e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στηρίζει ανεπιφύλακτα τον κανονικό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο

Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 


Συγκλονιστική και συγκινητική στήριξη της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς την Εκκλησία της Σερβίας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιο.

Για μία ακόμη φορά, η Μεγάλη Εκκλησία, η μαρτυρική Πρωτόθρονος και Πρωτεύθυνος Εκκλησία της αιώνιας Βασιλίδος των πόλεων, καταδεικνύει στην οικουμένη το φίλτρο της μητρικής στοργής και αγάπης, με το οποίο περιβάλλει αδιακρίτως όλα τα τέκνα της, τα εγγύς και τα μακράν, ανεξαρτήτως εθνικότητος, φυλής, γλώσσας ή άλλων διακρίσεων. Ακόμη και εκείνα τα τέκνα που, προς καιρόν, ένεκεν πειρασμού ή κακής ερμηνείας των πραγμάτων, στρέφονται εναντίον της, παρασυρόμενα από τους απατηλούς ψιθυρισμούς των εχθρών της Μεγάλης Εκκλησίας, άρα και της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Μπορεί η Εκκλησία της Σερβίας, μέχρι στιγμής, με εξαίρεση φυσικά κάποιες φωτεινές προσωπικότητες που ενυπάρχουν στους κόλπους της, να έχει στραφεί κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, λόγω του Ουκρανικού Ζητήματος, γινόμενη θύμα ψευδών πληροφοριών και διαβολών της Μόσχας, αλλά ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ο Πρώτος της Εκκλησίας, ο αποστολικώς φέρων την σταυροαναστάσιμη μέριμνα πασών των Εκκλησιών, όχι μόνον δεν «κρατά κακία» στους αδελφούς Σέρβους Ορθοδόξους, αλλά και ως αληθινός Πατέρας στέκεται στο πλευρό τους, υπερασπιζόμενος την κανονικότητα και τη δικαιοσύνη, απέναντι σε όσους τα επιβουλεύονται. Αυτή άλλωστε είναι η ειδοποιός διαφορά της Μητέρας από τη μητριά… Η Μητέρα συγχωρεί, αγαπά και περιθάλπει πάντα τα τέκνα της, είτε εκείνα το αναγνωρίζουν είτε όχι, είτε εκείνα την τιμούν και την αγαπούν είτε όχι, είτε είναι με το μέρος της είτε στρέφονται εναντίον της. Και πάντοτε αναζητά την ευκαιρία και την κατάλληλη ώρα για να τα προσεγγίσει με στοργή και συγχωρητικότητα και να τα επαναφέρει στην ασφάλεια και τη θαλπωρή της μητρικής αγκαλιάς της.

Αυτό έκανε και κάνει πάντοτε, σε κάθε εποχή και υπό οιεσδήποτε συνθήκες, η Μεγάλη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό πράττει και τώρα με την Εκκλησία της Σερβίας, η ενότητα και ευστάθεια της οποίας απειλούνται από την αδικαιολόγητη εθνοφυλετική ανάμιξη πολιτικών παραγόντων στο Μαυροβούνιο, που έχουν ως στόχο να νομιμοποιήσουν κανονικώς ανυπόστατες «εκκλησιαστικές» δομές σε βάρος της κανονικής εκκλησιαστικής τάξης.

Το Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, με το οποίο στηρίζει ανεπιφύλακτα τον κανονικό Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιο της Εκκλησίας της Σερβίας, καταρρίπτει όλα τα ψευδή και συκοφαντικά επιχειρήματα της Μόσχας ότι τάχα το Φανάρι υποτάσσεται σε πολιτικές σκοπιμότητες προκειμένου να υποστηρίξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή οποιασδήποτε άλλης κοσμικής δυνάμεως. Και τούτο, διότι παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς είναι φιλοδυτικός και αντιρώσος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποδοκιμάζει την πρόθεσή του να νομιμοποιήσει τη σχισματική «εκκλησία» που υπάρχει στο Μαυροβούνιο, η οποία βέβαια είναι παντελώς αυθαίρετη και στερούμενη οιασδήποτε αποστολικής διαδοχής, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε για τους πρώην σχισματικούς της Ουκρανίας, οι οποίοι είχαν αποστολική διαδοχή, προερχόμενοι από την κανονική Μητρόπολη Κιέβου.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ως αποκλειστικό γνώμονα των ενεργειών του το αληθές συμφέρον της Εκκλησίας, την κανονικότητα και την νομιμότητα βάσει των Ιερών Κανόνων και της Ιεράς Παραδόσεως και Τάξεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Κανένας άλλος λόγος, καμία άλλη βία, αναγκαιότητα ή σκοπιμότητα δεν υπαγορεύουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τις αποφάσεις του για την Παγκόσμια Ορθοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: