e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Κηροπλαστική στα Μυρτίδια των Κυθήρων


Γράφει και παρουσιάζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Τις κρύες και βροχερές μέρες του Γενάρη και του Φλεβάρη η δραστήρια Επιτροπή των Μυρτιδίων, συνεπικουρούμενη κι από εθελοντές που ευλαβούνται ιδιαιτέρως τη Μυρτιδιώτισσα, φτιάχνει τα κεριά και τις λαμπάδες του Προσκυνήματος, που θα καταναλωθούν όλο το χρόνο.

Σήμερα, τα κεριά δεν γίνονται με τον παραδοσιακό παλιό τρόπο, που εγώ προσωπικά τον έχω συνδέσει με ιστορίες, αστεία, πειράγματα, γέλια αλλά και με εκείνη την υπέροχη μυρωδιά του γνήσιου κεριού που προμήθευαν το Προσκύνημα οι μελισσοκόμοι του νησιού. 

Ακόμα, όμως, και ο βιομηχανοποιημένος τρόπος παραγωγής τους διατηρεί κάτι από τη μαγεία εκείνης της διαδικασίας και ανακαλεί στη μνήμη μας όμορφες εικόνες και αξέχαστες μυρωδιές.


















Εξόδιος ακολουθία και ταφή του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Δημητρίου Κουβαράκη στο Γύθειο [video]




Μεσημέρι 25ης Ιανουαρίου 2019, στον Ναό του Αγίου Νικολάου Γυθείου, προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ΄, εψάλη η Εξόδιος Ακολουθία για τον 47χρονο Αρχιμανδρίτη Δημήτριο Κουβαράκη, ο οποίος μετέστη στις ουράνιες αυλές πολύ νωρίς. Ακολούθως, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Γυθείου, έγινε η ταφή του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε. Καλό Παράδεισο.


Τραγελαφικές προβοκάτσιες γύρω από πραγματικές και... φανταστικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου


Γράφει ο ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 

Τις τελευταίες ώρες έχω ρίξει πολύ γέλιο... Πραγματικά πολύ γέλιο! Δεν έχουν ξαναγίνει τέτοιας λογής τραγελαφικές προβοκατόρικες απόπειρες να παραποιηθούν οι ξεκάθαρες δηλώσεις ενός τόσο υψηλά ιστάμενου προσώπου από τα θλιβερά μοσχοβίτικα παπαγαλάκια, που επιχειρούν να μας πείσουν ότι το μαύρο είναι άσπρο και αντιστρόφως!

Πριν από ημέρες, στις 9 Ιανουαρίου 2019, έγραφαν κάποιοι με στόμφο: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να μνημονεύσει (άρα να αναγνωρίσει) τον Μητροπολίτη Επιφάνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ποτέ! Το "ποτέ" για κάθε νουνεχή γνώστη της ελληνικής γλώσσας έχει μία και μόνο σημασία: ποτέ! δηλαδή ούτε εν τω νυν αιώνι ούτε εν τω μέλλοντι, για να το πούμε πιο εκκλησιαστικά.

Χθες, 24 Ιανουαρίου 2019, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, θέλοντας προφανώς να διασκεδάσει την αρνητική προπαγάνδα που στήθηκε κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την καπήλευση του ονόματός του, έκανε πλέον ανοικτές δηλώσεις στους δημοσιογράφους (πραγματικές δηλώσεις, εις επήκοον πάντων) και όχι μόνο διέψευσε και ακύρωσε όσα διέδιδαν για αυτόν το προηγούμενο 15ήμερο τα φιλομοσχοβίτικα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και γνωστή πολιτική ιστοσελίδα ακροαριστερών αθεϊστικών αντιλήψεων (που περιέργως επιδεικνύει τεράστιο ενδιαφέρον για τα... θέσμια της Ορθοδοξίας!!!), αλλά και προχώρησε στο επόμενο βήμα: εξέφρασε με ένα υπέροχο και αρχοντικό τρόπο τη στήριξη της Εκκλησίας Κύπρου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είπε επί λέξει: "Πάντοτε χαιρόμεθα να έχουμε Πατριαρχικούς της Μητέρας Εκκλησίας, παρόλο που αυστηρώς ομιλούντες δεν είναι Μητέρα μας, διότι είμεθα πριν την Κωνσταντινούπολη ως Εκκλησία. Παρ' όλα αυτά την θεωρούμε Μητέρα Εκκλησία, αγαπούμε το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη μας"!

Πιο ξεκάθαρη ταύτιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με την Πρωτόθρονο Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως δεν θα μπορούσε να εκφρασθεί! Διότι αν και, όπως σωστά είπε, με εκκλησιολογικούς-ιστορικούς όρους η Κωνσταντινούπολη δεν είναι Μητέρα της Εκκλησίας Κύπρου, η Κύπρος όμως την αναγνωρίζει και την τιμά ως Μητέρα Εκκλησία. Μάλιστα η φράση "αγαπούμε το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη μας" εμπεριέχει το επισφράγισμα αυτής της δήλωσης αγάπης και αφοσιώσεως, με έμφαση σε αυτό το "μας"... Δηλαδή, η Εκκλησία της Κύπρου, αν και αρχαιότατη Αυτοκέφαλη Εκκλησία των Οικουμενικών Συνόδων, αποκαλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη "Πατριάρχη ΜΑΣ", κάτι που αποφεύγουν να πράξουν οι αγνώμονες που έγιναν Χριστιανοί και πήραν την Αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με πρώτους και χειρότερους τους ανίερους Μοσχοβίτες... 

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα σταθούμε είναι και το πλέον "ακανθώδες"... Πάνω σε αυτό παίχτηκε η προβοκάτσια που προαναφέραμε. Έτσι, ενώ τις προηγούμενες 15 ημέρες, με επίκληση "αποκλειστικών" του δηλώσεων σε κάποιο μέσο, αναπαραγόταν η πληροφορία ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι αποφασισμένος να μην αναγνωρίσει ΠΟΤΕ την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, χθες ο Μακαριώτατος έδωσε ηχηρό χαστούκι σε αυτούς που τον χρησιμοποίησαν για να κάνουν τα παιχνιδάκια τους. Είπε λοιπόν για τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο: "Ο νέος Προκαθήμενος έχει έρθει στην Κύπρο, γνωρίζει την Κύπρο, μιλάει και ωραία Ελληνικά και θα ήθελα σίγουρα να έρθει στην Κύπρο. Θα έρθει η ώρα που θα έρθει και θα συλλειτουργήσουμε, όταν θα έρθει η ώρα και θα προσκληθεί. Αλλά δεν βιαζόμεθα και ούτε θα μπαγιατέψει αν δεν τον καλέσουμε αμέσως".

Πού είναι εδώ η μεγάλη είδηση; Είναι προφανές. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τις φημολογίες που διέδιδε η φιλομοσχοβίτικη προπαγάνδα ότι ΠΟΤΕ δεν θα αναγνωρίσει τον Επιφάνιο, αλλά το ακριβώς αντίθετο:

1ον. Αποκάλεσε τον Επιφάνιο «νέο Προκαθήμενο»! Για όποιον ξέρει στοιχειώδη ελληνικά αυτό συνιστά ήδη αναγνώριση. Προκαθήμενοι είναι και λέγονται μόνον οι Πατριάρχες και οι Πρόεδροι των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, συνεπώς λέγοντας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου «ο νέος Προκαθήμενος» ομολόγησε την (de facto) αναγνώρισή του προς τον ίδιο και την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, της οποίας προεδρεύει.

2ον. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου διαβεβαίωσε ότι ο «νέος Προκαθήμενος» Επιφάνιος θα προσκληθεί επισήμως και με την ιδιότητά του αυτή θα επισκεφθεί την Εκκλησία της Κύπρου και θα συλλειτουργήσει μαζί του, οπότε θα πληρωθεί η de jure αναγνώριση με την κανονική λειτουργική και ευχαριστιακή κοινωνία των δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Κύπρου και Ουκρανίας, διά των Προκαθημένων τους.

Αυτά είπε χθες ο κ. Χρυσόστομος και φυσικά το χαριτολόγημα που ακολούθησε περί... "μπαγιατέματος", ως άνθρωπος που έχει αίσθηση του χιούμορ, σε αντίθεση με τους διαστρεβλωτές των δηλώσεών του, δεν αναιρεί την κεφαλαιώδη σημασία των λεγομένων του. 

Μάλιστα, για να πω και εγώ το δικό μου... χαριτολόγημα, ο Επιφάνιος δεν πρόκειται να... "μπαγιατέψει", αφού είναι και θα είναι όσο ο Θεός τον έχει σε αυτήν τη ζωή Μητροπολίτης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά αυτοί που έχουν σίγουρα μπαγιατέψει, ή μάλλον ήδη μουχλιάσει και βρωμίσει και προκαλούν αηδία και έμετο σε κάθε σοβαρό άνθρωπο, είναι όσοι συνεχίζουν να παίζουν ασεβή και ξεδιάντροπα παιχνίδια εντυπώσεων σε βάρος της αλήθειας και, τελικά, της ίδιας της Εκκλησίας μας.

Βαρθολομαίος: «Πιστεύουμε απόλυτα ότι εκάναμε το χρέος μας ανεξαρτήτως του τι λέγεται και του τι γράφεται»


Στη θυσιαστική προσφορά της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, για την στήριξη των ανά τον κόσμο τέκνων της αλλά και για τη διαφύλαξη της ενότητας της Ορθοδοξίας, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε, σήμερα, Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου, στο Φανάρι, εορτή της μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ενός από τους τρεις μεγάλους ιεράρχες και οικουμενικούς διδασκάλους της Εκκλησίας, τα ιερά λείψανα του οποίου βρίσκονται αποθησαυρισμένα στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας, σημειώνοντας πως «το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως πρωτεύθυνος και πρωτόθρονος Εκκλησία, με την πείραν και την σοφίαν των αιώνων που το χαρακτηρίζει, πράττει το εκάστοτε ορθόν και το εκάστοτε δίκαιον».

Μεταξύ των Ιεραρχών και των πιστών που εκκλησιάστηκαν, ήταν και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος συνόδευε πολυμελή όμιλο Καθηγητών και σπουδαστών των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ιωαννίνων και της Λαμίας, που πραγματοποιούν προσκυνηματική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Πόλη, με επικεφαλής τους διευθυντές των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήρε το έργο και την αφοσίωση προς τη Μητέρα Εκκλησία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, ο οποίος διαποιμαίνει μία «μεγάλη και ιστορική μητρόπολη του Οικουμενικού Θρόνου».

«Ανήκετε εις το κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως ένας των Ιεραρχών των λεγομένων Νέων Χωρών και εκτιμούμε αυτή την αγάπη, την ευλάβεια, την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμόν σας προς το ιερόν τούτο Κέντρο της Ορθοδοξίας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, και χαρακτήρισε αξιέπαινο το συνεχές ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων για την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάστασή των νέων της επαρχίας του.

«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υφίσταται μίαν αφαίμαξιν, μιαν αιμοραγίαν, παρα πολλά παιδιά της μορφωμένα και κατηρτισμένα, λόγω της ανεργίας και των γενικωτέρων συνθηκών, αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν και έτσι η Πατρίδα στερήθηκε του δυναμισμού, της μορφώσεως, του φιλοτίμου τους και επωφελούνται από όλα αυτά άλλες ξένες χώρες».

Απευθυνόμενος προς τους νέους σπουδαστές, από τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. Ιωαννίνων και Λαμίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε:

«Σήμερα δυστυχώς πολλοί νέοι αισθάνονται εντροπή – και είναι εντροπή να το λέμε αυτό –να εκδηλώνουν την θρησκευτικότητά τους, να δείχνουν ότι πιστεύουν, να κάνουν τον σταυρό τους όταν περνούν έξω από μία Εκκλησία, να εκκλησιάζονται και να κοινωνούν, φοβούμενοι μήπως θεωρηθούν καθυστερημένοι, υπανάπτυκτοι. Εσείς αντιθέτως είστε κοντά στην Εκκλησία, όπως μαρτυρεί το προσκύνημά σας αυτό, η παρουσία σας, το ότι είστε υπό την σκέπην του Μητροπολίτου Ιωαννίνων, αυτό δείχνει ότι συμμετέχετε στο Μυστήριον της Εκκλησίας και εις τα μυστήρια της Εκκλησίας, όπως πολλοί από εσάς εκοινώνησαν προ ολίγου των Αχράντων Μυστηρίων. Σας συγχαίρουμε και σας ευχόμεθα έτσι να συνεχίσετε σε όλη σας τη ζωή και όταν αργότερα θα αποκτήσετε οικογένειες και παιδιά να μεταδώσετε και σε αυτά, αυτή την αγάπη, τον σεβασμό και την αφοσίωση προς την Εκκλησία που είναι η σώτειρα του Γένους μας, που είναι η Κιβωτός της σωτηρίας. Θα μεταδώσετε και την αγάπη και τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία δια μέσου των αιώνων εκένωσεν εαυτήν, εθυσιάσθη για τα τέκνα της, για να τους δώσει την ελευθερίαν τους, την κατά κόσμον και την κατά Χριστόν, αυτήν την Μητέρα Εκκλησίαν η οποία βάλλεται πανταχόθεν, και προσφάτως εξ αφορμής του εκκλησιαστικού προβλήματος της Ουκρανίας. Εμείς πάντως πιστεύουμε απόλυτα ότι εκάναμε το χρέος μας ανεξαρτήτως, του τι λέγεται και του τι γράφεται, υπέρ, κατά, υβριστικά...».

Με αφορμή και την παρουσία του επαρχιούχου Επισκόπου Ταρτού Ηλία, της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, ο Πατριάρχης ανέφερε:

«Στην Εσθονία από το ’23 και εντεύθεν υπήρχε μία Αυτόνομος Εκκλησία. Ανεκηρύχθη αυτόνομος από τον προκάτοχό μου Μελέτιον τον Δ’, τον Μεταξάκην, μαζί με την αυτόνομον Εκκλησίαν της Φινλανδίας. Αυτήν την Εκκλησίαν της Εσθονίας την κατήργησεν με τα όπλα του Στάλιν η Μόσχα και την ενσωμάτωσε ως μίαν επαρχίαν εις τον κορμόν του Πατριαρχείου Μόσχας. Κατήργησε αυθαιρέτως και πραξικοπηματικώς το αυτόνομον της. Και όταν κατέρρευσεν ο Κομμουνισμός στις Βαλτικές χώρες και μας ζήτησαν Εκκλησία και Πολιτεία της Εσθονίας να αποκαταστήσουμε το αυτόνομόν της, το αυθαιρέτως καταργηθέν και καταπατηθέν, και ανταποκρίθηκε η Κωνσταντινούπολις σε αυτό το αίτημά τους, δυσαρεστήθηκε και πάλι τότε η Μόσχα και διέκοψε την Κοινωνία μαζί μας, όπως και τώρα. Ήταν ακόμη ο μακαριστός Πατριάρχης Αλέξιος ο Β’. Ευτυχώς εκείνη η διακοπή της Κοινωνίας κράτησε λίγο, εύχομαι και τώρα να κρατήσει λίγο. Αλλά δεν πτοούμεθα, εκεί θέλω να καταλήξω. Όσα και να λέγωνται και να γράφωνται και να γίνωνται το Οικουμενικό Πατριαρχείον, ως πρωτεύθυνος και πρωτόθρονος Εκκλησία, με την πείραν και την σοφίαν των αιώνων που το χαρακτηρίζει, πράττει το εκάστοτε ορθόν και το εκάστοτε δίκαιον».

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνική εφημερίδα ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, ο οποίος είπε ότι με την χορήγηση της Αυτοκεφαλίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποκατέστησε την ιστορική δικαιοσύνη.

«Αυτό αισθανόμεθα ότι επράξαμε προς τους Ουκρανούς αδελφούς μας, τα εκατομμύρια των Ουκρανών αδελφών μας, οι οποίοι χωρίς να φταίνε σε τίποτα ευρέθησαν για τριάντα σχεδόν χρόνια εκτός κοινωνίας με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Γιατί; Γιατί ετιμωρήθη ο Φιλάρετος από την Μόσχα; Γιατί εζήτησε Αυτοκέφαλο. Τίποτε άλλο. Ούτε στα δογματικά παρεξέκλινε, ούτε την Ορθόδοξον πίστιν επρόδωσε, αλλά όταν η Ουκρανία με τα 45-50 εκατομμύριά της έγινε ανεξάρτητο Κράτος, ο Φιλάρετος, ο Κιέβου, ως εκφραστής της συνειδήσεως του λαού, ζήτησε το Αυτοκέφαλο. Και κακώς το εζήτησε από τη Μόσχα. Έπρεπε να το ζητήσει από την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία τους έδωσε τον χριστιανισμό, το βάπτισμα, τον πολιτισμό, το κυριλλικό αλφάβητο, και η οποία ήταν η μόνη που είχε αυτό το δικαίωμα και το προνόμιο να τους δώσει και την Αυτοκεφαλία. Εν πάση περιπτώσει, το εζήτησε από τη Μόσχα και αντί απαντήσεως, αντί χειραφετήσεως, καθηρέθη και εν συνεχεία αφορίστηκε. Εμείς βάλαμε τα πράγματα στη θέση τους, και δώσαμε την κοινωνία, την κανονικότητα, αγκαλιάσαμε με τη στοργή της Μητέρας τα εκεί παιδιά της ... Σας τα λέγω για να δείτε πώς ακριβώς έχει η κατάστασις για να μην πιστεύετε την συστηματικήν παραπληροφόρησιν και προπαγάνδα, η οποία εκπορεύεται εκ του Βορρά».

Πριν διανείμει το αντίδωρο και μικρά ενθύμια, ως ευλογία, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρουσίασε στους σπουδαστές τον Επίσκοπο Αβύδου Κύριλλο, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον οποίο και συνεχάρη για την στήριξη που προσφέρει στη Μητέρα Εκκλησία και για τα περισπούδαστα κείμενα και μελέτες του, όπως η πρόσφατη που αναφέρεται στο δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη να δέχεται εκκλήτους προσφυγές κληρικών όλων των δικαιοδοσιών (η μελέτη δημοσιεύεται ΕΔΩ).

Κατά τη Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Απόστολος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Φιλαδελφείας Μελίτων, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος καθώς και Άρχοντες Οφφικιάλιοι.

Εκ του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 25ης Ιανουαρίου 2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Τήν μεσημβρίαν τῆς Πέμπτης, 24ης Ἰανουαρίου 2019, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Αὐτοῦ Γραφείου, ἐπεσκέψατο ἐθιμοτυπικῶς τόν Ὑποδιευθυντήν Ἀσφαλείας τῆς Πόλεως Ἐντιμ. κ. Hakan Yılmaz, ὡς καί τόν Ἐντιμ. κ. Alparslan Atasoy, Ἀστυνομικόν Διευθυντήν τῆς Περιφερείας Fatih, ἐν ᾗ ἡ ἕδρα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, εὐχηθείς αὐτoῖς τά εἰκότα ἐπί τῇ εἰσόδῳ εἰς τό Νέον Ἔτος καί εὐχαριστήσας αὐτούς διά τά ληφθέντα μέτρα ἀσφαλείας καί τάς διευκολύνσεις κατά τήν τελετήν καταδύσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ἀπό τῆς ἀποβάθρας τοῦ Φαναρίου. 

* * * 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου, Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, οὗτινος τά ἱ. λείψανα φυλάσσονται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐχοροστάτησεν ἐν αὐτῷ κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τῆς Πέμπτης, 24ης Ἰανουαρίου, καί τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Παρασκευῆς, 25ης ἰδίου, καθ᾿ ἥν συμπροσηυχήθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος, Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, Ἰωαννίνων κ Μάξιμος, καί Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, οἱ Θεοφιλ. Ἐπίσκοποι Ταρτού κ. Ἠλίας καί Ἀβύδου κ. Κύριλλος, καί ὅμιλοι προσκυνητῶν ἐξ Ἰωαννίνων, Λαμίας, Νάξου καί Ἀθηνῶν, ὡς καί πιστοί ἐντεῦθεν. 

Ἀπαντητικῶς πρός τήν εὐλαβῆ προσφώνησιν τοῦ ἁγίου Ἰωαννίνων, δεχθέντος καί διά ζώσης τά Πατριαρχικά συγχαρητήρια ἐπί τοῖς διαγενομένοις ὀνομαστηρίοις αυτοῦ, ὡς καί διά τήν ἐν γένει ἀδιάπτωτον καί πηγαίαν ἀφοσίωσίν του εἰς τόν πάνσεπτον Οἰκουμενικόν Θρόνον, ὁ Παναγιώτατος καλωσώρισε πατρικῶς πάντας τούς ἐξ Ἑλλάδος προσκυνητάς, ἐπιδαψιλεύσας αὐτοῖς τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν καί ἀναφερθείς εἰς τήν κενωτικήν μέριμναν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας διά τάς Ἐκκλησίας Οὐκρανίας καί Ἐσθονίας, ἐξ ἀφορμῆς καί τῆς παρουσίας τοῦ ἁγίου Ταρτού. 

* * * 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Ἰωαννίνων κ. Μάξιμον, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου Καθηγητῶν καί Σπουδαστῶν διαφόρων εἰδικοτήτων ἐκ τῶν Δημοσίων Ἰνστιτούτων Ἐπαγγελματικῆς Καταρτίσεως (Ι.Ε.Κ.) Ἰωαννίνων καί Λαμίας. 
Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ταρτού κ. Ἠλίαν, ἐκ τῆς Ἐκκλησίας Ἐσθονίας. 
- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ἀβύδου κ. Κύριλλον, Καθηγητήν Πανεπιστημίου, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου Μεταπτυχιακῶν Φοιτητῶν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Ἀθηνῶν. 
- Τόν Πανοσιολ. Διάκονον κ. Γρηγόριον, Ὑπογραμματέα τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.
- Τόν Ἐντιμολ. Καθηγητήν Λαογραφίας κ. Ἐμμανουήλ Βαρβούνην, Ἄρχοντα Προστάτην τῶν Γραμμάτων – Πρόεδρον τοῦ Τμήματος Ἱστορίας - Ἐθνολογίας τοῦ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θρᾴκης, μετά τῶν Ἐλλογ. κ.κ. Ἀθανασίου Κούγκουλου καί Νάντιας Μαχᾶ Μπιζούμη, ἐκ τοῦ Διδακτικοῦ Προσωπικοῦ αὐτοῦ, ἐκ Κομοτηνῆς. 

* * * 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη: 
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τῆς Φιλοπροόδου Ἑνώσεως Ξάνθης ἐκδήλωσιν καί τήν διάλεξιν τοῦ Ἐξοχ. Πρέσβεως ἐ.τ. κ. Ἀλεξάνδρου Ἀλεξανδρῆ, ἐπί τοῦ θέματος «Χαρίσιος Βαμβακᾶς, ὁ εὐπατρίδης πολιτικός καί διπλωμάτης. Ἡ συμβολή του στήν ἐνσωμάτωση τῆς Δυτικῆς Θρᾴκης στήν Ἑλλάδα», ἐν ταῖς ἐγκαταστάσεσι τοῦ Ἱστορικοῦ Λαογραφικοῦ Μουσείου Ξάνθης, τήν Παρασκευήν, 25ην Ἰανουαρίου. 
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἐκκλησιάρχου κ. Βενιαμίν, κατά τά ἐγκαίνια ἐκθέσεως φωτογραφιῶν, ἐπί τοῦ θέματος «Holokost ile Yüz Yüze», ἐν τῇ ἐν Πέραν ἕδρᾳ τοῦ Μουσείου «500. yıl Vakfı Türk Musevileri», τήν Πέμπτην, 24ην ἰδίου.

Πατριαρχική Χοροστασία κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη για τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο στο Φανάρι [live]


Πρωί 25ης Ιανουαρίου 2019, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.