e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Εκλογή του νέου Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος κ. Παντελεήμονος, του από Ναυκράτιδος και από Μπραζαβίλ

Την 15η Φεβρουαρίου 2024, συνήλθε σε συνεδρία η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του το Ιερό Σώμα των Συνοδικών αρχιερέων προέβη στην μετονομασία, κατάτμηση ή ίδρυση εκκλησιαστικών Επαρχιών (Μητροπόλεων και Επισκοπών) του Πατριαρχικού Θρόνου στην αφρικανική ήπειρο.

Ακολούθως, πρόεβη σε εκλογές Αρχιερέων. Κατόπιν εμπεριστατωμένης προτάσεως του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε, μεταξύ άλλων, τον από Ναυκράτιδος Σεβ. κ. Παντελεήμονα σε Μητροπολίτη, Υπέρτιμο και Έξαρχο Άνω Αιγύπτου.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, μετά το πέρας της συνεδριάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, έλαβε χώρα η Τελετή των Μεγάλων Μηνυμάτων από τους εκλεχθέντες αρχιερείς.

Σημειώνεται, ότι ο νεοκελεγείς Σεβ. Πτολεμαϊδος κ. Παντελεήμων, Πατριαρχική και Συνοδική Αποφάσει, διατηρεί την πολυεύθυνο θέση του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Βιογραφικό σημείωμα Σεβ. Μητροπολίτου Πτολεμαΐδος κ. Παντελεήμονος, ΕΔΩ!





ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Πτολεμαΐδος αποτελεί μία εκ των ιστορικοτέρων Μητροπόλεων του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας.

Περιλαμβάνει στην πνευματική της δικαιοδοσία την περιφέρεια της Άνω Αιγύπτου (επαρχίες Λούξορ, Ασουάν, Μίνια, Φαγιούμ, Ασιούτ και Μπένι Σουέφ).

Έδρα: Η πόλη Μίνια (στην Άνω Αίγυπτο) της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΑΝΩ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Η Πτολεμαΐδα Ερμία -αναφέρεται και Πτολεμαΐδα Θηβαΐδας- ήταν Ελληνιστική πόλη της αρχαίας Αιγύπτου. Βρίσκεται στην δυτική όχθη του Νείλου στην περιοχή του σημερινού αιγυπτιακού χωριού Ψώι στην νομή της Θίνις και στο σύγχρονο Κυβερνείο Σοχάγκ. Κατασκευάστηκε από τον Πτολεμαίο Α΄ Σωτήρα λίγο μετά το 312 π.Χ., για να γίνει η πρωτεύουσα της Άνω Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το Στράβωνα ήταν η μεγαλύτερη πόλη στην Θηβαΐδα, ίση με την Μέμφις στο μέγεθος. Ήταν χωρισμένη σε φυλές και δήμους με εκλεγμένους δικαστές, όπως και μια παραδοσιακή ελληνική πόλη. Έλληνες άποικοι στην πόλη ήρθαν από την Πελοπόννησο και τη βόρεια Ελλάδα. Η πόλη είχε ναούς ελλήνων και αιγύπτιων Θεών (Δίας, Διόνυσος, Ίσις), καθώς και μια λατρεία για τη δυναστεία των Πτολεμαίων, είχε επίσης θέατρο. Ο Πτολεμαίος, ο αλεξανδρινός αστρονόμος και γεωγράφος (περίπου 90-168 μ.Χ.), γεννήθηκε στην πόλη αυτή.

Η Κροκοδειλόπολις ή Αρσινόη ήταν αρχαία πόλη της Αιγύπτου στην θέση του σημερινού Φαγιούμ (αραβ. الفيوم, Fayum, Al Fayyum). Λεγόταν αλλιώς και Πτολεμαΐς Ευεργετίς. Η Κροκοδειλόπολη βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του Καΐρου. Ήταν ένα από τα κορυφαία θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Αιγύπτου, όπου λατρευόταν ο θεός Σομπέκ, ο οποίος είχε χαρακτηριστικά κροκοδείλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: