπτερο φέτος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με έκταση περίπου 800 τ.μ., όπου συμμετέχουν περίπου 60 συνεκθέτες.
Στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ανάμεσα σε άλλους Έλληνες συνεκθέτες και σε ειδικό χώρο φιλοξενούνται οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες διά του Συνοδικού Γραφείου, ανταποκρινόμενες στο σχετικό αίτημα της Ιεράς Συνόδου, διαθέτουν ξενόγλωσσο οπτικοακουστικό υλικό των Ιερών Μονών και Ιερών Προσκυνημάτων τους.
Η Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου, αποτελούμενη από τους: Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο - Γραμματέα, Βασίλειο Τζέρπο - Μέλος και κ. Χρήστο Πετρέα - Επιστημονικό Συνεργάτη αυτού, μερίμνησαν χθες, Τρίτη 18 Μαρτίου 2014, στον εκθεσιακό χώρο για την παραλαβή και τακτοποίηση του υλικού, καθώς και την διακόσμηση του χώρου, από τον οποίο το υλικό θα διατίθεται κατά την διάρκεια της Έκθεσης στους τουριστικούς πράκτορες, τους επαγγελματίες και τους λοιπούς επισκέπτες. Η Tουριστική Eπιχείρηση «AMBOTIS TOURS», ένα εκ των συνεργαζομένων Τουριστικών Γραφείων με την Εκκλησία της Ελλάδος για το έτος 2014, είναι ο χορηγός της Αντιπροσωπείας για την παρούσα Έκθεση.

Το πρωΐ της Τετάρτης 19 Μαρτίου 2014, ημέρα ενάρξεως της Διεθνούς Εκθέσεως, έγιναν και τα εγκαίνια του Ελληνικού περιπτέρου και η καθιερωμένη επίσημη Συνέντευξη Τύπου. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε και με τις ευλογίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρόντες ήσαν εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας ο κ. Αναστάσιος Λιάσκος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού, ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο κ. Πάνος Λειβαδάς, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), και η Πρέσβης της Ελλάδος στη Μόσχα κα Δανάη Κουμανάκου. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, έγινε από τους Γενικούς Γραμματείς ειδική μνεία στην αποτελεσματική υλοποίηση των ενεργειών του «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας» μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση την σημαντική αρωγή της Εκκλησίας της Ελλάδος στον τομέα του εισερχόμενου τουρισμού και στη συμμετοχή της δια του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων σε στοχευμένες Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού στο εξωτερικό.
Η ρωσική αγορά εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Προσκυνήματα και Θρησκευτικά Μνημεία της Χώρας μας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι μεταξύ των επισκεπτών στο χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος περιλαμβάνονται και πολλοί Ρώσοι Εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι (Ηγούμενοι Ιερών Μονών, εκπρόσωποι Προσκυνηματικών Κέντρων, κ.α.).
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί εκ των επισκεπτών, ζητούν πληροφόρηση για προσκυνηματικούς προορισμούς, Ιερές Μονές και Θρησκευτικά Μνημεία της πατρίδας μας για τα οποία μερικές από τις αρμόδιες Ι. Μητροπόλεις δεν έχουν διαθέσει στο Συνοδικό Γραφείο το αντίστοιχο υλικό.
Η Αντιπροσωπεία θα παραμείνει μέχρι την λήξη της Διεθνούς Εκθέσεως ΜΙΤΤ και θα έχει και άλλες συναντήσεις.