e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Συγχαρητήρια του Μητροπολίτη Σουηδίας στον “αργυρό” Λαοκράτη Κεσίδη

Ο Ελληνοσουηδός παλαιστής του Δικεφάλου στην ελληνορωμαϊκή πάλη κ. Λαοκράτης Κεσίδης αγωνίστηκε στις 6 Αυγούστου 2022 στο Grand Prix of Germany (Dortmund), στην κατηγορία των 97 κιλών. Έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.

Το 4ο segno (σινιάλο) του Πανηγυριού 2022 τση Παναγούλας Μπανάτου


Κατά την ισχύουσα τοπική εκκλησιαστική και εθιμική παράδοση, κάθε βράδυ στις 9, καθ' όλη την προ του Δεκαπενταύγουστου εβδομάδα και ενόψει του Πανηγυριού της Παναγούλας Μπανάτου, ευάριθμοι Ενορίτες και φιλοξενούμενοι μεταβαίνουν στο πλάτωμα του πανηγυρίζοντος ανωτέρω Ναού της Παναγούλας, όπου χτυπιέται segno (δηλαδή, σινιάλο - ειδοποίηση) του επικείμενου Πανηγυριού της Κυράς, το οποίο -ως γνωστόν- άρχεται την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τον επίσημο Εσπερινό και τον Επιτάφιο της Παναγίας και θα κορυφωθεί την επομένη (ημέρα 15αυγούστου) με την μεγαλοπρεπή Λιτανεία. Το "σένιο" περιλαμβάνει καμπαναρίσματα, μάσκουλα, μπόμπες και ρουκέτες. Οι φωτογραφίες είναι από το σημερινό 4ο "σένιο".

Το Θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα το 1716, εορτάστηκε στον Πύργο Ηλείας

306 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από εκείνο το ευλογημένο και σωτήριο ξημέρωμα της 11ης Αυγούστου του 1716, κατά το οποίο χάρις την υπερφυή και θαυματουργική επέμβαση του προστάτου της Κέρκυρας του Αγίου Σπυρίδωνος, έληξε η τρίμηνη οθωμανική πολιορκία της νήσου, εκδιώκοντας τους αλλόδοξους Αγαρηνούς, που στο όνομα της μισαλλόδοξης θρησκείας τους, κατέσφαζαν τους λαούς, οι οποίοι αρνούνταν να αλλαξοπιστήσουν, διασώζοντας πλέον τόσο την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, όσο και την εν γένει Πολιτιστική ταυτότητα της Κέρκυρας, η οποία από τότε μέχρι και σήμερα χαίρεται την ελευθερία της!

Σκέψεις μέσα στη νηστεία της Παναγίας

Βρισκόμαστε μέσα στην περίοδο του Δεκαπενταυγούστου. Καθημερινές οι Παρακλήσεις στην Παναγία, αρωματίζουν την καλοκαιρινή περίοδο με εξαίσιους ύμνους ικεσίας στην χάρη Της.
Η νηστεία διαρκεί 15 ημέρες.
Άλλοι νηστεύουν, άλλοι όχι. Σε άλλους δεν ταιριάζει, γιατί είναι περίοδος διακοπών. Το νόημα της νηστείας τελικά λίγοι το γνωρίζουν.
Γιατί νηστεύω της Παναγίας;

Ζωή και θάνατος

Του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Η Κοίμηση της Παναγίας είναι γεγονός που αντιπαρατίθεται οξύτατα προς την αντίληψη που είχαν μέχρι τότε οι άνθρωποι για τον θάνατο. Προ Χριστού, ακόμα και οι δίκαιοι, εν όψει της προοπτικής του θανάτου, εκφράζονται πολύ απαισιόδοξα. 

Μεγαλοπρεπής Λιτανεία του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα [photos]

Οι Κερκυραίοι ξεχύθηκαν για μια ακόμη φορά στους δρόμους, το πρωί της 11ης Αυγούστου 2022, κατακλύζοντας κάθε σοκάκι που θα περάσει ο Άγιος, ο δικός τους Προστάτης, ο Θαυματουργός Άγιος Σπυρίδων, ο οποίος έσωσε την Κέρκυρα στις 11 Αυγούστου του 1716 από την επιδρομή των Αγαρηνών.