e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος της "Ιδιωτικής Οδού" για την Βραδιά El Greco του "Αληθώς"


Με τον ευγενικά μεγεθυντικό -όσον αφορά στην ταπεινή δραστηριότητα του "Αληθώς"- τίτλο "Μια υπερπαραγωγή του Κέντρου Λόγου Μπανάτου Αληθώς για τον Ελ Γκρέκο", ο αγαπητός συνοδίτης του διαδικτύου Παναγιώτης Ανδριόπουλος, δημοσίευσε στην Ιδιωτική Οδό του, τα της Βραδιάς Ελ Γρέκο της Ενορίας μας! 

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς, ότι διέθεσε τόσον ιστοχώρο και τόση καλοσύνη για να προβάλει την εν λόγω εκδήλωσή μας. Αντιγράφουμε μονάχα την τελευταία αποστροφή τού δημοσιεύματος, που αφορά στο video installation, που παρουσιάστηκε: Ιδιωτική Οδός συγχαίρει θερμά, με τη σειρά της, όλους τους συντελεστές του Αληθώς για την πρωτότυπη εργασία που κάνουν και ιδιαιτέρως τον Ιωάννη - Πορφύριο Καποδίστρια για την ευφάνταστη παραγωγή του βίντεο installation, που έδωσε άλλη διάσταση στο αφιέρωμα στον Γκρέκο"

Το "zantepress24.gr" για την Βραδιά El Greco του "Αληθώς"


Ευχαριστούμε ειλικρινά το πάντα καλά ενημερωμένο ειδησεογραφικό site της Ζακύνθου zantepress24.gr και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη για την προβολή τής θεαματικής και άκρως επιτυχημένης Βραδιάς Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς", στις 19 Οκτωβρίου 2014. Κλικ ΕΔΩ!

Σχόλιο του ποιητή Διονύση Φλεμοτόμου για τη Βραδιά El Greco στο "Αληθώς"


Τελικά ο πολιτισμός είναι υπόθεση ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι θεσμών, προπάντων αυτών που έχουν σχέση με "πολιτικά" πρόσωπα (Κράτος, Δήμοι, Περιφέρειες κλπ). Αυτό το διαπίστωσα απόψε στο "Αληθώς" του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, στο Μπανάτο. 

Σημαντικότατη και εποικοδομητική η εκδήλωση, η αφιερωμένη στο El Greco. Σημαντική η ομιλία της Κατερίνας Δεμέτη και αυτή του Νίκου Γράψα. Πολύ καλό και το μουσικό μέρος, με υπέροχα ζακυνθινόπουλα, που συνεχίζουν ν' αγαπούν, με γνώση, την μουσική. 

Κάτι τέτοια με κρατούν στο νησί μου, όταν κάποια ανησυχητικά φαινόμενα, με κάνουν να σκέφτομαι να το εγκαταλείψω. Επίσης, τι ωραία αυτή η καθαρά επτανησιακή συνήθεια των εκδηλώσεων μέσα σε ναούς. Είναι ένας άλλος τρόπος προσευχής!

[Πηγή: facebook -19.10.2014 | φωτό: Μια στιγμή από το video installation, με έργα Δομήνικου Θεοτόκουλου στην πρόσοψη του αναγεννησιακού Ναού της Παναγούλας Μπανάτου | 19.10.2014]

Εξέπληξε ευχάριστα το κοινό της Ζακύνθου η Βραδιά του Κέντρου Λόγου «Αληθώς» για τον El Greco

Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας 
Στο πλαίσιο του τρέχοντος «Έτους El Greco 2014», το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «Αληθώς» θεώρησε υποχρέωσή του να αφιερώσει την 3η δράση του δ΄ κύκλου του στον Κρητικό και συνάμα παγκόσμιο Ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, σε μια νοητή μάλιστα συνάντησή του μ’ έναν άλλον αξιομνημόνευτο -αν και δυσδιάκριτο μέσα στην Ιστορία- Κρητικό Καλλιτέχνη, τον Φραγκίσκο Λεονταρίτη, τον επονομαζόμενο «Il Greco της Μουσικής».
Η εκδήλωση, η οποία στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, 19ης Οκτωβρίου 2014, στον αναγεννησιακό Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Σε αυτήν παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος (του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ απουσιάζοντος στην Κεφαλονιά για την εορτή του Αγίου Γερασίμου), αρκετοί Ιερείς, ο Πρόεδρος του Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης, πλήθος ανθρώπων της διανόησης, των γραμμάτων, της ζωγραφικής και των επιστημών, αλλά και απλοί άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, όλοι φιλικοί θιασώτες των πολυποίκιλων δράσεων του Μορφωτικού Κέντρου.
Τους προσερχόμενους στον Ναό υποδεχόταν μια έκπληξη: ένα video installation, δηλαδή μια προβολή των έργων Θεοτοκόπουλου επάνω στην πρόσοψη του Ναού της Παναγούλας – μια φιλόδοξη παρουσίαση, που ετοίμασε ο φοιτητής Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας, με την τεχνική υποστήριξη του Κωνσταντίνου Μάτσα, Εκκλησιαστικού Συμβούλου Μπανάτου. Ανάλογο video installation «αποχαιρέτησε» στο τέλος της εκδήλωσης τον λαό. Με τον τρόπο αυτόν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπεύθυνος του «Αληθώς» π. Παναγιώτης Καποδίστριας, «θεωρούμε ότι ο ίδιος ο Δομήνικος των Χρωμάτων είναι κοντά μας, περιλούοντάς μας με τις ανεπανάληπτες ζωγραφικές συνθέσεις του»!
Στην αρχή της εορταστικής αυτής σύναξης, εγκάρδιο χαιρετισμό απηύθυνε η εκπαιδευτικός Μαρία Νεονάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ζακύνθου, συγχαίροντας τους διοργανωτές για τη σκέψη να τιμηθούν δύο επιφανείς γόνοι της νήσου Κρήτης.   
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, η Κατερίνα Δεμέτη - Αρχαιολόγος και Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, παρουσίασε, χρησιμοποιώντας πλούσιο και πειστικό εποπτικό υλικό, το θέμα: «Αναφορά στον Γκρέκο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τετρακόσια χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού Ζωγράφου».
Στο δεύτερο μέρος, ο Νίκος Γράψας - γνωστός Συνθέτης, παρουσίασε το πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Το μουσικό περιβάλλον του Θεοτοκόπουλου, μεταξύ Κρήτης και Βενετίας, εστιάζοντας στον Κρητικό Μουσικό και Ιερωμένο Φραγκίσκο Λεονταρίτη (περ. 1518 – περ. 1572)».
Αμέσως μετά, ο Νίκος Γράψας και πέντε σπουδαστές Μουσικής (ο Μαρίνος Γιαννούλης / λαούτο, ο Σπύρος Δρογγίτης / τούμπα, η Λόλι Ελέζι / βιολί και ερμηνεία, η Νικόλ Κορφιάτη / ερμηνεία και η Ιωάννα Μουζάκη / πλήκτρα) ερμήνευσαν δυο κομμάτια κοσμικής μουσικής της Αναγεννησιακής Κρήτης και στο τέλος δύο αποσπάσματα από εκκλησιαστικές συνθέσεις του Λεονταρίτη (από το έργο “Missa Super Letatus Sum), σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Όλοι καταχειροκροτήθηκαν από το φιλόμουσο και απαιτητικό κοινό της Ζακύνθου!
Πριν κλείσει η Βραδιά, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη συγκινημένος τόσο τους παράγοντες του «Αληθώς», όσο και τους συντελεστές του αφιερώματος στους δύο Κρητικούς “Greco”!

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ στην Κεφαλονιά για την εορτή του Αγίου Γερασίμου [φωτογραφίες + video]

Χθες και σήμερα το πρωί στα Ομαλά της Κεφαλληνίας 
Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Πατρών και  inkefalonia