e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

"Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν, Δέσποτα" σήμερα εν Βανάτω

 Πρωί 14ης Σεπτεμβρίου 2015, στον Ναό της Φανερωμένης 
50 φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας 




































































































Με κατάνυξη, εκκλησιαστική τάξη και συμμετοχή ικανοποιητικού αριθμού πιστών τιμήθηκε σήμερα στην Ενορία μας, στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, η εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Ο ναός ευωδίαζε από χθες βασιλικούς, τους οποίους προσέφεραν ευάριθμοι ενορίτες μας για να στολίσουν τον Σταυρό, ο οποίος βρισκόταν στο κέντρο της Ευχαριστιακής Συνάξεως. 

Λειτούργησαν ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας μετά του Διακόνου Ιωάννου Ρένεση, ενώ στο ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο συνενορίτης μας συνταξιούχος Ιερέας π. Ιωάννης Ζαρκάδης. Στο ψαλτήρι απέδωσαν τις υμνωδίες μελωδικότατα, θαυμαζόμενοι από το απαιτητικό εκκλησίασμα, ο Πρωτοψάλτης μας κ. Δημήτριος Κάνδηλας και οι καλοί βοηθοί του. 

Πριν από την τελετή της Υψώσεως του Σταυρού (η οποία -σημειωτέον- έγινε φέτος πριν την Απόλυση για λόγους πρακτικούς) ο π. Παναγιώτης ομίλησε για τη σημασία και τη χρηστικότητα του Σταυρού στη ζωή του ανθρώπου. Μεταξύ των άλλων τόνισε: 
          "Αγαπητοί μου, ο Τίμιος Σταυρός, αν και υπήρξε κατ' αρχήν το όργανο του πλέον ντροπιαστικού θανάτου, τον οποίον επέβαλαν για τους ακραίους εχθρούς τους οι Ρωμαίοι, αφ' ότου άφησε πάνω του την ύστατη πνοή Του ο Κύριος Ιησούς, μετεβλήθη σε όργανο της θείας Χάριτος, σε τρόπο εγκοσμίωσης του Ουρανού, σε τόπο απονέκρωσης του κάθε λογής θανάτου, επειδή δι' αυτού κατατροπώθηκε ο ίδιος ο Θάνατος, το δε Αίμα του αθώου Νεκρού ζωογονεί έκτοτε αναστατικά τον κάθε εσταυρωμένο της καθημερινότητας όλων των εποχών. Κάθε φορά που αισθανόμαστε ανέστιοι και απαρηγόρητοι, δυνάμεθα να στρέψουμε βλέμμα ικεσίας προς το Τίμιο Ξύλο, εκζητώντας πατρίδα μένουσαν, ουσιαστική παρηγορία και πραγματική ανάψυξη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: