e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ποιος ήταν ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης (+2.3.2014)

[Ο π. Τιμόθεος Κιλίφης με τη ματιά του Πάνου Ρεκουνιώτη]
Who is Who 

Ο αοίδιμος π. Τιμόθεος Κιλίφης (κατά κόσμον Γεώργιος) γεννήθηκε στο Αίγιο το 1928, όπου ολοκλήρωσε το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο της γενέτειράς του το 1948, με καθυστέρηση δύο ετών, εξαιτίας της Κατοχής. 

Το 1952 συνεργάστηκε και κατόπιν έγινε μέλος της Αδελφότητας Θεολόγων Η Ζωή και στη συνέχεια, το 1960, της Αδελφότητας Θεολόγων Ο Σωτήρ, απ' όπου και αποχώρησε το 1972, για να ενταχθεί ως Μοναχός στην περιώνυμη Ιερά Μονή Πεντέλης, στην οποία παρέμεινε έως την σημερινή κοίμησή του (2 Μαρτίου 2014). 

Υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας και λογοτέχνης, ενώ έχει αποσπάσει πληθώρα λογοτεχνικών βραβείων και τιμητικών διακρίσεων. Υπήρξε, εξάλλου, τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης και του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων. 

Στις 20 Δεκεμβρίου 2000 βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών με το βραβείο Α' τάξεως και το Χρυσό Μετάλλιο, για τη λογοτεχνική και την εν γένει προσφορά του στα γράμματα, αλλά και στην κοινωνία. 

Η Σύγκλητος της Ακαδημίας Φλωρεντίας, Τεχνών, Λογοτεχνίας, Επιστημών, Εργασίας και Θεάματος, στις 24 Νοεμβρίου 2001, τον ανακήρυξε με -κατά νόμον- απόφασή της, Επίτιμο Ακαδημαϊκό με χρυσό Μετάλλιο, "για την ένθερμη και γενναιόδωρη συμβολή του στην επιβεβαίωση των υψηλότερων ιδανικών της ζωής, για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό", όπως αναφέρει η ίδια στο σκεπτικό της. 

Για τους ίδιους λόγους, βραβεύτηκε από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αιγίου και τον Δήμο Αιγίου, στον χώρο της αίθουσας του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου πλήθος συμπολιτών του είχε την ευκαιρία να τιμήσει τον σεβάσμιο Γέροντα Τιμόθεο, τη σάρκα από τη σάρκα του τόπου τους, για το πολυεπίπεδο έργο του.

Απεβίωσε σήμερα το μεσημέρι (2/3/2014) ο π. Τιμόθεος Κιλίφης

   Ε Κ Τ Α Κ Τ Ο  και  Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Ο  


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έφθασαν έως εμάς, εδώ στο Νυχθημερόν, σήμερα, πριν δυο περίπου ώρες, μετά το μεσημέρι, απεβίωσε ο αγαπητός ανά την Ορθοδοξία Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης (γεν. 1928), αδελφός της Ιεράς Μονής Πεντέλης, πολυβραβευμένος συγγραφέας πλείστων συγγραμμάτων θεολογικού και κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος, πασίγνωστος από τις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του!

Όπως όλοι είχαμε διαπιστώσει, διακρινόταν για την επαναστατικότητα, αντισυμβατικότητα και συνάμα την πατερικότητά του, την επιμονή του στην διαυγή εκκλησιολογία της Ορθοδοξίας, την ευαισθησία του σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και το μαχητικό χαμόγελό του!

Ευχόμαστε ο Άγιος Θεός να τον αναπαύσει μετά των δικαίων και αγίων Του!



Τιμήσαμε σήμερα εν Βανάτω τον όσιο ιερέα Νικόλαο τον Πλανά

Σήμερα το πρωί, κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας για την Κυριακή της Τυρινής, που πραγματοποιήθηκε στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, τιμήσαμε σεμνά τον κοσμαγάπητο νέο Όσιο της Εκκλησίας μας, τον άγιο Νικόλαο τον Πλανά (Νάξος 1851-Αθήνα, 2 Μαρτίου 1932), του οποίου η ανακομιδή έγινε -ως γνωστόν- στις 29 Αυγούστου 1992 και, στη συνέχεια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον καταχώρησε στις αγιολογικές δέλτους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Οι εκκλησιασθέντες σήμερα εν Βανάτω συγκινήθηκαν ακούγοντας τον Εφημέριο π. Παναγιώτη να αναφέρεται στον ταλαίπωρο -πλην οσιακό- βίο του και την θεοπρεπή πολιτεία του! Ανάμεσα στα πολλά άλλα τονίσθηκαν τα ακόλουθα: 

"Αγαπητοί μου,
     
η κατ' εξοχήν ημέρα της Μασκοφορίας σήμερα, Κυριακή της λιτανεύσεως του Καρνάβαλου, δόξη και τιμή, ανά την πόλη και τα χωριά μας, ενώ όλοι μας -ας το παραδεχθούμε επιτέλους κάποτε- χρησιμοποιούμε (αλίμονο...) την μία μάσκα επάνω στην άλλη, ώστε να δικαιολογούμαστε, να ισχύουμε στην κοινωνική ομήγυρη και να επιπλέουμε στον αιώνα τον απατεώνα. 

Εκ διαμέτρου βρίσκεται ο άγιος Νικόλας ο Πλανάς, του οποίου την μνήμη επιτελούμε σήμερα, ο εκ χηρείας όσιος πατέρας των Αθηνών των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Ο τίμιος αυτός απλούς ιερέας κάθε μέρα, καθ' όλες τις ημέρες της ιερατικής ζωής του μέχρι και την υστάτη, πάσχιζε να αποτάσσει την όποια μάσκα της χαμοζωής ετούτης, μ' έναν συγκεκριμένο τρόπο: με το να τελεί ακατάπαυστα το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. 

Έτσι, υποδεχόμενος στα σωθικά της ψυχής του καθημερινά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, αναβιβαζόταν ακαταπαύστως σε Πρόσωπο, δίχως ουδέποτε προσωπείο και επίπλαστα ή εφήμερα βιώματα. Ουδέποτε επέτρεπε δηλαδή στον εαυτό του να εισπνεύσει το διοξείδιο της όποιας αμαρτίας, τις δε εφορμήσεις του παλαιού εαυτού του τις απέτρεπε διά της μετοχής στην λατρεία της Εκκλησίας και των καθαρμών, που απορρέουν από την βίωσή της. Η ζωή του -ως εκ τούτου- δεν υπήρξε η συνήθης φυτο-ζωή, αλλά ζωή ουσίας εν Χριστώ. Ο Κύριος Ιησούς υπήρξε το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του, η αγαπητική αναφορά του!

Σήμερα εμείς και καθώς διάγουμε την Κυριακή της... λιτανευτικής Μασκοφορίας, μήπως είναι ώρα να στρέψουμε τα μάτια της ψυχής προς τον όσιο παπα-Πλανά, μην επιτρέποντας στα πολύμορφα και εξόχως επίφοβα προσωπεία να μας πλανεύουν και μας αποπροσανατολίζουν;;;"



Ώρα να αφυπνισθούμε και να απαλλαγούμε από την πνευματική ραθυμία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής της Τυροφάγου 2ας Μαρτίου 2014
(Ρωμ. ιγ’  11 - ιδ’  4)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Η ραθυμία, η αμέλεια και η αναβλητικότητα πάντοτε αποτελούσαν γνωρίσματα του ανθρώπινου χαρακτήρα. Όλοι μας αναβάλλουμε σοβαρές και επείγουσες υποθέσεις για το ακαθόριστο μέλλον. Έτσι οι ευκαιρίες χάνονται και δεν ξαναέρχονται πια. Κι αν πρόκειται για υλικά ζητήματα, η ζημιά δεν είναι και τόσο μεγάλη, αν πρόκειται όμως για πνευματικά είναι ολέθρια και ανεπανόρθωτη πολλές φορές.
Ώρα να αφυπνισθούμε και να απαλλαγούμε από την πνευματική ραθυμία, γιατί κάθε ώρα και μέρα μάς φέρνει πιο κοντά στον θάνατο, ο οποίος είναι άγνωστο πότε θα έλθει και υπάρχει κίνδυνος να φύγουμε απροετοίμαστοι από αυτήν την ζωή. Χωρίς αναβολή και νωθρότητα, λοιπόν, ας εργασθούμε τον καλόν αγώνα!
Ας μελετήσουμε και ας εξετάσουμε σε βάθος τον εαυτό μας και ας εντοπίσουμε τα σφάλματα, τα πάθη και τις αδυναμίες μας. Με σπουδή και επιμονή, ας απαλλαγούμε από τα έργα του σκότους και τις παρεκτροπές της αμαρτίας. Ας ενδυθούμε τα λαμπρά έργα της αρετής και τον ίδιο τον Σωτήρα Ιησού Χριστό. Ας ζήσουμε με σεμνότητα, αξιοπρέπεια και αγιότητα, όπως ταιριάζει σε γνήσιους και αληθινούς Χριστιανούς.
Πολλοί μας λοιδορούν, μας επικρίνουν, σκανδαλίζονται από εμάς, πατάνε πάνω στις αδυναμίες και στις απροσεξίες μας. Πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγουμε την ακολασία, τον φθόνο, τους τσακωμούς, τα μίση και τις ζήλιες, αλλά και τις σαρκικές και υλικές μέριμνες και κυρίως να μην περιφρονούμε όσους θεωρούμε λιγότερο φωτισμένους και πιστούς από εμάς. Αντιθέτως, χρειάζεται να τους αγκαλιάσουμε με ειλικρινή αγάπη και να τους στηρίξουμε στην πίστη.
Ο συνάνθρωπος δεν είναι δούλος μας, αλλά δούλος του Θεού και μόνον ο Θεός μπορεί να τον κρίνει. Εμείς δεν έχουμε κανένα τέτοιο δικαίωμα.
Αυτά ας έχουμε υπόψη μας, λοιπόν, και ας βαδίσουμε σίγουρα και απαρέγκλιτα στον δρόμο της σωτηρίας.