e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Σύντομο σχόλιο για την απονομή αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας

Του Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου
ένα σύντομο σχόλιο για το θέμα της απονομής αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας για όσους καλοπροαίρετους επιθυμούν να πληροφορηθούν κάποια σημαντικά πράγματα.

Είναι προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποφασίζει και να απονέμει το καθεστώς της αυτοκεφαλίας. Δεν απαιτείται η συναίνεση των άλλων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και τοπικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ασκώντας αυτό το προνόμιο, απένειμε αυτοκεφαλία σε όλες τις γνωστές τοπικές νέες Εκκλησίες (συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας της Ρωσσίας).

Η Μητρόπολη Κιέβου ποτέ δεν παραχωρήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ρωσσίας. Κάποια χρονική στιγμή, λόγω δυσμενών συνθηκών και αφόρητων πολιτικών πιέσεων, δόθηκε το δικαίωμα της χειροτονίας του Μητροπολίτη Κιέβου στον Επίσκοπο της Μόσχας.

Σήμερα ο Πατριάρχης της Ρωσσίας δεν μπορεί, λόγω δυσμενών συνθηκών, να επισκεφθεί την Ουκρανία. Ακόμα και οι Επίσκοποι που είναι πιστοί σε αυτόν ζήτησαν να μην μνημονεύουν το όνομά του στις Ιερές Ακολουθίες διότι φοβούνται την οργή του λαού. Το αίτημα των Ουκρανών Επισκόπων εγκρίθηκε από την Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρωσσίας.

Η εωσφορική έπαρση και το απίστευτο θράσος της Εκκλησίας της Ρωσσίας δυστυχώς δεν είναι νέο φαινόμενο.

Σημειώνω ένα χαρακτηριστικό γεγονός: Όταν δόθηκε η αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ρωσσίας και της απεστάλη ο σχετικός Τόμος ο Επίσκοπος της Μόσχας τόλμησε με περισσό θράσος να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει να τοποθετηθεί η Εκκλησία της Ρωσσίας μετά το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πριν τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ιεροσολύμων...

Η Ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού υποδέχτηκε του Χέρι του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω



Σήμερα το απόγευμα έφθασε το τίμιο Χέρι του Αγίου από τη Ζάκυνθο στην Ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού, το οποίο έφεραν από το νησί ο Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης και εκ της Μοναστικής Αδελφότητος ο Πρωτοδιάκονος Ανδρόνικος Αγαλιανός, παρόντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος και ευλόγησε μετά πολλής χαράς το αίτημα για τη μεταφορά του ιερού λειψάνου στην Αθήνα προς ευλογία των πιστών του λεκανοπεδίου. 

Την υποδοχή έκανε τον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον άξιο Εφημέριο της Ενορίας Αρχιμανδρίτη Κλήμη Φιλίππου και άλλους Κληρικούς. 

Ακολούθησε ο Αναστάσιμος Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Δωδώνης, ενώ άρχισε και το προσκύνημα της ηγιασμένης Χειρός του Αγίου της Συγγνώμης. 

Για να έχουμε κι εμείς εδώ στο Νυχθημερόν ενδεικτικές εικόνες από τα τεκταινόμενα στον Κολωνό μερίμνησε ο φιλοζακύνθιος δημοσιογράφος Σπύρος Παπαγεωργίου, τον οποίον ευχαριστούμε από καρδιάς. Ακολουθεί η φωτο-ανταπόκρισή του: 
































Το 40νθήμερο Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Θεοδωρουπόλεως Γερμανού + άλλα νέα εκ Φαναρίου (15.9.2018)

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, κατά τήν τελεσθεῖσαν ἐν αὐτῷ Τρισαρχιερατικήν Θείαν Λειτουργίαν τό Σάββατον, 15ην Σεπτεμβρίου, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου καί Περιστάσεως κ. Εἰρηναίου καί συνιερουργούντων αὐτῷ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου καί Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, καθ᾿ ἥν ἐτελέσθη τό τεσσαρακονθήμερον Μνημόσυνον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Θεοδωρουπόλεως κυροῦ Γερμανοῦ. 

Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μύρων κ. Χρυσόστομος καί Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρος, ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἁλικαρνασσοῦ κ. Ἀδριανός, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας καί πιστοί ἐντεῦθεν, ἐξ Ἑλλάδος καί ἐξ Ἀμερικῆς.

Ἐπηκολούθησεν ἐπιμνημόσυνος δεξίωσις ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου, καθ᾿ ἥν ὡμίλησεν ὁ Πατριάρχης, Ὅστις, ἀφοῦ ἐξῇρε τήν προσωπικότητα, τά χαρίσματα καί τήν μακράν ἐν τῇ Μητρί Ἐκκλησίᾳ προσφοράν τοῦ ἀειμνήστου Ἱεράρχου, ἐχαρακτήρισεν αὐτόν σύμβολον τῆς Ὀρθοδόξου πνευματικότητος καί ἐφάμιλλον τῶν συγχρόνων Ἁγίων τῆς Ἐκκλησίας Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου, Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου, Ἰακώβου τοῦ Τσαλίκη καί Ἀμφιλοχίου τοῦ ἐν Πάτμῳ.

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἱερᾷ μνήμῃ τῆς Ἁγίας ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος καί πανευφήμου Εὐφημίας, παρέστη συμπροσευχόμενος ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος τοῦ Π. Πατριαρχικοῦ Ναοῦ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 15ης ἰδίου, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου.

* * *

Ἡ Α .Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Θεοφιλ. Χωρεπίσκοπον τῆς Συροϊακωβιτικῆς Ἐκκλησίας κ. Sabri Şahin, ἐκ Wiesbaden Γερμανίας.
- Τόν Ὁσιολ. Ἱερομόναχον Μωϋσέα Ξενοφωντινόν καί τήν Ὁσιωτ. Μοναχήν Ἰακώβην, Ἡγουμένην τοῦ Ἱ. Ἡσυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ἀκριτοχωρίου Σιδηροκάστρου, συνοδευομένην ὑπό τῶν Ὁσιωτ. ἀδελφῶν αὐτῆς Μαξίμης καί Σιλουανῆς.
- Τούς ἐκ τοῦ ἐν Ἀμερικῇ Τάγματος τῶν Ἀρχόντων τοῦ Ἁγίου  Ἀνδρέου Ἐντιμολ. κ.κ. Κωνσταντῖνον Καρρᾶν, Ἄρχοντα Σκευοφύλακα, καί Franklin Rocky Sisson, Ἄρχοντα Πραιπόσιτον, νέον Πρόεδρον τῆς Ἐπιτροπῆς Ἐπικοινωνιῶν καί Κοινωνικῶν Δικτύων τοῦ Τάγματος, ἐκ Νέας Ὑόρκης. 
- Τήν Εὐγεν. κ. Παναγιώταν Κολοκυθᾶ, Ἰδιοκτήτριαν Καλλιτεχνικοῦ Ἐργαστηρίου, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τήν Ἐλλογ. κ. Λυδίαν Μουζάκα, Καθηγήτριαν τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν.  

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τῶν Ἐντιμ. κ.κ. Şerif Kaynar καί Muhtar Kent, Ἐπιχειρηματιῶν, δεξίωσιν ἐπί τῇ ἀποπερατώσει τῶν ἀνακαινιστικῶν ἔργων ἐν τῷ Ἁγιάσματι τῆς Παναγίας Φανερωμένης Κυδωνιῶν (Ayvalık), ἐν τῷ αὐλείῳ χώρῳ αὐτοῦ, τό Σάββατον, 15ην Σεπτεμβρίου.   
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Νεοφύτου Μανδάλου, Κληρικοῦ τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν, κατά τήν ὑπό τοῦ ἐν Ἀθήναις Πολιτιστικοῦ Συλλόγου «Friends of Europe in Greece» διοργανωθεῖσαν ἡμερίδα, ἐπί τοῦ θέματος «Εὐρωπαϊκή Ἡμέρα κατά τοῦ καρκίνου τοῦ προστάτη καί συζήτηση γιά τόν καρκίνο τοῦ μαστοῦ», ἐν τῷ ἐν Ἀθήναις Ξενοδοχείῳ «ΤΙΤΑΝΙΑ», αὐθημερόν. 

Προικοννήσου Ιωσήφ στο "Νυχθημερόν": "[Ο Πατριάρχης Μόσχας] πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Κόβει κυριολεκτικώς τις φλέβες της Εκκλησίας του"


π. Π. Κ.: Σεβασμιώτατε, άγιε Προικοννήσου, πώς βλέπετε την διακοπή του μνημοσύνου του Οικουμενικού Πατριάρχου, που εξήγγειλε η Μόσχα και τη σταδιακότητα των αντιποίνων, με τα οποία απειλεί η Ρωσική Εκκλησία, εν όψει του αποφασισθέντος από το Φανάρι Ουκρανικού Αυτοκεφάλου;

Μητροπολίτης Προικοννήσου: Η Εκκλησία της Ρωσσίας ζηλώττουσα την δόξα του “φιλοπρωτεύοντος Διοτρεφούς” (Ιωάν. γ΄, 9-10), από παληά έχει δυστυχώς δώσει δείγματα ανταρτικής συμπεριφοράς αίρουσα κατά καιρούς υπερβάθμιον πόδα και αγωνιζομένη ασυνέτως να παραγκωνίση την Μητέρα της Εκκλησία της Κωνσταντινουππόλεως και να καταλάβη την θέσιν της πρώτης ευθύνης εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία. Της αρνείται πεισμόνως και την ιδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υβρίζουσα τους Ιερούς Κανόνας, τας Οικουμενικάς Συνόδους και την όλην κανονικήν τάξιν, παράδοσιν και ιστορίαν της Εκκλησίας, που έχουν αποδώσει στον Θρόνο της Βασιλευούσης την πρώτη ευθύνη και τον συντονιστικό ρόλο εν τη Εκκλησία. Από της εποχής των Τσάρων και του Κομμουνισμού, μέχρι και την σημερινή Δημοκρατία, η γραμμή για την αμφισβήτηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ενιαία και αταλάντευτη. Το πνεύμα της Μόσχας είναι κοσμικόν. Γι' αυτήν μετρούν οι αριθμοί, τα πλήθη, ο πλούτος, η κρατική και εν γένει κοσμική δύναμις. Μέσα σ' αυτό το πνεύμα την σκανδαλίζει ο Σταυρός, η πτωχεία, η κένωσις της Κωνσταντινουπόλεως και προάγεται εις τόλμημα, μέχρι την “ύβριν” (με την αρχαιοελληνικήν έννοιαν της λέξεως). “Εμείς είμεθα οι πολλοί, εμείς είμεθα οι ισχυροί, εμείς έχομε την υποστήριξιν ενός πανισχύρου Κράτους! Ποιο είναι αυτό το κεγχριαίο Φανάρι;” 
     Αυτή είναι η ρωσσική νοοτροπία ανέκαθεν. Τώρα απλώς εύρε αφορμήν να απορρίψη κάθε προσωπείον και να κηρύξη ανταρσίαν, λησμονούσα ότι και η ίδια αναλόγως έλαβε από την Κωνσταντινούπολη, την Αυτοκελία και την Πατριαρχική αξία της, όπως βεβαίως και όλες αι νεώτεροι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Αυτά τα οποία απήτησε (όχι και τόσον θεοφιλώς) για τον εαυτόν της, τα αρνείται εις την Ουκρανίαν, διά λόγους κυρίως κοσμικούς. Θα ζημιωθή ο νεοπανρωσσισμός, τον οποίον ως δόγμα πίστεως καλλιεργεί και προσπαθεί να επιβάλη μυριοτρόπως. Ο επάρατος εθνοφυλετιμός είναι η βαθυτέρα αιτία του προβλήματος. Η Ρωσσία πάνω απ' όλα (και από όλους!). 
     Διακόπτοντας ο άγιος Μόσχας και πάσης Ρωσσίας το μνημόσυνον του Οικουμενικού Πατριάρχου, πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Κόβει κυριολεκτικώς τις φλέβες της Εκκλησίας του. Και από ό,τι φαίνεται θα προχωρήσει (των συνοδοιπόρων “Κούτβηδων” και “Χατζήδων” υποστηριζόντων) εις χειρότερες αποφάσεις. Τα “αντίποινα” που εξαγγέλλει  προδίδουν πανικόν. Και ο πανικός δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος! Ένα καθρέπτισμα στην εκκλησιαστική ιστορία της Ρωσσίας και στην κένωση του υπερεβδομηκονταετούς χειμώνος των διωγμών και των μαρτυρίων της ίσως θα εβοήθει για την λήψιν σωφρόνων και θεοφιλών αποφάσεων. Όπως ποτ' αν ή, την Μητέρα σου ούτε την υβρίζεις, ούτε την ατιμάζεις, ούτε την τύπτεις. Ιδίως όταν επί αιώνας είσαι το χαϊδεμένο της παιδί!

Δεν αξίζει για ευτέλειες να θυσιάζουμε την αθάνατη ψυχή μας

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού 
16 Σεπτεμβρίου 2018
(Μαρκ. η΄ 34-θ΄1)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Πολλές φορές ο Κύριος μάς μίλησε για αυτοθυσία και αυταπάρνηση και κάλεσε τους ανθρώπους να τον μιμηθούν. Πολλές φορές μας επισήμανε πως εκείνος, ο οποίος, όχι μόνο αρνείται αλλά και μισεί την ίδια του την άνετη ζωή και υλική ευμάρεια, θα κερδίσει ένα απείρως πολυτιμότερο αγαθό: την Βασιλεία των Ουρανών!

Ωστόσο, σε όλους εμάς, οι οποίοι είμαστε εθισμένοι στον σύγχρονο «πολιτισμένο» τρόπο ζωής, μια τέτοια διδασκαλία φαντάζει παράδοξη, ακόμη και εξωφρενική. Όμως, σκεπτόμενοι βαθιά και σοβαρά, θα δούμε ότι οι υλικές απολαύσεις, τα συμφέροντα, οι κοσμικότητες και η φιλαυτία φέρνουν χαλάρωση πνευματική και καταπνίγουν κάθε υψηλή τάση του ανθρώπου. Και αν ο άνθρωπος δεν συνέλθει εγκαίρως, τότε  ο κατήφορος και η καταστροφή του είναι προδιαγεγραμμένη και αναπόφευκτη.
Οφείλουμε να συναισθανθούμε ότι ο Θεός μάς έδωσε κάθε τι που έχουμε, ακόμη και την ίδια μας τη ζωή. Επομένως, σε Αυτόν ανήκει, Αυτός την συντηρεί και Αυτός την αφαιρεί και την παίρνει πίσω όποτε θέλει.
Αν, λοιπόν, μας ζητήσει να την θυσιάσουμε, δεν θα πρέπει να διστάσουμε, με τίμημα την απώλεια της σωτηρίας μας. Έτσι κι αλλιώς, η ανθρώπινη ζωή κάποτε θα πάρει τέλος, από δυστυχήματα, αρρώστιες ή γηρατειά. Και τα υλικά αγαθά, τα οποία συσσωρεύουμε και αυτά θα αποδειχθούν φθαρτά και προσωρινά. Δεν αξίζει για πράγματα ευτελή να θυσιάσουμε την αθάνατη ψυχή μας, ούτε χρειάζεται να κάνουμε παραχωρήσεις, ώστε να αποκτήσουμε καλή γήινη φήμη, γενόμενοι αρεστοί σε ασεβείς ή κοσμικούς ανθρώπους. 

Ας ακολουθήσουμε, λοιπόν, τον δρόμο του Θεού και τότε το κέρδος μας θα είναι απείρως μεγαλύτερο, ασύλληπτο και αφάνταστο. Γένοιτο!