e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Η τελευταία Παράκληση του 15αύγουστου στη Φανερωμένη | Ακόμη ένα segno για το Πανηγύρι της Παναγούλας 2017 εν Βανάτω της Ζακύνθου


Εσπέρας Κυριακής, 13ης Αυγούστου 2017, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, για την Παράκληση προς τη Χάρη Της, με ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι αναζωπύρωναν δώδεκα (!!!) μέτωπα πυρκαγιών τριγύρω μας. 
     Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας έκανε δέηση υπέρ καταπαύσεως της οικολογικής καταστροφής από χέρια εγκληματικά και ανίερα, επικαλούμενος τη μητρική παρρησία της Θεομήτορος! 
     Έψαλαν υποδειγματικά οι Ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Ιωάννης Κλάδης και Ιωάννης Καραβάνης, μαζί τους δε όλο το εκκλησίασμα. 
     Μετά το πέρας του Παρακλητικού Κανόνος, όλοι μετέβησαν στον Ναό της Παναγούλας για το καθιερωμένο "σένιο" (με μάσκουλα και μπόμπες) του επί θύραις Πανηγυριού!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]
Νέος Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Παύλος Γ. Σταματίδης

Χοροστατώντας σήμερα -Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017- ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σχοινουδίου (στην γενέτειρα Ίμβρο), χειροθέτησε Άρχοντα Οστιάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τον κ. Παύλο Γ. Σταματίδη, Πρόεδρο της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας - Θράκης.
Η Κυριακή πριν το Δεκαπενταύγουστο εν Βανάτω και η ανάμνηση των Σεισμών του 1953Πρωί Κυριακής Ι΄ Ματθαίου, 13 Αυγούστου 2017, με απόδοση της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. 

Κατά την επικρατούσα τάξη, από τον καιρό της αρχιερατείας του μακαριστού Μητροπολίτου Ζακύνθου Παντελεήμονος έως και τα δικά μας χρόνια, εψάλη στους ναούς του νησιού μας, σήμερα, 2η Κυριακή του Αυγούστου, ειδική Ακολουθία περί της βιβλικής Σεισμοπυρκαγιάς του Αυγούστου 1953, η οποία -ως γνωστόν- κατάστρεψε ολοσχερώς την πόλη της Ζακύνθου, στιγμάτισε τα χωριά της, όπως και άλλα νησιά του Ιονίου. 

Κατά την σημερινή Ευχαριστιακή Σύναξη, ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας -ομιλώντας προς το εκκλησίασμα- διεκτραγώδησε τις αλησμόνητες ημέρες του 1953, οι οποίες πλέον έχουν περάσει ως αποφράδες στη συλλογική μνήμη των Ζακυνθίων, στο δε τέλος εψάλη η προαναφερθείσα Ακολουθία περί των Σεισμών. Έψαλαν κατανυκτικά οι Ιεροψάλτες της Ενορίας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Ιωάννης Κλάδης.

Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω αναμνηστική των Σεισμών Ακολουθία ποιήθηκε από τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, τη αναθέσει του Σεβ. Μητροπολίτου (νυν Δωδώνης) κ. Χρυσοστόμου του Συνετού αμέσως μετά την ανάρρησή του στον μητροπολιτικό θρόνο της Ζακύνθου (1994) και δημοσιεύτηκε οριστικά στον συλλεκτικό Τόμο Ζακύνθου Εορτοδρόμιον (εκδ. Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, 1998, κόποις π. Π. Κ.), αφού πρώτα πήρε τη σχετική έγκριση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παράλληλα με όλα τα ανωτέρω, αξίζει να αναφερθεί ότι φιλοξενείται στον Ναό μας -όπως και πέρυσι- μια Παναγία τύπου Σκοπιωτίσσης (εκ του όρους Σκοπός της Ζακύνθου), προερχομένη από σπίτι του Μπανάτου.