e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Λαμπρότατη η αποψινή φιλολογική / μουσική βραδιά του Κέντρου Λόγου «Αληθώς» για τον Ούγκο Φώσκολο






















































































Ο σε αναγεννησιακό στιλ καλλιτεχνημένος ναός της Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου, φιλοξένησε απόψε μια «μπαρόκ» βραδιά, αφιερωμένη στον μεγάλο Ποιητή της Ιταλίας Νικόλαο-Ούγκο Φώσκολο, ο οποίος -ως γνωστόν- γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, από την Ζακυνθινιά Διαμαντίνα Σπαθή, πριν από 235 χρόνια (6 Φεβρουαρίου 1778) και πέθανε το 1827, μακριά από τη «μητρική γη» του.
Οι συντελεστές του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου «ΑΛΗΘΩΣ» (της πολιτισμικής έκφρασης της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου), θεώρησαν υποχρέωσή τους, στο πλαίσιο των δράσεων τους, να αφιερώσουν την 7η σύναξη του εφετινού β΄ κύκλου του στην εξέχουσα φυσιογνωμία του Ζακυνθογεννημένου Ποιητή των «Τάφων» και των «Χαρίτων».
Έτσι πρόσφεραν στην πνευματική Ζάκυνθο μιαν ιδιαίτερα επιτυχημένη βραδιά μεστού λόγου μετά ποιοτικής μουσικής, οι δε Ζακυνθινοί ανταποκρίθηκαν θετικά τόσο με την ολόθυμη παρουσία τους, όσο και με τα θερμότατα χειροκροτήματά τους. Πρώτοι και καλύτεροι παρέστησαν, από πλευράς Κληρικών ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος - Πρωτοσυγκελλεύων της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου και από πλευράς τοπικών αρχόντων ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Στυλιανός Μποζίκης.
Εισαγωγικά, αναγνώστηκαν θερμά χαιρετιστήρια μηνύματα από τον εξοχότατο κ. Μιχάλη Καμπάνη, πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη και από τον Καθηγητή Γιώργο Κεντρωτή, Πρόεδρο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον καταφάνερα συγκινημένο Νίκο Λαλώτη, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος», ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, έχει κάνει σκοπό ζωής την ανέγερση του αφανισμένου σπιτιού του Φώσκολου στη Χώρα της Ζακύνθου.
Στο κυρίως μέρος της βραδιάς, η Ιταλίδα Φιλόλογος Annamaria Rita Troia Kalofonos (που ζει μόνιμα με την οικογένειά της στο Μπανάτο), μίλησε στο κοινό, με το πολύ ενδιαφέρον και απαιτητικό θέμα: «Ugo Foscolo, ο ακούσιος φιλόσοφος», μεταχειριζόμενη ιταλική μονάχα βιβλιογραφία. Να, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία:
«Για τον Φώσκολο η ποίηση είναι το μοναδικό αγαθό, που ποτέ δεν θα τον πληγώσει, αυτό στο οποίο θα μπορεί πάντα να επιστρέφει και να τον δεχτεί στην αγκαλιά του, είτε πρόκειται για τη νεοκλασική, είτε για τη προρομαντική μορφή της.
Ο Φώσκολο, μέσα από τα έργα του και έχοντας στο παρασκήνιο τις προσωπικές του εμπειρίες και τα ιστορικά γεγονότα, διατρέχει την προσωπική του εξέλιξη σε τρεις φάσεις, στις οποίες και ο Gianbattista Vico χωρίζει την ανθρώπινη πορεία:
Ι) Η θεϊκή εποχή, η μαγική και ξέγνοιαστη περίοδος, που πέρασε μικρός στη λατρεμένη του Ζάκυνθο, που χαρακτηρίζεται από αγνή ευαισθησία στην οποία το παιδί “αισθάνεται  χωρίς να συνειδητοποιεί”.
ΙΙ) Η ηρωική εποχή που το πάθος και η φαντασία κυριεύουν κάθε πράξη. Εποχή που ο νέος συνειδητοποιεί με ψυχή ταραγμένη και συγκινημένη από τις αγάπες τα πάθη και τους αγώνες για την πατρίδα. Είναι η εποχή του Όρτις.
ΙΙΙ) Η ανθρώπινη εποχή της “εξηγημένης λογικής”, στην οποία ο ώριμος πια άντρας έχει χάσει το ζήλο του, διότι έτσι αισθάνεται καλύτερα. Και δεν είναι τυχαίο ότι και στον Vico οι δυο τελευταίες εποχές αντιστοιχούν στην ποίηση και στη φιλοσοφία, στις οποίες βρίσκει καταφύγιο και ο Φώσκολο.
Αν και στο “Οι Τάφοι” επιδίδεται σε ένα υβρεολόγιο εναντίον των φιλοσόφων, διότι αυτοί αρνούνται την ψευδαίσθηση, την αναγκαία κατά τον Φώσκολο για να ζήσει ο άνθρωπος, γίνεται ο ίδιος φιλόσοφος μιας νέας φιλοσοφίας απλής, σοφής και όμως πολύ πονεμένης, για να προστατεύσει από άλλες απογοητεύσεις το κουρασμένο και άρρωστο σώμα του».
Ακολούθησε Κονσέρτο του νέου Μουσικού Σχήματος “Trio Barocco Zacinto”, στο οποίο συμμετείχαν: η Ζακυνθινή Βέρα Στραβοπόδη (στο πιάνο), ο Αρμένιος από το Ερεβάν Vaghinak Galoyan (στο βιολοντσέλο) και η Ζακυνθινή Αθηνά Σαραντίδη (στο τραγούδι). Απέδωσαν, υπέροχα και μυσταγωγικά, έντεκα δημιουργίες (άριες και μουσική) κλασικών Ιταλών Συνθετών: Domenico Scarlatti, Luigi Boccherini, Αlessandro Marcello, Marco Antonio Cesti, Giovanni Battista Pergolesi, Anonimo, Tomaso Albinoni, Giuseppe Giordani (Tommaso Giordani;), Vincenzo Bellini, Giulio Caccini.
Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές, είπε ότι, με τις συνεχιζόμενες επιτυχείς δράσεις του «Αληθώς», δικαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο η αρχική επιλογή του, μόλις ανέλαβε το 1994 Μητροπολίτης Ζακύνθου, να ανοίξει τις εκκλησίες του νησιού στον Πολιτισμό, κάτι που συνεχίζει στις μέρες μας ο διάδοχός του, σημερινός Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄
Στο τέλος, ο υπεύθυνος του «Αληθώς», Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στο φιλολογικό / μουσικό μνημόσυνο του Φώσκολου, ιδιαίτερα την σημαντική χαράκτρια Άρια Κομιανού, η οποία, μόλις πληροφορήθηκε τα του φωσκολιανού αφιερώματος, απέστειλε αμέσως μια ξυλογραφία της με αποτυπωμένη τη μορφή του Ποιητή, που μάλιστα εκτέθηκε στη βραδιά, κοσμημένη με φιόρα από την ζακυνθινή ύπαιθρο. Ευχαρίστησε, εξάλλου, τους σύγχρονους ποιητές της Ζακύνθου Διονύση Σέρρα και Ζαχαρία Στουφή, οι οποίοι, με την ευκαιρία του αφιερώματος, έγραψαν ποιήματα – αναφορές στον Φώσκολο (δημοσιεύτηκαν ήδη στο e-περιοδικό «στον ίσκιο του Ήσκιου» www.iskiosiskiou.com), καθώς επίσης την Θεοδώρα Παπαδάτου για την ευγενική παραχώρηση του πιάνου της, τον Ιωάννη Πορφύριο Καποδίστρια για τον σχεδιασμό και την δημιουργία της αφίσας και των προγραμμάτων, τον Πρόεδρο του Μπανάτου Χαράλαμπο Δημ. Κοντονή, τον Πρόεδρο της Εθελοντικής Ομάδας Μπανάτου Σπύρο Διον. Κοντονή, το Γυμνάσιο Βανάτου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους στον ναό για την διαρκή συνεισφορά τους στην προσπάθεια πολιτιστικής – μορφωτικής παρέμβασης του «Αληθώς» στο νησί των Γραμμάτων και των Τεχνών.

[Φωτορεπορτάζ:  Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]








[Τα ανωτέρω videos αποτελούν μια πρώτη γεύση, από ερασιτεχνική λήψη. Ολόκληρη η συναυλία σε επαγγελματικών αξιώσεων λήψη, ετοιμάζεται και θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες].

Χαιρετισμός του Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη κ. Μιχαήλ Καμπάνη στην βραδιά του Β7 «Αληθώς» για τον Ούγκο Φώσκολο


Αγαπητοί φίλοι,
Ως  εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ιταλία, είμαι εξαιρετικά ευτυχής για την απόφαση του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς» να αφιερώσει την δράση της 24ης Φεβρουαρίου 2013 στον ποιητή Ούγκο Φώσκολο, μια εξέχουσα προσωπικότητα, που συνδέει στο πρόσωπο και στο έργο του τις δύο χώρες, Ελλάδα και Ιταλία.
Δεν αναφέρομαι μόνο στη Διαμαντίνα Σπαθή, τη Ζακυνθινή μητέρα του Φώσκολου, ούτε στη γνώση του της Νέας Ελληνικής.  Αναφέρομαι  στο έργο του ως ποιητή και στη δράση του ως πολίτη. Ο Φώσκολο θεωρείται και είναι εθνικός ποιητής της Ιταλίας και για το σπουδαίο έργο του και για την αφοσίωσή του στην ιδέα της ιταλικής εθνεγερσίας.
Ως μη ειδικός, περιορίζομαι να πω ότι τον νοιώθω συμπατριώτη μου, αφού προασπίστηκε με το έργο και τα ζωή του τα ιδανικά της πατρίδας, της Ιταλίας αλλά και της Ζακύνθου και της σκλαβωμένης Ελλάδας κατ' επέκταση, μέσα από τους αγώνες του για ελευθερία, ισότητα, ομορφιά και αρμονία. Για τον Φώσκολο η Ελλάδα ήταν ένας μύθος, il mito dell’ Ellade, και ταυτόχρονα μια έμπνευση. 
Είναι γνωστό,  πόσο το ποιητικό του έργο,  επηρεασμένο το ίδιο από τα ιδανικά της κλασσικής αρχαιότητας, που τόσο απόλυτα εξέφρασε στο έργο του Ultime Lettere di Jacopo Ortis,  έδωσε τα φώτα του  στον νεοελληνικό κλασικισμό και ρομαντισμό και ιδίως στους Σολωμό, Κάλβο και Βαλαωρίτη.
Επιτρέψτε μου, αφού ευχαριστήσω τον πατέρα Καποδίστρια για την ευγενική του πρόσκληση να σας απευθυνθώ και τον συγχαρώ για την εξαιρετική πρωτοβουλία της εκδήλωσης, να κλείσω αυτόν τον μικρό χαιρετισμό, προτρέποντας όλους μας να εμπνευστούμε, όσο αυτό είναι δυνατό, στην καθημερινότητά μας από την  εξαιρετικά προικισμένη πνευματική προσωπικότητα του Ζακυνθινοϊταλού ποιητή.
            Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας
Μιχαήλ Καμπάνης
Πρέσβης

Χαιρετισμός του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Β7 "Αληθώς" για τον Ούγο Φώσκολο



ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κέρκυρα, 21 Φεβρουαρίου 2013


Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ

Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου χαιρετίζει την εκδήλωση που οργανώνει το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Μπανάτου ΑΛΗΘΩΣ, την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013, για τον μέγιστο ζακυνθινοϊταλό ποιητή Ούγο Νικόλαο Φώσκολο και εύχεται όπως λάβουν και στο μέλλον χώρα τέτοιες υψηλής κλάσεως εκδηλώσεις τόσο στο προσφιλές σε όλους μας Ωραίο Τζάντε όσο και σε άλλα μέρη της Επτανήσου και της πατρίδας μας. Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες όχι μόνο τιμούν τον λαό, ανεβάζοντας το παιδευτικό του επίπεδο, αλλά και αποτελούν την μόνη αληθή παρηγορία στα βάσανά του στις μέρες μας τις χαλεπές, διότι πλέον μόνο ο πολιτισμός μπορεί να του μιλά και να τον πείθει. Είθε η ιερή σκιά του μεγάλου συμπατριώτη μας και του μεγάλου ευρωπαίου Ούγου Νικολάου Φώσκολου να μας ευλογεί πάντοτε και να μας συντρέχει.


Καθηγητής Γιώργος Κεντρωτής
Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου