e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Πατριαρχικός Εσπερινός για την ανακήρυξη σε Άγιο του οσίου Ιακώβου (Τσαλίκη) εν Ευβοία [live]


Συμβαίνει τώρα, 
στη Μονή του Οσίου Δαβίδ, στις Ροβιές της Ευβοίας, όπου έζησε και θαυματούργησε ο νέος Όσιος της κατ' Ανατολάς Εκκλησίας Ιάκωβος ο Τσαλίκης, υπάρχει μάλιστα εκεί ο τάφος Του. Της αποψινής (2.6.2018) εόρτιας λειτουργικής αυτής Συνάξεως χοροστατεί ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄.Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν απόψε την Ιερά Μονή του Οσίου Δαβίδ στο Δήμο Ελυμνίων της Βόρειας Εύβοιας, για να υποδεχτούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό, ενώ αναγνώστηκε η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη αγιοκατατάξεως του Οσίου Ιακώβου (του πρώην ηγουμένου της μονής, Ιάκωβου Τσαλίκη).

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. Παρέστησαν ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης.

Το παρών έδωσαν ακόμα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, βουλευτές του Νομού, η επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου και πολλοί Μητροπολίτες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, ο οποίος τελικά δεν παρέστη στην εκδήλωση.

Ο Όσιος Ιάκωβος έζησε επί σαράντα ολόκληρα χρόνια στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ. Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1920 στο Λιβίσιο της Μικράς Ασίας. Σε ηλικία 32 ετών ο Ιάκωβος γίνεται δόκιμος μοναχός και στις 19 Δεκεμβρίου 1952 στην Χαλκίδα ο Μητροπολίτης Γρηγόριος τον χειροτόνησε ιερέα. Στις 25 Ιουνίου 1975 ο γέροντας Ιάκωβος ανέλαβε το πηδάλιο της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ έως και το θάνατό του τον Νοέμβριο του 1991.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τον όσιο Ιάκωβο τον εν Ευβοία τιμάμε αύριο στο Μπανάτο της Ζακύνθου


Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από απόψε και αύριο, Κυριακή των Αγίων Πάντων (3.6.2018), ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρίσκεται στις Ροβιές Ευβοίας, για την επίσημη ανακήρυξη σε Άγιο του νέου οσίου Ιακώβου του Τσαλίκη, διατελέσαντος Ηγουμένου της εκεί Μονής του Οσίου Δαβίδ. 

Έτσι κι εμείς, εδώ στην Ενορίας μας, εν Βανάτω της Ζακύνθου και μάλιστα στον Ναό της Παναγούλας μας, αύριο το πρωί, κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας, θα τιμήσουμε επίσης τον όσιο Ιάκωβο με Αρτοκλασία, έχοντας μάλιστα μεριμνήσει να αγιογραφηθεί εκφραστικό Εικόνισμά Του, το οποίο θα προταθεί για προσκύνημα. 

Το Εικόνισμα ιστορήθηκε από τον αγιογράφο Ανάργυρο Σκαλιώτη, με δωρεές ευσεβών ενοριτών μας, ο δε καλλιτέχνης φρόντισε να μας αποστείλει φωτογραφίες των διαφόρων φάσεων της εργασίας του, οι οποίες δημοσιοποιούνται κατωτέρω:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Αθήνα, Εύβοια και Σαρωνικό

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, τήν πρωΐαν τοῦ Σαββάτου, 2ας ἀρξαμένου μηνός Ἰουνίου, ἀνεχώρησεν ἀεροπορικῶς εἰς Ἀθήνας, ἐκεῖθεν δέ ἀκτοπλοϊκῶς εἰς Εὔβοιαν, ἵνα, κατόπιν προσκλήσεως τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, προστῇ τῶν ἑορταστικῶν ἐκδηλώσεων ἐπί τῇ ἁγιοκατατάξει τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Ἰακώβου τοῦ Τσαλίκη, τοῦ ὁποίου ὁ τάφος εὑρίσκεται ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ τοῦ Ὁσίου Δαυΐδ Εὐβοίας, ἧς διετέλεσεν Ἡγούμενος. 

Τήν Πατριαρχικήν Συνοδείαν ἀποτελοῦν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Ἱσπανίας καί Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος καί Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἀμορίου κ. Νικηφόρος, οἱ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος καί Μ. Ἐκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν καί οἱ Ἐντιμ. κ.κ. Νικόλαος Μαγγίνας, Δημοσιογράφος – Φωτογράφος, καί Πέτρος Μπαζγκάρλο, ἐκ τῶν Γραμματέων τῶν Πατριαρχείων. 

Ἐξ ἑτέρου, ὁ Παναγιώτατος θά κηρύξῃ τήν ἔναρξιν τῶν ἐργασιῶν τοῦ, μεταξύ 5ης καί 8ης Ἰουνίου, διοργανουμένου ἐν τῷ Σαρωνικῷ, τῇ πρωτοβουλίᾳ καί ὑπό τήν αἰγίδα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, Θ’ Διεθνοῦς καί Διαθρησκειακοῦ Οἰκολογικοῦ Συμποσίου, ὑπό τόν τίτλον «Towards a greener Attica», τήν ἐναρκτήριον τελετήν τοῦ ὁποίου, τό ἑσπέρας τῆς 5ης ἰδίου, θά τιμήσῃ ἐν τῷ Μουσείῳ τῆς Ἀκροπόλεως διά τῆς ὑψηλῆς αὐτοῦ παρουσίας ὁ Ἐξοχ. κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, Πρόεδρος τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας. Ἐν τῷ πλαισίῳ τοῦ Συμποσίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης θά ἐπισκεφθῇ τάς νήσους Σπέτσας καί Ὕδραν, ἔνθα θά παραστῇ εἰς διαφόρους ἐκδηλώσεις διοργανουμένας πρός τιμήν Αὐτῆς ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ὕδρας, Σπετσῶν καί Αἰγίνης κ. Ἐφραίμ.  
          
Ὁ Παναγιώτατος μέλλει, σύν Θεῷ, νά ἐπιστρέψῃ εἰς τήν Πόλιν, ἵνα ἑορτάσῃ τά σεπτά ὀνομαστήριά Του, τήν μεσημβρίαν τῆς 9ης τ.μ.. Πατριαρχικός Ἐπίτροπος ὡρίσθη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος. 

Οι κήρυκες της ευαγγελικής αγάπης είναι πάντοτε διωκόμενοι

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής των Αγίων Πάντων 
3 Ιουνίου 2018 
(Ματθ. ι΄ 32- 33, 37-38 και ιθ΄ 27-30)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Πολύ σπουδαία είναι η διαβεβαίωση του Κυρίου προς τους μαθητές Του, η οποία περιέχεται στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Η θεία υπόσχεση για πλήρη ανταμοιβή του αγώνα τους, χαλύβδωσε τις καρδιές τους, ενδυνάμωσε τις ψυχές τους κι έτσι έμειναν ισόβια άκαμπτοι και ακλόνητοι μαχητές της πίστεως, χωρίς όμως ποτέ να χάσουν την αγάπη, τόσο για τους οικείους τους, όσο και για κάθε συνάνθρωπό τους  πιστό ή άπιστο. 

Διώκτες και εχθροί της πίστεως, δυστυχώς, υπήρξαν σε όλες τις ιστορικές συγκυρίες, σε όλα τα έθνη και σε όλες τις εποχές και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν πάντοτε, μέχρι της συντέλειας των αιώνων. Οι κήρυκες της ευαγγελικής αγάπης και πίστης θα είναι πάντοτε διωκόμενοι, συκοφαντούμενοι, αδικούμενοι και μισούμενοι. Η εσωτερική καθαρότητά τους θα εξοργίζει πάντα τους ασεβείς και κακόβουλους ανθρώπους, οι οποίοι φθονούν τους αληθινούς Χριστιανούς και θέτουν προσκόμματα στην ομολογία και το έργο τους.

Πολλές φορές, όμως, και κάποιοι φερόμενοι ως πιστοί Χριστιανοί, τους προσφέρουν όπλα με την σκανδαλώδη συμπεριφορά και την υποκρισία τους. Όμως, οι αληθινά πιστοί μένουν απτόητοι και ακλόνητοι, διότι γνωρίζουν ότι στον υπέρτατο αυτόν αγώνα, δεν είναι μόνοι. Βοηθός και μέγας συνοδοιπόρος τους είναι ο ίδιος ο Θεός! Γι’ Αυτόν απαρνούνται τα πάντα κι έτσι πορεύονται στη χαρά -ήδη από αυτή την ζωή- παρά τις δοκιμασίες, τις διώξεις και τις ποικίλες δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζουν.

Όμως, η χαρά αυτή είναι ελάχιστη μπροστά στην υπέρτατη και απερίγραπτη χαρά της ουράνιας Βασιλείας, η οποία τους περιμένει. Γι’ αυτό, η πιο επαίσχυντη άρνηση συνίσταται στο να αρνηθεί κάποιος τον Θεό, Πατέρα και Δημιουργό. Διότι αποκηρύττει  και περιφρονεί, όχι τον άνθρωπο, όχι κάποιο ευτελές αντικείμενο, αλλά τον ίδιο τον Σωτήρα του ανθρώπινου γένους και ευεργέτη της οικουμένης.

Πολλοί αρνούνται τον Θεό λόγω δειλίας, επειδή φοβούνται μήπως τους ειρωνευτούν και τους χαρακτηρίσουν ως οπισθοδρομικούς. Άλλοι, λόγω υλικού συμφέροντος. Άλλοι, λόγω εγωισμού. Όμως, όλους αυτούς θα τους αποστραφεί ο Θεός, διότι οι ίδιοι το επέλεξαν. Ας μην τους μιμηθούμε, λοιπόν, αλλά αντίθετα ας γίνουμε μιμητές των Δικαίων και των Αγίων. Γένοιτο!

Διεθνές Οικολογικό Συμπόσιο στην Αθήνα και τα νησιά του Σαρωνικού (5-8.6.2018)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα κηρύξει την έναρξη Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου, σε ειδική τελετή, στο Μουσείο της Ακρόπολης, την ερχόμενη Τρίτη, 5η Ιουνίου. Οι εργασίες του Συμποσίου, με τίτλο, «Προς μία πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», θα πραγματοποιηθούν στις Σπέτσες και την Ύδρα και θα ολοκληρωθούν εν πλω προς την Αθήνα, την 8η Ιουνίου.

Κατά την διάρκεια του τριήμερου Συμποσίου, περίπου 200 εκπρόσωποι Εκκλησιών και θρησκειών, διακεκριμένοι επιστήμονες, πολιτικοί και επιχειρηματίες, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι, από όλο τον κόσμο, θα συζητήσουν για τα πιεστικά περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και θα μελετήσουν τη διασύνδεση ανάμεσα στην οικολογία και την οικονομία, ειδικότερα στο πλαίσιο των πιεστικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων στην Ελλάδα και διεθνώς.

Πρόσφατα ο Πατριάρχης, με άρθρο του, υπογράμμισε τις πνευματικές ρίζες της οικολογικής κρίσης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας όλων για την αντιμετώπιση της. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχει ασφαλώς καταστή πλέον σαφές ότι ουδείς δύναται μόνος του να αντιμετωπίση την οικολογικήν κρίσιν του πλανήτου μας. Το ζητούμενον είναι η συνεργασία και όχι ο ανταγωνισμός. Οφείλομεν δηλαδή να συνεργασθώμεν με ένα συντονισμένον και αλληλοσυμπληρωματικόν τρόπον».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδοθούν απευθείας μέσω του διαδικτύου. Μπορείτε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην ιστοσελίδα του Συμποσίου, www.patriarchate.org/events/greenattica, και να μας ακολουθήσετε στο Twitter (@GreenPatriarch), το Instagram (@GreenPatriarchate) και στο Facebook (EcumenicalPatriarchate).