e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και συνάντηση με τον Πατριάρχη

Ταξίδεψε πριν λίγες ημέρες και παρουσιάζει ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΕΝΙΣΗΣ, επισημαίνοντας τα ακόλουθα: "Eν τοις Πατριαρχείοις, με τη Θεολογική Σχολή της Βέρνης, όπου μας υποδέχθηκε ο Μέγας Δραγουμάνος π. Βαρθολομαίος και μας οδήγησε στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου πήραμε την ευχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου του Γ΄ και τον ακούσαμε να μας ομιλεί για τη Συμβίωση και όχι συνύπαρξη που επιτυγχάνει το Πατριαρχείο, πατώντας στο σταυροδρόμι μεταξύ Αράβων Χριστιανών, Μουσουλμάνων, Λατίνων και Εβραίων". 


«Το Φως των Γραμμάτων» εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο από 6 Μαΐου έως 8 Ιουνίου 2015

«Το Φως των Γραμμάτων» τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 5 Μαΐου 2015, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στην οποία παρουσιάζονται σε εποπτικό υλικό τα σημαντικότερα βουλγαρικά σωζόμενα χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 10ο μέχρι τον 18ο αιώνα.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από κοινού με την πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Αθήνα, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, από τις 28 Νοεμβρίου 2013 ώς τις 2 Μαρτίου 2014. 

Η διοργάνωσή της εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 1.150 χρόνων (το 2013) από την αποστολή των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία και τη δημιουργία του σλαβικού αλφάβητου. 

Με αφορμή τη συνεισφορά των δύο αγίων στον εκχριστιανισμό των σλαβικών λαών και στην ανάπτυξη του βουλγαρικού γραπτού πολιτισμού, η έκθεση καταδεικνύει επίσης τη στενή ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική σχέση της Βουλγαρίας με το Βυζάντιο. Άλλωστε, χάρη στη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου στα τέλη του 9ου αιώνα ξεκινά η πνευματική ακμή της Βουλγαρίας και η συνεισφορά της στη δημιουργία της πολιτιστικής πολυμορφίας του σύγχρονου ευρωπαϊκού κόσμου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης παλισιώθηκαν από την ομιλία της δρος Βάσια Βελίνοβα, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα και η πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Εμίλια Κράλεβα

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό από την Τετάρτη 6 Μαΐου ώς τις 8 Ιουνίου 2015.

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου Al Fuhays στο Αμμάν της Ιορδανίας | عيد القديس جيورجيوس


Εκεί, στην περιοχή Μαχές -περιοχή κυρίως μουσουλμανική- βρίσκεται περίπυστο ορθόδοξο προσκύνημα προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Λειτούργησε ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Πέλλης κ. Φιλούμενος.

خدمة القداس الإلهي الأحتفالي بمناسبة عيد القديس العظيم في الشهداء جيورجيوس اللابس الظفر في مقام الخضر - ماحص 
ترأس الخدمة المتروبوليت فينذكتوس 
الأربعاء 6 أياار 2015 
( 23 نيسان شرقي )


Ο Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Safout της Ιορδανίας | غروب القديس جاورجيوس - صافوط

Ο Εσπερινός τελέστηκε το απόγευμα της 5ης Μαΐου 2015, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου. Η μικρή πόλη Σαφούτ κείται δεκαπέντε χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Αμμάν.
الثلاثاء ٥ أيار ٢٠١٥