e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον τάφο του φίλου του Αργύρη Ποντικάκη (27.5.2022)

Του Δ. Π. ΤΟΛΙΟΥ, δικηγόρου, Θεσσαλονίκη

Κατά την επίσκεψη της ΑΘΠ του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Νέα Τένεδο Χαλκιδικής στις 27 Μαΐου 2022, αμέσως μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης και τον Χαιρετισμό από τον επιχώριο Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημο στην εκκλησία του χωριού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε (προγραμματισμένα) να επισκεφθεί το Κοιμητήριο της Νέας Τενέδου και να τελέσει τρισάγιο στην μνήμη του ομογάλακτου αδελφού του και φίλου του Αργύρη Ποντικάκη.

Οικουμενικός Πατριάρχης - Άγιον Όρος: Η επίλυση του προβλήματος Εσφιγμένου θα είναι επ' αγαθώ πάντων [photos-video]


Την εσπέρα της 28ης Μαΐου 2022 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους, δείχνοντας την αγάπη του προς την αδελφότητα της Μονής και την συμπαράστασή του στον αγώνα που αυτή διεξάγει υπέρ της αποκατάστασης της εκκλησιαστικής τάξης στο έδαφος της Μονής.

Θεμελίωση Ναού σε σχεδιαζόμενο Πολυδύναμο Κέντρο στην Αρούσα Τανζανίας [video-photos]

Θερμότατη υποδοχή επεφύλαξαν κατά την δεύτερη ημέρα της ιεραποστολικής επίσκεψης στην Τανζανία, στον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β´ οι ορθόδοξοι πιστοί της Αρούσας, στο χώρο όπου θα χτιστεί το νέο πολυδύναμο Ιεραποστολικό Κέντρο της Επισκοπής.

Βαρθολομαίος στο Άγιον Όρος: Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω, ή παρά, αλλά εντός της Εκκλησίας

«Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω της εκκλησίας, ή παρά την εκκλησία, αλλά εν τη εκκλησία, μέσα στη εκκλησία, εντός της εκκλησίας και μάλιστα ως το επίλεκτο σύνταγμα αυτής», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στη μονή Καρακάλλου του Αγίου Όρους, καλώντας τους μοναχούς να διαφυλάττουν τις «βασικές και αναντίρρητες αλήθειες» της αποστολικής διδασκαλίας, ενάντια σε «πειρασμούς» και σε «φωνές» που οδηγούν σε αντίθετη κατεύθυνση από την επιβεβλημένη ενότητα και λειτουργικότητα της εκκλησίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Μονή Μεγίστης Λαύρας [video-photos]

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους πραγματοποίησε λίγο πριν τις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαΐου 2022 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Νουθετήρια Προσφώνηση Οικουμενικού Πατριάρχου στη Σύναξη της Αδελφότητος Μονής Καρακάλλου (28.5.2022)

Νουθετήριος Προσφώνησις της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά την Σύναξιν της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αγίου Όρους (28 Μαΐου 2022)

Ὁσιώτατοι καὶ λίαν ἀγαπητοὶ Πατέρες,

Χριστὸς Ἀνέστη!

Ἐν πρώτοις, ἐκφράζομεν ἐκ βαθέων εὐγνώμονας εὐχαριστίας πρὸς τὸν σεβάσμιον καὶ πολιὸν Γέροντα τοῦ ὑμετέρου Ἱεροῦ Κοινοβίου καὶ πρὸς ἕνα ἕκαστον ἐξ ὑμῶν διὰ τὴν τιμητικὴν ὑποδοχὴν τῆς ἡμετέρας Μετριότητος καὶ τῆς περὶ ἡμᾶς τιμίας Συνοδείας καὶ κομίζομεν εἰς ἅπαντας τὴν εὐλογίαν, τὴν ἀγάπην καὶ τὴν στοργὴν τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας καὶ ἡμῶν προσωπικῶς ὅλως ἰδιαιτέρως.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αθωνική Μονή Καρακάλλου [photos-video]

Την Ιερά Μονή Καρακάλλου, τρίτο σταθμό της επίσκεψης του στο Άγιον Όρος μετά τις Καρυές και την Ιερά Μονή Ιβήρων, επισκέπτεται αυτή την ώρα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. 

Αποστολή Άγιον Όρος: Ραφαήλ Γεωργιάδης | orthodoxianewsagency

Συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολο, Γαλλίας κ. Δημήτριο και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο ο Παναγιώτατος έγινε δεκτός στην είσοδο της Μονής από τον Καθηγούμενο αυτής, Αρχιμανδρίτη Φιλόθεο, Καθηγουμένους Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και την αδελφότητα. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Αμανατίδης.

Εν συνεχεία τελέστηκε Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής για την άφιξη του Παναγιωτάτου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως Πρόεδρος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια διακονίας" (Θεσσαλονίκη 26-29/5/2022)

ὑπό Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Σαββάτου, Καθηγητοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν

Εὐθύς ἐξ ἀρχῆς διατυπώνω τήν θέση, ὅτι ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας (Ἰούνιος 2016) ὡς τό ἐπιστέγασμα μιᾶς μακρᾶς πορείας προετοιμασίας ἀπό τοῦ ἔτους 1923 κ.ἑξ. ἀποτελεῖ τό σπουδαιότερο ἐκκλησιαστικό γεγονός στήν ἱστορία τῆς Ὀρθοδοξίας κατά τούς τελευταίους χρόνους.

Ἡ σύγκλησή Της προέκυψε ὡς ἀναπόδραστη ἀναγκαιότητα προκειμένου νά ἐκφραστεῖ ἡ συνοδική αὐτοσυνειδησία τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας σέ θέματα παλαιά καί σύγχρονα, ἐπίκαιρα καί οὐσιαστικά, ἀπετέλεσε ὅμως καί τήν καλή εὐκαιρία γιά νά ἐπιβεβαιωθεῖ ἡ ἑνότητα τῶν κατά τόπους Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, παρά τίς ὅποιες μεμονωμένες διαφοροποιήσεις μερικῶν ἕνεκα τῶν ἰδιοτελῶν των ἐπιδιώξεων.

Ο π. Νικόλαος Κατσηδήμας για τα 15χρονα του "Νυχθημερόν"

Προς τον Αιδεσιμολογιώτατο

Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου 

και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου 

π. Παναγιώτη Καποδίστρια

Σεβαστέ και λίαν αγαπητέ μου π. Παναγιώτη, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Με αφορμή την συμπλήρωση 15χρόνων του "ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ", του θαυμάσιου και έγκυρου e-περιοδικού της δραστήριας και πρωτοποριακής Ενορίας Μπανάτου, που υποδηλώνει ότι κάτι γίνεται με εντατικούς ρυθμούς, συνέχεια, χωρίς διακοπή και κρατάει μέρα-νύχτα, το οποίο μάλιστα είναι μία προσωπική σας προσπάθεια άξια επαίνων και θαυμασμού, δεχθείτε τις ταπεινές ευχές και τα εγκάρδια συγχαρητήριά μου!

Το 161ο τεύχος του θεολογικού περιοδικού "Σύναξη"


Για τα παιδιά
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης λειτουργεί στην Πορταΐτισσα ως ιερέας [live-photos]


Μονή Ιβήρων, Σάββατο 28.5.2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης λειτουργεί ως απλούς ιερεύς στο ιερό Παρεκκλήσιο, όπου θησαυρίζεται η περίπυστη Εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Θεία Λειτουργία και Δέηση για τους υποψηφίους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Βανάτο, 29.5.2022)

Κατόπιν αιτήματος γονέων του Βανάτου, των οποίων τα παιδιά -ως τελειόφοιτοι του Λυκείου- θα λάβουν μέρος, σε λίγες ημέρες, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποφασίσθηκε, η ερχόμενη Κυριακή του Τυφλού, 29η Μαΐου 2022, να αφιερωθεί σε αυτούς τους μαθητές - μαχητές της εκπαίδευσης, για ένα καλύτερο αύριο της σύγχρονης κοινωνία.

Η απάτη της υπό τον Ονούφριο Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία: Εικονικό Διαζύγιο


Γράφει ο π. Ρωμανός Αναστασιάδης

Έτσι μόνο μπορεί να περιγραφούν οι σημερινές αποφάσεις της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. Όλα έγιναν προσχηματικά και απατηλά, για να αποφύγουν τις προβλέψεις του νόμου και την κατακραυγή των Ουκρανών πιστών. "Εικονικό Διαζύγιο", χωρίς καν εκδίκαση, χωρίς καν σχετικά αιτήματα, διαδικασία, υπογραφές... Όλα στον αέρα της προπαγάνδας και της εξαπάτησης των αφελών.

Βαρθολομαίος στον Άθω: "Υπερβάσεις της κοσμικής εξουσίας, προερχόμενες εκ των υπερβορείων μερών, φυτίλισαν το ήρεμον και ησύχιον του τόπου, αλλά μόνο προς καιρόν"

Στην "αγαστή" συνεργασία της ελληνικής πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για ζητήματα του Αγίου Όρους αναφέρθηκε ο οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά την άφιξή του στο λιμανάκι της Δάφνης και την υποδοχή του από τον πολιτικό διοικητή Αθανάσιο Μαρτίνο και την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους.