e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Ειρηνεύετε!

- Γέροντα, τι είναι η ειρήνη;

Ειρήνη είναι η παρουσία του Θεού στην ζωή του ανθρώπου. Είναι η κατάσταση που επικρατεί όταν ο άνθρωπος εμπιστεύεται τον Θεό, προσεύχεται σε Αυτόν, Τον επικαλείται. Τότε ο Θεός έρχεται στην ζωή του ανθρώπου.

- Πώς ειρηνεύουμε;

Τα προβλήματα που μας κατακλύζουν είναι πολλά και δυσεπίλυτα. Αρκετά από αυτά είναι πάνω από τις δυνάμεις μας και, όταν δεν έχουμε βοήθεια, μας κυριεύει το άγχος. Το άγχος είναι η απόδειξη της ανθρώπινης αδυναμίας, όπου κυριαρχεί το εγώ.

Η ανθρώπινη αδυναμία μας ωθεί στο να αναζητούμε κάποια λύση «άνωθεν». Η επέμβαση του Θεού στην ζωή και τα προβλήματά μας, θεωρείται θαύμα, κάτι δηλαδή το οποίο συμβαίνει και δίνει λύση πέρα από τις δικές μας δυνάμεις.

Προϋπόθεση όμως του θαύματος είναι η πίστη μας στον Θεό, η οποία καλλιεργείται από την καθημερινή σχέση μας μαζί Του. Αυτή η σχέση με τον Θεό συντηρείται με την εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας και της ειρήνης.

- Πώς συνδέεται ο Θεός με το αίσθημα της ειρήνης;

Όταν νιώσει κάποιος ασφάλεια και σιγουριά γαληνεύει. Για να νιώσει όμως την ασφάλεια και την σιγουριά πρέπει να εμπιστευθεί. Χωρίς εμπιστοσύνη επικρατεί ταραχή και φόβος. Ποιος άραγε μπορεί να κλείσει τα μάτια του και να κοιμηθεί, αν πρώτα δεν νιώσει σιγουριά για το μέρος που θα ξαπλώσει; Έτσι και η σχέση με τον Θεό, καλλιεργεί την εμπιστοσύνη. Αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης στον Θεό είναι η ειρήνη.

Η ζωή στον παράδεισο είχε ως κυρίαρχο αίσθημα την ειρήνη. Όλα ήταν χαρούμενα, αρμονικά. Η παρακοή χάλασε την αρμονία, στέρησε την χαρά, έδιωξε την ειρήνη. Ο ερχομός του Χριστού στην γη έφερε πάλι την ειρήνη. Αυτό ακούστηκε από τους Αγγέλους, εκείνη την Αγία Νύχτα, να ψάλλουν από τον ουρανό: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη...». Όσο ταραγμένος και να είναι ο κόσμος, η Γέννηση του Χριστού έφερε την ειρήνη πάλι στους ανθρώπους.

Η Σταύρωση ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τους μαθητές του Χριστού. Νόμιζαν ότι χάθηκαν όλα και τους κυρίευσε ο φόβος και η ταραχή. Μετά την Ανάσταση, όμως, σε κάθε εμφάνισή Του, χαιρετούσε τους μαθητές Του με το «ειρήνη υμίν»! Τους έδινε αυτό που τους έλειπε, την ειρήνη, ώστε ειρηνευμένοι να μπορούν να αντιληφθούν το μυστήριο της Αναστημένης Αγάπης, για να το μεταδώσουν σε όλη την ανθρωπότητα.

- Γιατί δεν ειρηνεύουμε;

Γιατί λείπει η παρουσία του Θεού από την ζωή μας. Είμαστε αποξενωμένοι από αυτόν. Δεν Τον νιώθουμε να μας λείπει. Έχουμε βάλει άλλες ανάγκες σε προτεραιότητα. Δεν Τον εμπιστευόμαστε. Τον πιστεύουμε μόνο με τον λόγο και όχι με την καρδιά μας. Είμαστε χριστιανοί κατ’ όνομα.

Όμως, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί να αντικαταστήσει τον Θεό και να μας χαρίσει το αίσθημα της ειρήνης. Όλα είναι υποκατάστατα και πρόσκαιρα. Η ειρήνη του Θεού είναι μόνιμη. Δεν την επηρεάζει τίποτα το ανθρώπινο. Αντίθετα, αυτή επηρεάζει κάθε τι το ανθρώπινο.

- Γέροντα, σε τι προτρέπετε τους ανθρώπους;

Ειρηνεύετε! Βάλτε τον Χριστό στην ζωή σας. Κάντε προσευχή. Αποκτήστε σχέση μαζί Του. Νιώστε Τον Πατέρα. Εμπιστευθείτε Τον.

Τότε μόνο θα γευθείτε τα αποτελέσματα αυτής της σχέσης, την αγάπη, την χαρά, την ασφάλεια, την πίστη, την ελπίδα, την ειρήνη.

αρχιμ. Βαρθολομαίος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: