e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Κρήτες χοροδιδάσκαλοι και οργανοπαίχτες στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος δέχθηκε στο γραφείο του, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στο Σύδνεϋ, αντιπροσωπεία χοροδιδασκάλων και οργανοπαιχτών από τη γενέτειρά του, την Κρήτη, οι οποίοι επισκέφθηκαν την πέμπτη ήπειρο, καλεσμένοι της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Πιο συγκεκριμένα, τον Σεβασμιώτατο επισκέφθηκαν οι χοροδιδάσκαλοι κ. Ιωσήφ Βιγλάκης και κ. Ελευθερία Μανιουδάκη, καθώς και οι οργανοπαίχτες κ. Νικόλαος Καρκάνης (Κρητική Λύρα), κ. Τιμολέων Σαββάκης (Λαούτο) και κ. Μανούσος Κουναλάκης (Ασκομαντούρα).

Κατά την συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να ρωτήσει και να μάθει για την πορεία των κρητικών χορών και της κρητικής μουσικής στη μεγαλόνησο, ενώ αντιστοίχως οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες της Εκκλησίας και των σωματείων για τη διατήρηση και διάδοση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και των κρητικών χορών στην Αυστραλία.

Μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε αναμνηστικά δώρα στους κρητικούς επισκέπτες, ενώ εκείνοι τού πρόσφεραν μια χειροποίητη κρητική πετσέτα, όπως είναι το έθιμο για το καλωσόρισμα στην παράδοση της Κρήτης. Ακολούθησε γεύμα, προσφερόμενο από τον Σεβασμιώτατο, προς τιμήν των εκλεκτών επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: