e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Παρούσα η Εκκλησία σε εκδήλωση με το ναυαγοσώστη καπετάνιο Claus-Peter Reisch


Μια άκρως συγκινητική εκδήλωση έλαβε χώρα στη Βαυαρική Βουλή με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του καπετάνιου Claus-Peter Reisch, που με κίνδυνο ζωής και με ιταλικές δικαστικές καταδίκες έσωζε ζωές προσφύγων, που οι έμποροι του θανάτου τους είχαν εγκαταλείψει στη Μεσόγειο.

Στο βιβλίο του με τον τίτλο „Das Meer der Tränen“ ("Η Θάλασσα των δακρύων") εξιστορεί ο καπετάνιος το πως με το πλοίο του ΕΛΕΟΝΩΡΑ και με εξαμελές πλήρωμα αποτελούμενο από νέους εθελοντές, διέσωσε 110 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων που ευρίσκοντο στη θάλασσα της Μεσογείου, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας σε πλαστική βάρκα που είχε ξεφουσκώσει, δεν είχε βενζίνη, ή άλλους που έπλεαν αγκαλιασμένοι με μια σανίδα, απομεινάρι μιας βυθισμένης βάρκας, ενώ  πολλοί είχαν ήδη βρει τραγικό θάνατο στη Μεσόγειο θάλασσα. Επίσης έκανε με δικά του έξοδα περιπολίες στη Μεσόγειο Θάλασσα και έσπευδε εκεί που υπήρχαν ναυαγοί, ενημερωμένος από ένα ασύρματο.

Περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες των προσφύγων, όπως τις έζησε και μέσα στο στενό χώρο του πλοίου του ΕΛΕΟΝΟΡΑ με κατάστρωμα 250 τετραγωνικών, όπου επί επτά ημέρες οι 110 πρόσφυγες δεν είχαν χώρο να κοιμηθούν, ήταν όλοι όρθιοι στριμωγμένοι, στο έλεος τρικυμιών και καταγίδων, με ασθένειες και έλλειψη επαρκούντων χώρων υγιεινής (τουαλέτες ντούς κ.λ.π.). Μόνο το καθημερινό μαγείρευμα για 110 άτομα σε μια υποτυπώδη κουζίνα του πλοίου, ήταν μια εσταυρωμένη αγάπη και αξιοθαύμαστη θυσιαστική προσφορά του πενταμελούς πληρώματος.

Οι Ιταλοί δεν επέτρεπαν επί μία εβδομάδα το πλοίο ΕΛΕΟΝΩΡΑ με τους ναυαγούς να εισέλθει και να προσδέσει σε ιταλικό λιμάνι, όμως ο καπετάνιος με τη μεγαλειώδη ανθρωπιά του, αψήφησε τις προειδοποιήσεις των λιμενικών Αρχήν, προσέδεσε στο λιμάνι της Μάλτας, έσωσε τους πρόσφυγες, συνελήφθη πάραυτα από την ιταλική αστυνομία και καταδικάστηκε σε πρόστιμο τριακοσίων χιλιάδων ευρώ. Με συνεχείς δικάσιμες οδυνηρές διαδικασίες και πολύμηνες αναβολές έκδοσης δικαστικής απόφασης, τελικά και άκρως απρόσμενα, κρίθηκε αθώος και επέστρεψε στη Βαυαρία. Ήταν η εντολή της ιταλικής κυβέρνησης να παρεμποδίσουν πάση θυσία οι συνοριακές Αρχές και με κάθε τρόπο την άφιξη προσφύγων στην Ιταλία.

Στη συζήτηση που επακολουθησε μετά και την προβολή βίντεο διάσωσης έλαβε το λόγο ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος τόνισε ότι αυτή ακριβώς η άθλια κατάσταση των προσφύγων λαμβάνει χώρα και στα ελληνικά  νησιά του Αιγαίου Πελάγους, αφού οι χώρες της Ευρώπης δεν ενδιαφέρονται να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εκεί ελληνική τοπική κοινωνία. Η τοπική κοινωνία, συνέχισε ο π. Απόστολος κάνει πορείες διαμαρτυρίας όχι εναντίον των προσφύγων, τους οποίους συμπαραστέκεται με την άδολη ελληνική φιλοξενία, αλλά οι πορείες διαμαρτυρίας έχουν ως παραλήπτες τους λαούς της Ευρώπης που κλείνουν απάνθρωπα τα σύνορά τους στο προσφυγικό ρεύμα. Επίσης θα πρέπει η Ευρώπη να φροντίσει να λείψουν οι αιτίες προσφυγιάς, να προβεί στις απαραίτητες ενέργεις να σταματήσει ο πόλεμος και να επενδύσει σε προγράμματα στις χώρες, όπου υπάρχει φτώχεια και ανεργία, για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Τέλος ο π. Απόστολος τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας βιώνει το δράμα των προσφύγων και ότι η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας μετέχει σε εκδηλώσεις των εκκλησιών Γερμανίας για την αφύπνιση των πολιτικών για επίλυση του προσφυγικού δράματος.

Ο καπετάνιος κ. Claus-Peter Reisch χαιρέτισε και επιβεβαίωσε την παρέμβαση του π. Αποστόλου και επήνεσε τους Έλληνες για τη φιλοξενία των προσφύγων και επεσήμανε την αδιαφορία ευρωπαϊκών „χριστιανικών κρατών“ να λύσουν όλοι μαζί το κοινό αυτό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Την εκδήλωση στη Βαυαρική Βουλή οργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Markus Rinderpacher (SPD), ο οποίος είχε ταξιδεύσει με το πλοίο ΕΛΕΟΝΩΡΑ και με τον καπετάνιο Claus-Peter Reisch, τον Σεπτέμβριο 2019, για να ζήσει από κοντά το δράμα των προσφύγων και της διάσωσής τους.

Εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, ο κ. Markus Rinderpacher (SPD) είναι ο μόνος πολιτικός που ταξίδευσε με δικά του έξοδα από τη Γερμανία σε λιμάνι της Ιταλίας για να ανεβεί σε ναυαγοσωστικό πλοιάριο και να λάβει μέρος μέρος σε επιχείρηση διάσωσης προσφύγων. !!

Με ευχές
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Στις φωτογραφίες ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης με τον καπετάνιο Claus-Peter Reisch και με τον αντιπρόεδρο της Βαυαρικής Βουλής κ. Markus Rinderpacher. Φωτογραφίες: BayernSPD-Landtagsfraktion, Μαλαμούσης






Δεν υπάρχουν σχόλια: