e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος θεμελιώνοντας Σχολείο κι εγκαινιάζοντας Πνευματικό Κέντρο στην Κένυα
Ο Επίσκοπος Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεόφυτος μάς πληροφορεί σχετικά με την παρουσία του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, σήμερα (20.8.2018) στην θεμελίωση του Ορθόδοξου Σχολείου του Αγίου Αγίου Αντωνίου και στον εγκαινιασμό του Πνευματικού Κέντρου της Επισκοπής: By the Grace of God our Pope and Patriarch of Alexandria amd all Africa THEODOROS II today officially laid the Foundation stone of St. Antony Orthodox Secondary School and officially openned and blessed The Diocese Spiritual Centre. On behalf of the Church he thanked all those of who have contributed in every small and big way toward the construction of the first and the only Diocese Spiritual Centre. Many years to His Beatitude.


Θεομητορική ομιλία του π. Νεκταρίου Πόκια, παραμονή 15αύγουστου στην Ίμβρο, παρόντος Βαρθολομαίου [πλήρες video]


Παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Ναό της Παναγίας Σχοινοδίου της ευάνδρου νήσου Ίμβρου, σεμνοπρεπώς εσπερίζοντες. 
Ο απλούς εν τη μεγαλοπρεπεία του Οικουμενικός Πατριάρχης καλεί τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Πόκια (εκ της Ι. Μητροπόλεως Ρόδου, υπεύθυνο της τηλεόρασης ΘΑΡΡΙ) να ομιλήσει προς τους συνεορταστές!
Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:


Το άλλο πρωί, κατά την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο π. Νεκτάριος συνέψαλαν τις Καταβασίες "Πεποικιλμένη τη θεία δόξη...". Δείτε σχετικά:
Διορισμός νέων Μελών της Συντονιστικής Επιτροπής του Πατριαρχικού Δικτύου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας


Το Σάββατο 28 Ιουνίου 2018 στο Φανάρι, η ΑΘΠ, o Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, δέχθηκε τον Συντονιστή του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας, Πρωτοπρεσβύτερο Σταύρο Κοφινά, σε ακρόαση. Ο Παναγιώτατος  ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν στο Πατριαρχικό Δίκτυο.

Στην συνάντηση, προτάθηκαν τα νέα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου. Υπενθυμίζεται ότι ο Συντονιστής του  Πατριαρχικού Δικτύου πλαισιώνεται από τα μέλη μιας Συντονιστικής Επιτροπής που αντιπροσωπεύει όλες τις περιοχές που ανήκουν διοικητικά και πνευματικά στον Οικουμενικό Θρόνο (π.χ. Ευρώπη, Δωδεκάνησα, Αμερική, κ.τ.λ.). Τα μέλη της Επιτροπής διορίζονται, μετά από σύσταση του Συντονιστού, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο Παναγιώτατος δέχθηκε τη σχετική εισήγηση του Συντονιστού.

Έτσι, τα νέα μέλη που διορίζονται από τον Παναγιώτατο στη Συντονιστική Επιτροπή είναι τα εξής:

Αρχιμ. Δρ. Χρυσόστομος Τύμπας, Ι. Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας
Αρχιμ. Μεθόδιος Φλουρής, Ι. Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου
Αιδ. Πρωτοπρεσβ. Παναγιώτης Σαλμάς, Ι. Μητρόπολη Αγ. Φραγκίσκου
Αιδ. Πρωτοπρεσβ. Λάμπρος Καμπερίδης, Ι. Μητρόπολη Τορόντο
Αιδ. Πρωτοπρεσβ. Εμμανουήλ Σκλιβάκης, Ι. Μητρόπολη Ρόδου
Αιδ. Πρωτοπρεσβ. Παύλος Perletti, Ιατρός, Ι. Μητρόπολη Βελγίου
Εντιμολ. κ. Ηλίας Θώδης, Ιατρός, Ι. Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως
Αξιότιμη Δρ. κ. Αθανασία Gore, Ι. Μητρόπολη Ντητρόιτ
Αξιότιμη κ. Παρασκευή Φελέκη, Νοσηλεύτρια, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Ο Πατριάρχης όρισε να συνέλθουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής στο Φανάρι από 9 έως 13 Ιανουαρίου 2019, ώστε να συναντηθούν με τον ίδιον και να συνεργασθούν μεταξύ τους εν όψει του επερχομένου 5ου Πατριαρχικού Συνεδρίου για την Ποιμαντική στην Υγεία (2020).

Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας
18 Αυγούστου 2018

Πρόγραμμα των θερινών Τελετών προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω (23-26.8.2018)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Πρόγραμμα Τελετών Εορτής Αγίου Διονυσίου

         Κατά το τριήμερο από 23 έως 26 Αυγούστου 2018 η Ζάκυνθος εορτάζει με κάθε επισημότητα την Μετακομιδή εκ Στροφάδων του Ιερού Σκηνώματος του Προστάτη και Πολιούχου της Αγίου Διονυσίου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα

Την Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018, ώρα 7 το απόγευμα, θα γίνει η επίσημη Κάθοδος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό.  Αμέσως μετά θα επακολουθήσει Δοξολογία με Περιφορά του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ναό και στη συνέχεια θα τελεσθεί Μέγας  Εσπερινός. 

Την Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ώρα 2 μετά τα μεσάνυχτα, θα αρχίσει ιερά Αγρυπνία. 
     Το πρωί, ώρα 7.30, θα αρχίσει η Ακολουθία του Όρθρου και αμέσως μετά θα τελεσθεί η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. 
     Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 το απόγευμα, θα γίνει η Λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου στην πόλη. 

Την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, ώρα 8.30 το πρωί θα τελεσθεί  Αρχιερατικό Συλλείτουργο και στη συνέχεια, ώρα 11, η περιφορά του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου μέσα στον Ιερό Ναό και η εναπόθεσή Του στην Ιερά Λάρνακα. 

Την επισημότητα της εορτής θα αναγγείλει η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου, παιανίζοντας κατά μήκος της παραλιακής Λεωφόρου.

Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές, καλούνται
 να παραστούν ο Λαός και οι Αρχές κατά την καθιερωμένη τάξη.

            Την ιερή Πομπή θα πλαισιώσουν έξω από τον Ναό, άγημα αποδόσεως τιμών της 117ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Φιλαρμονικές του Δήμου Ζακύνθου και των πρώην Δήμων Αλυκών και Αρτεμισίων, τμήματα Προσκόπων και Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων.
            Παρακαλούνται, ο κ. Δήμαρχος Ζακύνθου και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου να φροντίσουν για τον σημαιοστολισμό της πόλεως και του λιμανιού. Επίσης ο κ. Αστυνομικός Διευθυντής και ο κ. Λιμενάρχης για την τήρηση της τάξεως.
            Εκκλησιαστικοί τελετάρχες ορίζονται ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ