e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Έρωτες χωρίς πυξίδα

Είναι θέμα μόνο άσκησης βίας και καταπίεσης εις βάρος της γυναίκας τα τελευταία εγκλήματα ή έχουν να κάνουν και με την απουσία πυξίδας στον έρωτα; 

Ζούμε σε μία εποχή στην οποία ο έρωτας αντιμετωπίζεται ως απόλαυση, ως ενθουσιασμός, ως κάτι που, και να μην κρατήσει για πολύ, δεν πειράζει. Οι πολλοί καγχάζουν όταν ακούνε την διδασκαλία της Εκκλησίας ότι ο έρωτας καθαγιάζεται στον γάμο, στην μυστηριακή του διάσταση. Ξεκινούνε ακόμη και στον γάμο με την προοπτική ότι δεν θα χρειαστεί να θυσιάσουν κάτι από τον εαυτό τους, τις συνήθειές τους, δεν θα χρειαστεί να δουλέψουν με τον χαρακτήρα τους και το εγώ τους, αλλά ότι ο άλλος είναι υποχρεωμένος να τους παράσχει τα πάντα κατά πώς επιθυμούνε οι ίδιοι. Πόσοι, άραγε, εισέρχονται στον έρωτα και στον γάμο έχοντας μία κάποια ιδέα για τα θετικά και τα αρνητικά τους και, κυρίως, με την απόφαση ότι η αγάπη είναι απλή, μα θέλει κόπο; Αν θέλεις να αγαπάς, ξεκινάς προσφέροντας και όχι περιμένοντας. Προφανώς και η αμοιβαιότητα είναι αναγκαία. Γιατί όμως, όταν βλέπουμε ότι ο άλλος ή η άλλη δεν συμπορεύονται, επιμένουμε στο ότι θα αλλάξει ή θα τον/την αλλάξουμε και δεν αποτραβιόμαστε έγκαιρα, αφού δεν είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε τον σταυρό μιας θυσίας που κανείς δεν την ζητά να συνδεθεί με το συγκεκριμένο πρόσωπο που δεν μας καλύπτει; 

Έως εδώ, άγιοι της Ρωσσικής παρουσίας εν Ουκρανία

Του Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Με αποτροπιασμό διάβασα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τις αντιεκκλησιαστικές και ανθελληνικές δηλώσεις εκπροσώπων της Ρωσσικής παρουσίας στην Ουκρανία και με ιερή αγανάκτηση τους απαντώ:

Κάτω τα χέρια και το στόμα σας από τον Διάδοχο εκείνων που σας έκαναν Χριστιανούς!

Συμπάθεια Βαρθολομαίου στον Πρόεδρο της Ιταλίας για τις πυρκαγιές στη Σαρδηνία

Τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς προς τους κατοίκους της Σαρδηνίας, οι οποίοι δοκιμάζονται από καταστροφικές πυρκαγιές, εκφράζει η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Εξοχ. κ. Sergio Mattarela. 

Μητροπολίτης Ζάμπιας: "Ο Νικηφόρος υπήρξε ό,τι καλύτερο διέθετε αυτή τη στιγμή ο Αλεξανδρινός Θρόνος"


Με οδύνη και σπαραγμό ψυχής πληροφορήθηκα την κοίμηση του πεφιλημένου αδελφού και συλλειτουργού, Μητροπολίτου Κινσάσας κυρού Νικηφόρου, ενός ταπεινού Ιεράρχη με ψυχή αθώου παιδιού, ενός ακοίμητου Ιεραποστόλου που φλεγόταν από ένθεο ζήλο και καρδία νήφουσα σε όλες τις πολλαπλές και αλλεπάλληλες καταιγίδες της καθημερινότητάς του. 

Ο μακαριστός Νικηφόρος υπήρξε ό,τι καλύτερο διέθετε αυτή τη στιγμή ο Αλεξανδρινός Θρόνος. 

Ωστόσο "ο και νεκρών και ζώντων την εξουσίαν έχων" τον θέλησε λειτουργό του επουρανίου Θυσιαστηρίου. Εκείνος οίδε και εμείς ήδη αποκτήσαμε έναν ισχυρότατο και πιστό πρέσβη μας στην Ουράνια Πατρίδα!

Νικηφόρε, αδελφέ ηγαπημένε, θα συναντιόμαστε πλέον στην Αγία Προσκομιδή και το Ποτήριο της Ζωής!

+ο Ζάμπιας Ιωάννης

Λαμπρά εόρτασε την 1033η επέτειο του Βαπτίσματος των Ρως η επίσημη Εκκλησία της Ουκρανίας [video-photos]


Το πρωί της 28ης Ιουλίου 2021, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας τίμησε την 1033η επέτειο του Βαπτίσματος των Ρως. Αρχικά έγινε πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον χρυσότρουλο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ εν Κιέβω, στο οποίο προέστη ο Προκαθήμενος της επίσημης Εκκλησίας της χώρας Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.
Μεταξύ του πλήθους των Ιεραρχών ξεχώρισαν οι εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών: Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ (εκ μέρους του Οικουμενικού Θρόνου και Πατριάρχου), ο Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος (εκ του Αλεξανδρινού Θρόνου και του Προκαθημένου του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας), ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος (εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου και του Αρχιεπισκόπου της). Παρών και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, Θεοφ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ.
Στο τέλος έγιναν οι καθιερωμένες, ουσιαστικές στο περιεχόμενό τους, προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις μεταξύ Μακ. κ. Επιφανίου και Αντιπροσωπειών.
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, η Ιεραρχία, κλήρος και λαός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας τέλεσαν δέηση στο Μνημείο του Αγίου Πρίγκηπος του Κιέβου και Ισαποστόλου Βολοντίμιρ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΛΕΥΚΩΜΑ: