e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Ο Κύριλλος προσπαθεί να μπλέξει τον Βαρθολομαίο στον πόλεμο

23 Μαρτίου 2022
Επιμέλεια: Θεόδωρος Καλμούκος | Εθνικός Κήρυξ

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος προσπαθεί να μπλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον πόλεμο που διεξάγει η χώρα του εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Associated Press». Ο Πατριάρχης Κύριλλος αιτιάζει τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας το 2019 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κύριλλος επιχειρεί κάτι τέτοιο σε βάρος του Βαρθολομαίου προκειμένου να δικαιολογήσει την πολεμική επίθεση του Πούτιν, πλην όμως αυτή τη φορά επιτίθεται ευθέως τόσο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όσο και στη Δύση. Ισχυρίζεται σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι «προσπαθούν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία και κάνουν αδελφούς λαούς Ρώσους και Ουκρανούς εχθρούς».

Ειδήμονες λένε ότι αν και δεν είναι η μόνη αιτία του πολέμου, η θρησκευτική αιτίαση δεν πρέπει να αγνοηθεί. Ο Ορθόδοξος Ρώσος ιερεύς Κύριλλος Χοβόρουμ με καταγωγή από Ουκρανία και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στον κλάδο της Εκκλησιολογίας, Διεθνών Σχέσεων και Οικουμενισμού είπε πως «δεν μπορεί να αποκληθεί θρησκευτικός πόλεμος, αλλά έχει μία θρησκευτική διάσταση».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος προέβη σ’ αυτές στις δηλώσεις απαντώντας σε επιστολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών το οποίο τον κάλεσε λέγοντας «ύψωσε τη φωνή σου» και μεσολάβησε στις Αρχές να σταματήσει ο πόλεμος. Ο Κύριλλος απάντησε πως ο πόλεμος δεν είναι το λάθος των Ρωσικών Αρχών, αλλά απεναντίας ισχυρίσθηκε ότι τους σπόρους της σύρραξης έσπειραν ξένες επιβουλές στα σύνορα της Ρωσίας, πολιτικές και θρησκευτικές.

Αναφέρθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος το 2019 επίσημα αναγνώρισε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, σε μία χώρα στην οποία ο Πατριαρχείο της Μόσχας ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία.

Τον Ιανουάριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε της Ηνωμένες Πολιτείες «για απευθείας ανάμειξη στη συνεχιζόμενη κρίση της Ορθοδοξίας» και πως έχει «χρηματοδοτήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να προχωρήσει σε κίνηση διάσπασης συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας» χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει αποδείξεις γι’ αυτές τις κατηγορίες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: