e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Έτοιμοι για την Πρωτοχρονιά του 2018 στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου


Όλα είναι έτοιμα στον περικαλλή Ναό της Παναγούλας μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, για την αυριανή Πρώτη του 2018, κατά την οποίαν η Εκκλησία τιμά, με κάθε δυνατή επισημότητα, την Περιτομή του Χριστού και τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας. 

Κατ' αρχήν (περί ώρα 8.30 πρωινή) θα τελεσθεί η θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, αμέσως μετά θα γίνει η Δοξολογία για το νέο Έτος 2018 με την παρουσία των τοπικών Αρχόντων και τέλος -σύμφωνα με τη συνήθεια των τελευταίων ετών- θα κοπεί η πατροπαράδοτη ζακυνθινή Κουλούρα! Σε όποιον από το εκκλησίασμα πέσει το "ηύρεμα", έχει να λάβει μια τσάντα με διάφορα αναμνηστικά δώρα, για το καλό της καινούργιας χρονιάς.

Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, η Κουλούρα κόβεται κατ' έτος, για να τιμηθούν οι εργαζόμενοι με κάθε τρόπο στον Ναό μας: Οι Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι, οι Ιεροψάλτες και οι βοηθοί ιεροψαλτών, όπως και η Συντροφιά των Νέων που βοηθούν ανελλιπώς τον Ιερέα στο Άγιο Βήμα!

Πανηγυρικός Εσπερινός για την Περιτομή του Χριστού και τον Άγιο Βασίλειο στον Ναό του Αγ. Βασιλείου ΕξαρχείωνΦωτογραφίες και κείμενο: Σπύρος Παπαγεωργίου

Με λαμπρότητα τιμήθηκε και φέτος η Δεσποτική Εορτή της κατά Σάρκα Περιτομής του Ιησού Χριστού, καθώς και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου επί των οδών Μπουμπουλίνας και Μετσόβου στα Εξάρχεια.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, ενώ τον πλαισίωσαν ιερείς της Αρχιεπισκοπής. Στο ναό τίθεται σε προσκύνηση μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, τεμάχιο ιερό λειψάνου του Αγίου Βασιλείου που φυλάσσεται στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου.

Ο κ. Κλήμης στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην ζωή του Μεγάλου Βασιλείου και τόνισε τις δύο παρακαταθήκες που άφησε στο ανθρώπινο γένος. Ο πρώτος καρπός του ήταν η Θεολογία, αναφερόμενος στα πολλά θεολογικά βιβλία και συγγράμματα, ενώ στάθηκε στην Θεία Λειτουργία του καθώς και το έργο «Εξαήμερος», μέσα στο οποίο ερμηνεύει την έννοια του χρόνου.

Όπως τονίζει «Ο Θεός ως δημιουργός του Σύμπαντος είναι άχρονος, δεν έχει αρχή. Όλα τα υπόλοιπα που είναι δημιουργήματά Του έχουν αρχή και τέλος. Ο άνθρωπος ως δημιούργημα του Θεού έχει αρχή αλλά έχει και τέλος, αφού γηράσκει και αποθνήσκει. Αυτό όμως που δεν έχει τέλος είναι η αθάνατη ψυχή του. Επίσης τονίζει ότι ο χρόνος είναι τόσο γρήγορο που δεν προλαβαίνουμε να το αντιληφθούμε. Συνεπώς όλα στον κόσμο είναι ρέοντα και όχι μένοντα».

Ο κ. Κλήμης τόνισε πως «Ο δεύτερος καρπός που μας προσέφερε ο Μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας είναι η ελεημοσύνη. Ο Μέγας Βασίλειος δημιούργησε την Βασιλειάδα, μια μεγάλη Πολιτεία με γηροκομεία, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία. Ο Μέγας Βασίλειος ήταν καρπός ευλογημένης οικογένειας και σωστής προετοιμασίας. Πατέρας της Θεολογίας αλλά και Πατέρας της αγάπης και της ελεημοσύνης . Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε νέος σε ηλικία 47 ετών, ήταν ασκητής και λιτός στην διαβίωση και την διατροφή και δεν έχει καμία σχέση με παραποιημένα δημιουργήματα των καταναλωτικών κοινωνιών και πολυεθνικών εταιρειών».

Έκλεισε με κάλεσμα «να καλλιεργήσουμε όλοι την ελεημοσύνη και την φιλανθρωπία για να αυξήσουμε τους καρπούς και να μας αναγνωρίσει ο Κύριος, ως γνήσιους μαθητές Του».

Αυτή την ώρα τελείται ιερά αγρυπνία ενώ αύριο θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στιγμές από την κοπή της Βασιλόπιτας στο Φανάρι [+video]

Εσπέρας της τελευταίας ημέρας του 2017, στην αίθουσα του Θρόνου εν Φαναρίω, ο Οικουμενικός Πατριάρχης -κατά το έθος- συμπαραστατούμενος από Ιεράρχες, όπως και κληρικούς και λαϊκούς της Πατριαρχικής Αυλής, έκοψε την καθιερωμένη Βασιλόπιτα, απευθύνοντας πατρικές ευχές προς όλους και προς ένα έκαστον για το επί θύραις 2018. 
Οπτικοακουστικό υλικό: π. Ελευθέριος ΑλούκοςΠατριαρχικός Εσπερινός για την εορτή της Περιτομής του Κυρίου εν Φαναρίω

Εσπέρας 31ης Δεκεμβρίου 2017, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄. 


Τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς 2018 από τη Συντροφιά των Νέων του Μπανάτου [video]


Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2017, στο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, η Συντροφιά των Νέων της Ενορίας ψάλλουν τα Κάλαντα του Νέου Έτους στον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄.

Τελευταία ημέρα του 2017, με Αρχιερατική λειτουργία, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω


Πρωί της Κυριακής μετά την Γέννηση του Χριστού, 31η Δεκεμβρίου 2017, στον μεγαλοπρεπή και χρυσο-αγιογραμμένο Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου. 
     Της Ευχαριστιακής Συνάξεως της Αποδόσεως της εορτής των Χριστουγέννων και της τελευταίας ημέρας του έτους 2017 προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, συμπαραστατούμενος από τον Ζακύνθιο Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Κόκλα, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, τον οικείο Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια και τον Πρωτοδιάκονο Ανδρόνικο Αγαλιανό. Σε τελεσθέν Μνημόσυνο κατέφθασε, εξάλλου, ο Εφημέριος του Πλάνου π. Νικόλαος Αβούρης. 
     Έψαλε, κατά το ζακύνθιο μουσικό ιδίωμα της ψαλτικής, η έγκριτη Χορωδία του Ναού, υπό τους καλούς Ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριο Κάνδηλα και Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη. 
     Ο Μητροπολίτης ομίλησε εκ βαθέων προς το εκκλησίασμα περί του Νεοτεχθέντος Κυρίου ως του κατεξοχήν Πρόσφυγα και Ξένου, ο Οποίος επιποθεί να συναντήσει και θεώσει το ανθρώπινο γένος, το εν πολλοίς αποστατημένο ή αποπροσανατολισμένο. 
     Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας η Συντροφιά των Νέων της Ενορίας, οι οποίοι διακονούν στο Ιερό Βήμα, έψαλαν τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς προς τον Μητροπολίτη, ο οποίος κατενθουσιάστηκε με τα παιδιά και τα επαίνεσε στοργικά. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]