e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

H, μετά έναν αιώνα, επιστροφή του Σταυρού των Ποντίων

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ | Η Καθημερινή, 24.8.2020


Με το που ξεκίνησε, υπό έκτακτες ειδικές συνθήκες φέτος, η Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, ο μητροπολίτης Ιωάννης ανέσυρε από το ράσο έναν ασημένιο σκαλιστό σταυρό και τον ακούμπησε στην Αγία Τράπεζα. Εναν αιώνα μετά τον ξεριζωμό ο σταυρός-κειμήλιο επέστρεφε και πάλι στην Τραπεζούντα, από όπου ξεκίνησε το 1922 το μεγάλο ταξίδι κρυμμένος κάτω από το ράσο του πατρός Δαμιανού, προπάππου του σημερινού δεσπότη Ζάμπιας, κατά κόσμον Ιωάννη Τσαφταρίδη.

Τιμώντας στα Αντικύθηρα τον Άγιο Διονύσιο τον εν Ζακύνθω


Σήμερα, 24 Αυγούστου 2020, στο Ναό του Αγίου Διονυσίου στα Αντικύθηρα εορτάστηκε η Μετακομιδή του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου με Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο π. Διονύσιος. Και του χρόνου! 
Φωτορεπορτάζ: Ανδρέας Χαρχαλάκης

Αντί Λιτανείας, Δέηση προς τον Άγιο της Συγγνώμης στα προπύλαια του Ναού Του εν Ζακύνθω


Εσπέρας 24ης Αυγούστου 2020, ώρα 8. Επειδή η γνώριμη και λαοφίλητη Λιτανεία του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου ΔΕΝ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, λόγω των υγειονομικών προφυλάξεων έναντι του Covid-19, μεταφέρθηκε λιτανευτικώς έως τα Προπύλαια του Καθολικού της Μονής Του, όπου, παρουσία των τοπικών Αρχών, αναπέμφθηκε Δέηση ενώπιόν Του, με επικεφαλής τους Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄και Αξώμης κ. Δανιήλ.
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Δέηση ενώπιον του Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου ΔΙΧΩΣ Λιτανεία. Ζάκυνθος, 24.8.2020, 8 μ.μ. [live]


Εσπέρας 24ης Αυγούστου 2020, ώρα 8. Επειδή Λιτανεία του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί, λόγω των υγειονομικών προφυλάξεων έναντι του Covid-19, θα αναπεμφθεί Δέηση ενώπιόν Του, την οποία μεταδίδει απευθείας το περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι ΙΟΝΙΑΝ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχου για την 29η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας [video]


Χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ για την 29η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας (αγγλιστί). 

Άγγελμα για την Εορτή της Ινδίκτου στο Φανάρι


ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 

Ἀνακοινοῦται, ὅτι τήν 1ην Σεπτεμβρίου, ἡμέραν Τρίτην, τελεῖται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ ἡ Ἑορτή τῆς Ἰνδίκτου καί ἡ Ἱ. Σύναξις πρός τιμήν καί μνήμην τῆς Παναγίας τῆς Παμμακαρίστου, ἧς ἡ ἀρχαία Ἱ. Εἰκών τεθησαύρισται ἐν αὐτῷ. 

Εόρτια φωτοθήκη από το Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Διονύσιο (Ζάκυνθος, 24.8.2020)


Πρωί Δευτέρας, 24ης Αυγούστου 2020, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, στην πόλη του Τζάντε και υπό τις υγειονομικές προφυλάξεις λόγω της απειλής του νέου Κορονοϊού.
     Της Ευχαριστιακής Συνάξεως επί τη αναμνήσει της Μετακομιδής του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο (1717) προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αξώμης κ. Δανιήλ και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου από τη Ζάκυνθο [live]


Πρωί Δευτέρας, 24ης Αυγούστου 2020, στην πανηγυρίζουσα Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν τη πόλει της Ζακύνθου. Τελείται Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του προστάτου και πολιούχου της νήσου Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, του θαυματουργού, επί τη αναμνήσει της Μετακομιδής του σεπτού Σκηνώματός Του από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο. Προΐσταται ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Αξώμης κ. Δανιήλ και Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄. Όλα υπό τις προϋποθέσεις ασφαλείας κατά του νέου φονικού Κορονοϊού.


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ IONIAN TV:

Ο νεωκόρος μας Ιωάννης Σπ. Κοντονής δεν τα κατάφερε...


Με μεγάλη λύπη αναγγέλλουμε στους Ενορίτες μας ότι ο νεωκόρος των εκκλησιών μας ΙΩΑΝΝΗΣ Σπυρίδωνος ΚΟΝΤΟΝΗΣ, 60 ετών, θέλησε να κάνει πια τον νεωκόρο στα Ουράνια. Μετά από σύντομη αλλά σφοδρή μάχη με την επάρατη νόσο η αγαθή ψυχή του πέταξε προς τον Θεό, λίγο μετά τα μεσάνυχτα απόψε, ξημερώνοντας του Αγίου Διονυσίου, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στην οικογένειά του, όσο και στην Ενορία Μπανάτου.