e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Το Χριστουγεννιάτικο Κονσέρτο του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" | Christmas Consert [πλήρες video]

 Μορφωτικό Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ 
Εσπέρας Σαββατόβραδου, 10 Δεκεμβρίου 2016, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Εισαγωγικά της βραδιάς, ομίλησε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ 
Μαγνητοσκόπηση: Νίκος Παπαδάτος Επίτιμος Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος

12.12.2016 

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου αναγορεύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας. Η τελετή ξεκίνησε με την προσφώνηση από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Βασίλειο Χρυσικόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε, πως «η τιμή που απονέμεται στον Αρχιεπίσκοπο είναι συγχρόνως τιμή για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο». Αμέσως μετά αναγνώσθηκε το ψήφισμα από τον Πρόεδρο του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Αναπληρωτή Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο. Στη συνέχεια αναγνώσθηκε ο έπαινος (laudatio) του Τιμώμενου από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ιδρύματος, Καθηγητή Νικόλαο - Γρηγόριο Κανελλόπουλο.

Ακολούθησε η αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου και η περιένδυσή του με την τήβεννο και τα διάσημα του Ιονίου Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη, ενώ του επιδόθηκε η επίδοση του ψηφίσματος και του διδακτορικού διπλώματος.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για την τιμητική αυτή διάκριση και ανέγνωσε την ομιλία του με θέμα: «Η Νορμανδική επιδρομή στον Ελλαδικό χώρο κατά την διάρκεια της δεύτερης Σταυροφορίας 1147-1148» Αφορούσε την πολιορκία και την κατάκτηση της Κέρκυρας από τους Νορμανδούς τον 13ο αιώνα. Με την εισήγηση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος ήθελε να φέρει κοντά την ιδιαίτερη πατρίδα του την Βοιωτία με την Κέρκυρα. 

Στην τελετή παρέστησαν οι Μητροπολίτες Κερκύρας, και Παξών κ. Νεκτάριος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, οι πολιτικές αρχές του τόπου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, τοπικών συλλόγων και φορέων.

Μόλις ολοκληρώθηκε η τελετή φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών έψαλλαν το Απολυτίκιον του Αγίου Σπυρίδωνος και τον Πολυχρονισμό του Αρχιεπισκόπου.

Ιερατικό Συλλείτουργο στο Δράκα Ζακύνθου προς τιμήν του Αγίου ΣπυρίδωνοςΜε σεμνότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε σήμερα (12.12.2016), στον συνοικισμό Δράκα Ζακύνθου, η Ευχαριστιακή Σύναξη προς τιμήν του Αγίου Πατρός Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του εν Κερκύρα, στο φερώνυμο Ναΰδριο της Οικογενείας Σπύρου Χιώνη. Συλλειτούργησαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο π. Ιωάννης Βλαχιώτης, ο π. Νικόλαος Κονίδης και ο π. Ιωάννης Ρένεσης. Έγινε Αρτοκλασία και λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου στον αύλειο χώρο μετά της σχετικής Δεήσεως υπέρ υγείας πάντων και πασών. 
          Ομιλώντας προς τους πανηγυριστές ο π. Παναγιώτης και βασιζόμενος στη φράση του Απολυτικίου του Αγίου "και εν τω μέλπειν τας αγίας σου ευχάς, αγγέλους έσχες συλλειτουργούντας σου, ιερώτατε", αναφέρθηκε στην παμμέγιστη τιμή και την τεράστια ευθύνη των Ιερέων έμπροσθεν του ιερού Θυσιαστηρίου, όπου παρίστανται μεν Άγγελοι δίχως όμως να δύνανται να αγγίξουν Σώμα και Αίμα Χριστού, όπως οι λειτουργοί Ιερείς. 
          Μετά το πέρας της Ιερατικού Συλλείτουργου ακολούθησαν κεράσματα σε όλους τους εκκλησιασθέντες, καθώς επίσης πλούσιο γεύμα με νηστίσιμα εκ μέρους της Οικογένειας Χιώνη! 
[Φωτογραφίες και ενδεικτικό video: Πέτρος και Σπύρος Σταμίρης]
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από την Κέρκυρα: "Σήμερα χρειαζόμαστε ανθρωπιά, να νιώσουμε όλοι μας ότι πρέπει να σταθούμε μαζί και ενωμένοι να προχωρήσουμε"

12.12.2016 | Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος


«Σήμερα χρειαζόμαστε ανθρωπιά, να νιώσουμε όλοι μας ότι πρέπει να σταθούμε μαζί και ενωμένοι να προχωρήσουμε», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον εορτάζοντα ιερό ναό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριάκος και ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. 

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και αναφέρθηκε στην εορτή του Αγίου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως οι Άγιοι της Εκκλησίας είχαν κοινό χαρακτηριστικό την αναζήτηση της αγιότητας και προσέθεσ επως η Εκκλησία τιμά κάθε μέρα κάποιον άγιο αφενός, για να τον τιμήσει και αφετέρου, για να παραδειγματιστούμε από την ζωή του. Επεσήμανε, επίσης, ότι ο άνθρωπος αποκτά σοφία από τις επιστήμες και τις γνώσεις, αλλά χρειαζόμαστε και την άνωθεν Σοφία. «Η ανθρώπινη σοφία μόνη της μπορεί να είναι και επικίνδυνη. Εκεί που συναντιέται η κοσμική με την άνωθεν εκεί είναι το χάρισμα και γεννιέται ο χαρισματούχος άνθρωπος» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στα οφέλη της εκκλησιαστικής ζωής, της κοινής πίστης, της κοινής πορείας και προσπάθειας. Μίλησε, επίσης, για τον εγωισμό που επικρατεί στις μέρες μας και για την έλλειψη ανθρωπιάς, ελευθερίας, δημιουργίκοτητας και προσφοράς. 

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε δύσκολη χρονικά και ιστορικά. «Να μην ησυχάσουμε, θα είναι δυσκολότερα αυτά που έρχονται. Μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Διότι οι ξένοι πρώτα λύνουν τα δικά τους τα θέματα και τελευταία θα σκεφτούν εμάς. Για παράδειγμα, όταν το 1822 η επανάσταση του '21 κόντευε να διαλυθεί από γκρίνιες των Ελλήνων, γιατί δεν είχαμε χρήματα, ο Μαυροκορδάτος είπε "τα καράβια των Τούρκων ξαναβγαίνουν και έρχονται και χρήματα δεν έχουμε" και θέλαμε δάνειο και έκαναν αναζήτηση και ζητούσαν στην Ισπανία τότε, την δυνατή, τάλαρα ασημένια και περίμεναν να υπογραφεί το συμβόλαιο και ξαναπερίμεναν, αλλά δεν υπογραφόταν αργούσε γιατί έπρεπε πρώτα από όλα να ταχτοποιηθούν οι προς αυτούς υποχρεώσεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τότε ο Ιωσήφ ο Ανδρούσης που ήταν επίσκοπος Εκκλησιαστικών και της Παιδείας γραφεί ένα ωραίο γράμμα: "Μην περιμένετε τα χρήματα. Όταν θα έρθουν, θα έχουν χαθεί οι ευκαιρίες. Ό,τι έχουν οι εκκλησιές, ασημένια χρυσάφια, μαζεύτε τα γιατί τα θέλει ο τόπος". Και συγκεντρώθηκαν λέει ο ιστορικός 840 οκάδες ασήμι και χρυσάφι. Δεν υπήρξε τότε ο ατομισμός ή τουλάχιστον υπήρξε μέσα στο βάθος η δύναμη για να πάμε πιο μπροστά. Αν, λοιπόν, σήμερα χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από τις άλλες φορές, είναι αυτή η ανθρωπιά, αυτή η προσπάθεια να νιώσουμε όλοι μας ότι πρέπει να σταθούμε μαζί και ενωμένοι να προχωρήσουμε. Αρκετά ευτελίστηκε το πρόσωπο και όταν το πρόσωπο ευτελίζεται και χάνει την αξιοπρέπεια, γίνεται εμπορεύσιμο και όταν είναι εμπορεύσιμο χάνει την αυτοπεποίθηση του και αχρηστεύεται».

Ο Αρχιεπίσκοπος, επίσης, αναφέρθηκε στον πολιτισμό΄, στην ιστορία και στις δραστηριότητες του λαού της Κέρκυρας και ευχήθηκε ο Άγιος Σπυρίδωνας να βοηθήσει την Εκκλησία στέλνοντας μήνυμα προς τους πολέμιους της Εκκλησίας, τους οποίους χαρακτήρισε Σαούλ, που πετροβολούσε τον Πρωτομάρτυρα Άγιο Στέφανο και μετά, ως Παύλος, έγινε θερμός υποστηρικτής του Χριστιανισμού.

«Να ευχηθούμε η Εκκλησία μας να είναι όσο το δυνατόν ενωμένη και δυναμική και αν υπάρχουν μερικοί που τη λιθοβολούν δεν πρέπει να φοβόμαστε, μη ξεχνάτε ότι στα βασανιστήρια του πρωτομάρτυρα Στεφάνου αυτός που πρωτοστατούσε ήταν ο Σαούλ με το πετροβολητό και τις μεθοδεύσεις του, ο μετέπειτα Παύλος. Ποιος ξέρει μέσα στην ιστορία και στο διάβα πόσοι σαν τον Σαούλ δε θα γίνουν Παύλοι; Πόσοι δεν θα καταλάβουν το σφάλμα ότι δεν θα πρέπει να συνεχίζουν με αυτόν τον τρόπο;» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε πως «η λέξη "χωρισμός", δεν υπάρχει μέσα στην ορθόδοξη αποστολή, μέσα στον ρόλο τον ποιμαντικό τον δικό μας. Το είπε πιο μπροστά και ο Χριστός. Όποιος θέλει θα έρθει κοντά μας, θα έρθει και όποιος δε θέλει δε θα έρθει κοντά μας. Εμείς θα μείνουμε σαν τον πατέρα που έφυγε ο νεότερος υιός και κατέστρεψε την περιουσία του και όταν γύρισε δεν τον ρώτησε πού έφαγε την περιουσία. Δεν τον έδιωξε. Τον κάλεσε πάλι κοντά του. Αυτό είναι το νόημα της Εκκλησίας. Δεν διώχνει. Δεν χωρίζει. Αφήνει ελεύθερο τον καθένα να πάει όπου θέλει κι εκεί στο μπαλκόνι τον περιμένει να ξαναγυρίσει. Ο Άγιος Σπυρίδωνας να μας φωτίζει όλους. Τον καθένα από το δικό του πόστο. Όλοι μαζί, σαν αλυσίδα ενωμένη, να προχωρήσουμε για το καλό του τόπου».

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος παρέστη στην συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής Κερκύρας, ενώ το απόγευμα, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου, του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας.

Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται στην Κέρκυρα από εχθές το απόγευμα, με αφορμή την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου της πόλης, και τον συνοδεύουν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης και ο Διευθυντής της φιλανθρωπικής εταιρείας «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.