e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Τιμώντας το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη Φανερωμένη Μπανάτου


Πρωί 24ης Ιουνίου 2020, τιμώντας το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννου, προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού του Χριστού, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, λειτουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια και ψάλλοντος του κ. Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Αριστείδης Πανώτης: ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΘΕΜΙΤΗ Η ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗ

Η «Μετάδοση της Θ. Ευχαριστίας στους Αποστόλους».
Λεπτομέρεια εκ του αργυρού δίσκου Paten του 565 - 578. Αρχαιολογικό Μουσείο Κων/πόλεως

Η 4η επέτειος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης (2016-2020)
                                                                                     
Του καθηγητή Αριστείδη Πανώτη
Άρχοντος Μ. Ιερομνήμονος της Μ.τ.Χ.Ε.
Η Ιστορία του μυστηρίου της θείας ευχαριστίας ξεκίνησε  την Πέμπτη 6 Απριλίου του 30 κατά το προπασχάλιο «Δείπνο» που συνέστησε ο Ιησούς Χριστός στο υπερώο της Ιερουσαλήμ. Έκτοτε η «Κλάση του Άρτου» συνοδεύει τις ευαγγελικές περιοδείες  του Ταρσέως Παύλου στην Μικρασία και στην  Ελλάδα, αφού αναδείχθηκε περί το 49 μ.Χ. (Πράξ. ιε΄. 4-29) κατά την «Αποστολική Σύνοδο» της Ιερουσαλήμ «Απόστολος των Εθνών». Ακόμη και όταν βρίσκεται μακράν των νεοσύστατων πυρήνων της Εκκλησίας ενδιαφέρεται για την διεξαγωγή κατά τάξη της «Κλάσεως του Άρτου» και εξ αυτού περιγράφει γραπτά πρώτη φορά στους Κορίνθιους χριστιανούς όσα παρέλαβε από τους αυτόπτες και αυτήκοους «Στύλους» της Εκκλησίας περί του «Δείπνου» του «καιρού εκείνου» επεξηγώντας την βαθύτερη  σημασία του,  δίδοντας την εντολή της συνεχούς επαναλήψεως αυτού του "Δείπνου".1  Μετά τις ταραχές που  προκλήθηκαν από τα κηρύγματά  του στην Έφεσο από τους θιγόμενους οικονομικά εμπόρους των ειδώλιων του ναού  της Αρτέμιδος, το 54-55 μ.Χ. παρέμενε εκεί πολλούς μήνες κρατούμενος.2  Τα του «Δείπνου» παραδόθηκαν και από τους αυτόπτες του συμβάντος ευαγγελιστές Μάρκο και Ματθαίο και από την λεγόμενη «συνοπτική παράδοση» στον Λουκά, 3 που συνέταξαν τα Ευαγγέλια μεταξύ του 48-61 μ.Χ. προς γνώση των επόμενων γενεών των χριστιανών. Ο τέταρτος ευαγγελιστής  Ιωάννης παρέδωσε το Ευαγγέλιό του πολύ αργότερα. Μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη περι το 65-66 μ.Χ. δηλαδή λίγο πρό της «Καταστροφής των Ιεροσολύμων» (70 μ.Χ.). Όμως  κατ’ άλλους το Ευαγγέλιο του Ιωάννη γράφηκε  περί τα τέλη του Α΄ αιώνα και γι’ αυτὀ  δεν  επαναλάμβάνει την «Κλάση του Αρτου», όπως την μνημονεύουν ο Παύλος και οι άλλοι Ευαγγελιστές. Το κενό αυτό το συμπλήρωσε  με   συμβολική πράξη του «Νιπτήρα»,  που αποτελεί βασικό μάθημα προς τους εγωπαθώς φρονούντες πρωτοκαθεδρίεςκαι με την παράθεση της αποστολής «του Παρακλήτου Πνεύματος»στην «Άμπελον» και τα «κλήματά» της, που θα φροντίζει ο προαναφερόμενος «Καλός Ποιμένας»9  με την  βρώση του «Σώματος» και την πόση του «Αίματος» Του για να  ενσωματώσει τους πιστούς στην αιώνια Βασιλεία του Χριστού.10 Εξ αυτού και εκείνος που δεν συμμετέχει στην «Κλάση του Άρτου» παραμένει εκτός της «Αμπέλου της Εκκλησίας» και αδυνατεί να καρποφορήσει.11 Η θεία Ευχαριστία ως «αναίμακτη» πράξη είναι δεμένη με την σταυρική θυσία και Ανάσταση του Ιησού και ο Παύλος υπενθυμίζει ότι: αυτό που ο Ιησούς Χριστός «εποίησεν εφάπαξ  εαυτόν ανενέγκας»12 είναι θυσία για το παρόν και το μέλλον 13  και πρέπει οι μαθητές του να κάνουν το ίδιο μέχρι της Δεύτερης Παρουσίας του.


Στην Εισαγγελία Διαφθοράς η υπόθεση της Ζακύνθου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ | Η Καθημερινή, 24.6.2020

Η έκταση, που βρίσκεται κοντά στη διασημότερη παραλία του νησιού, ουδέποτε ανήκε σε αυτόν που εμφανίστηκε ως πωλητής της (φωτ. INTIME NEWS).

Καταπέλτης είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για την πώληση 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο. Όπως προκύπτει από το βούλευμα, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», η έκταση ουδέποτε ανήκε σε αυτόν που εμφανίστηκε ως πωλητής της, αλλά σε δύο μονές, στους κατοίκους δύο χωριών και κατά ένα μικρό μέρος στο Δημόσιο. Για τον λόγο αυτό, η υπόθεση παραπέμπεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ στο προς διερεύνηση κατηγορητήριο προστίθενται δύο κακουργήματα. Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε μια απίστευτη υπόθεση, η οποία ταλανίζει τη Ζάκυνθο τα τελευταία χρόνια. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2014. Ο Γεώργιος Χάρος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης έκτασης 14.387 στρ. στη δημοτική κοινότητα Ελατίων Ζακύνθου, την οποία πωλεί σε εταιρεία real estate με την επωνυμία Pimana. Η έκταση, που βρίσκεται κοντά στη διασημότερη παραλία του νησιού, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της δασική και αναδασωτέα, ενώ στα όριά της βρίσκεται ένα κηρυγμένο μνημείο (τα ερείπια της παλαιάς Μονής Αγίου Γεωργίου), καθώς και αγροικίες, καλλιέργειες, αιγιαλοί. Η έκταση μεταβιβάστηκε έναντι 9 εκατ. ευρώ, με την αντικειμενική της αξία να υπολογίζεται σε 17,2 εκατ. ευρώ.

Αγία Σοφία: Θλίψη εκφράζει ο Πατριάρχης για τα σχέδια Ερντογάν


Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20:04
Θλίψη και συγκλονισμό εκφράζει σε δηλώσεις του προς την αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στα σχέδια του Ερντογάν για μετατροπή της  Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

"Θέλει ο Ζακυνθινός να πεινάσει; Να πεινάσει!" έφη Άδωνις στη Βουλή για αγοραπωλησία Ορεινών [video]


Ρεπορτάζ: π. Π. Κ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μάς άφησε σήμερα -24.6.2020- άναυδους (ή μήπως έπρεπε να τα περιμένουμε όλ' αυτά;), απαντώντας από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων για την αγοραπωλησία των Ορεινών της Ζακύνθου, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, η οποία υπεβλήθη από τον κ. Κρίτωνα-Ηλία ΑρσένηΒουλευτή του ΜέΡΑ25. 
     Και τούτο, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των ημερών, υπάρχοντος δηλαδή πλέον ενός ανακουφιστικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της 11ης Ιουνίου τρέχοντος έτους, που δικαιώνει τους ενισταμένους Ζακυνθίους και μιλά για μεγάλη ζημία του δημοσίου. 
     Ο Υπουργός Τουρισμού και Επενδύσεων, λοιπόν, ανάμεσα στα πολλά περίεργα (;) που απάντησε, ομιλώντας με την απατηλή αγοραπωλησία, αμέριμνος δήθεν, είπε εμφατικά: "Εάν δεν θέλουν οι Ζακυνθινοί την επένδυση, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Θέλουν οι Ζακυνθινοί να μη βρει κανένας τους δουλειά; Να μη βρει!" Και αργότερα: "Θέλει ο Ζακυνθινός να πεινάσει; Να πεινάσει!"

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ: