e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Κωνσταντινούπολη: Ευχαριστιακή Σύναξη στον ερειπιώνα της Παναγίας Παραμυθίας “Βλαχ Σαράι”

Σήμερα, Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, στα ερείπια του ναού της Παναγίας της Παραμυθίας “Βλαχ Σαράϊ” στην Πόλη, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, επί τη Συνάξει της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Παραμυθίας, ιερουργούντος του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. κ. Γρηγορίου.

Παρέστησαν τα μέλη της νέας Εφοροεπιτροπής, υπό τον Πρόεδρο κ. Λάκη Βίγκα, Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και πιστοί από την Πόλη.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέστηκε Αρτοκλασία και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Κτητόρων, των Αρχιερατευσάντων, ιερατευσάντων και διακονησάντων, καθώς και των κοιμηθέντων ενοριτών της Κοινότητος.

Τον τελευταίο καιρό γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την αποκατάσταση του ιστορικού ναού.

Ο ναός της Παναγίας Παραμυθίας, ευρύτερα γνωστός ως “Βλαχ Σαράϊ”, πήρε την ονομασία αυτή, επειδή στο Φανάρι  κοντά στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου, όλη η περιοχή και ο ναός επίσης, ήταν κάποτε ιδιοκτησία των ηγεμόνων της Βλαχίας και εκεί γύρω ήταν χτισμένα τα παλάτια τους, τα «Σαράγια της Βλαχίας”.

Γκίκες καı Σούτσοι και Καντακουζηνοί, εκεί εκκλησιάζονταν. Άνθρωποι πανίσχυροι σαν τον Μιχαὴλ Καντακουζηνό τον «Σεϊτάνογλου», που υπήρξε προσωπικὸς φίλος του μεγάλου Βεζύρη Σόκολη (1560-1575) και είχε το μονοπώλιο του αλατιού και που μια μέρα, όταν η τύχη του άλλαξε, κατά διαταγήν του Μουράτ Γ´, τον απαγχόνισαν στην μεγάλη πόρτα του ανακτόρου του, στην Αγχίαλο.

Η ιστορία της εκκλησίας μεγάλη και τραγική με αλλεπάλληλες καταστροφές και αναστηλώσεις. Συγκεκριμένα κάηκε το 1640 και αργότερα, το 1729, καταστρέφεται πάλι απο την φωτιά. Ανοικοδομήθηκε  το 1730 και σαν απὸ θαύμα, διασώθηκε από άλλη πυρκαγιά στα τέλη του 18ου αιώνα. Στὰ μέσα του 19ου ανοικοδομήθηκε εκ νέου για να καταστραφεί ολοσχερώς, πάλι από πυρκαγιά, το 1970. 

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan | Κείμενο: Π. Ανδριόπουλος



































Δεν υπάρχουν σχόλια: