e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης, επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις Προσκυνηματικές Περιηγήσεις, στον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο













Την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποτελούμενη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο, τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο - Γραμματέα, και τον κ. Χρήστο Πετρέα - Ειδικό Συνεργάτη του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποδέχθηκε επίσημα σήμερα το πρωί στις 10, στα Κεντρικά Γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου και των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στοβίου κ. Ναούμ, Αρχιγραμματέας.

Ο Θεοφ. Αρχιγραμματέας οδήγησε την ελληνική Αντιπροσωπεία στην Κεντρική Αίθουσα Συσκέψεων της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, όπου την ανέμενε ο Πατριάρχης και τα Μέλη της Ι. Συνόδου. Μετά το καλωσόρισμα και τις ευχές που αντηλλάγησαν εκατέρωθεν, ο Μακαριότατος ζήτησε από τον Μητροπολίτη Δωδώνης να ενημερωθεί για τον σκοπό, τους στόχους και τις δράσεις της 10χρονης λειτουργίας της Συνοδικής αυτής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Ο Σεβ. Πρόεδρος αρχικά αναφέρθηκε εκτενώς στα ανωτέρω θέματα και, στη συνέχεια, στην αναγκαιότητα σήμερα, να υπάρχουν συντονισμένες κοινές δράσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως για παράδειγμα, της ιδρύσεως αντιστοίχου Συνοδικής Υπηρεσίας περί των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Εκκλησία της Βουλγαρίας, της συγκροτήσεως κοινής Επιτροπής επεξεργασίας και της υπογραφής «Συμφώνου Συνεργασίας», μεταξύ των Εκκλησιών Ελλάδος και Βουλγαρίας, παρόμοιου με το αντίστοιχο υπογραφέν ήδη Σύμφωνο Συνεργασίας με την Εκκλησία της Ρωσίας.

Δόθηκαν απαντήσεις και εξηγήσεις από τον Σεβ. Πρόεδρο και τον Γραμματέα π. Σπυρίδωνα,  σε πολλά ερωτήματα που τέθηκαν από τους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Βουλγαρίας και αφορούσαν στην ιστορική και θεολογική αντίληψη της Ορθοδόξου Εκκλησίας περί των προσκυνηματικών περιηγήσεων και θρησκευτικού τουρισμού, και επί πολλών άλλων, πρακτικής και τεχνικής φύσεως θεμάτων.

Στο τέλος της δίωρης αυτής επισήμου συναντήσεως, ο  Πατριάρχης Βουλγαρίας, εμφανώς ικανοποιημένος και διαπιστώνοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδος και στα θέματα αυτά, εξέφρασε την επιθυμία της εισαγωγής του θέματος στην, μετά ταύτα, συνεχιζόμενη Συνεδρίαση της Ι. Συνόδου.

Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρακάθισε μετά από πρόσκληση του Πατριάρχου Βουλγαρίας, στην Πατριαρχική Τράπεζα. Κατά την διάρκειά της, ο φιλοξενών Πατριάρχης ρώτησε και περί της εκκλησιαστικής καταστάσεως σήμερα στην Ελλάδα (χειροτονία νέων κληρικών κλπ.), αναφέρθηκε στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ευχήθηκε στον Ελληνικό λαό κουράγιο, ελπίδα, και επιτυχή ολοκλήρωση των προσπαθειών του.

Ο Σεβ. Δωδώνης, αφού ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, για την υποδοχή, την συζήτηση και την συν-αντίληψη επί των θεμάτων αυτών, προσέφερε αναμνηστικά δώρα της επισκέψεως, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και του ιδίου προσωπικά.

Το απόγευμα διετέθη από το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας οδηγός και αυτοκίνητο των υπηρεσιών του, για την προσκυνηματική επίσκεψη της Αντιπροσωπείας στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Ρίλας.

Τις επόμενες ημέρες της εβδομάδος η Αντιπροσωπεία θα συνεχίσει με την επίσημη συνάντηση με την Δήμαρχο της Σόφιας και τους επαγγελματικούς τουριστικούς φορείς της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: