e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ελληνική και την Τουρκική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι


Απόψε, 23 Νοεμβρίου 2018, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ευρισκόμενος στο Βουκουρέστι για τον εγκαινισμό του μεγαλειώδους Καθεδρικού Ναού του Ρουμανικού Έθνους, επισκέφτηκε, μαζί με τη συνοδεία του και τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, τον Πρέσβη της Ελλάδος στη Ρουμανία κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο, με τον οποίον είχε θερμή συζήτηση. 
     Νωρίτερα επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς και τον Πρέσβη της Τουρκίας στη Ρουμανία. 


Φωτορεπορτάζ: Raluca Ene / Basilica.ro

Τριπλή εορτή εν Βανάτω Ζακύνθου: Απόδοση Εισοδίων, μνήμη Αγίων Αικατερίνης και Φιλουμένου (Κυριακή, 25.11.2018)


Την ερχόμενη Κυριακή, 25η Νοεμβρίου 2018, θα έχουμε τριπλή εορτή στον Ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, κατά την αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας, με τη σχετική Αρτοκλασία, από ώρα 8 έως 10 το πρωί. Πιο συγκεκριμένα έχουμε: 

1. Απόδοση της εορτής των Εισοδίων της Θεομήτορος στον Ναό. Σημειωτέον ότι ο Ναός της Φανερωμένης μας, κατά τα εγκαίνιά της ορίστηκε να πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 21/11, δηλαδή κατά την εορτή αυτή. 
2. Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, της πανσόφου.
3. Προεόρτια της μνήμης του νέου Ιερομάρτυρα, Αγίου Φιλουμένου, ο οποίος βρήκε φρικτό θάνατο με τσεκούρι από φανατικούς Εβραίους, δίπλα στο Φρέαρ του Ιακώβ, στις 29 Νοεμβρίου 1979. Εμείς, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, τιμάμε δεόντως τον νέο Μάρτυρα, καθώς κατέχουμε -αμέσως μετά την ανακομιδή των λειψάνων Του- ιερό απότμημα του δέρματός Του και εσχάτως Εικόνισμά Του. Παρότι η μνήμη του είναι στις 29/11, εμείς θα τον τιμήσουμε προεορτίως στις 25/11.

Καλούμε, λοιπόν, τους βουλόμενους να προσέλθουν, ώστε να λάβουν την ευλογία της Παναγίας και των Αγίων Μαρτύρων Αικατερίνης και Φιλουμένου εκ του πλησίον!Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: "Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας και θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του Κλήρου"


Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος  | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας και θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του Κλήρου» επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα εμμείνουν στον διάλογο και συμφώνησε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τα δικαιώματα των κληρικών. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «θα κάνουμε τα πάντα για τους κληρικούς, ενώ στην επιτροπή διαλόγου θα υπάρχουν και ιερείς». 

Αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε «κατηγορηματικά την πρόθεση, όπως αυτή αποτυπώθηκε από την ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας και τη δική μας κυβερνητική επιμονή, για τη συνέχιση του διαλόγου. Ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται πράγματα, συζητιόνται και γίνονται συνθέσεις. Σήμερα λοιπόν είναι μια συνάντηση όπου συνεχίζεται ο διάλογος. Πληροφορήθηκα από τον Μακαριώτατο ότι στην επόμενη συνάντηση, τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει μια επιτροπή με την οποία θα συνεργαστούμε πολύ συστηματικά προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το πλαίσιο συμφωνίας και βεβαίως είχα την ευκαιρία, και δεν είναι η πρώτη φορά, το έχω ξαναπεί εκφράζοντας την κυβερνητική απόφαση όχι απλά βούληση, ότι θα κατοχυρωθούν με απόλυτο και διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο και η μισθοδοσία των ιερέων και τα συνταξιοδοτικά των ιερέων και τα θέματα περίθαλψης. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων. Περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου». 

Ο υπουργός, έκανε γνωστό, επίσης, ότι την Κυριακή θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ δήλωσε διαθέσιμος να συναντηθεί με όποιον Μητροπολίτη το ζητήσει, επισημαίνοντας πως «θα επιδιώξω και συγκεκριμένες συναντήσεις με μητροπολίτες των Δωδεκανήσων προφανέστατα θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μέσα από όλα αυτά θα γίνουν οι αναγκαίες και σίγουρα δημιουργικές και προωθητικές συνθέσεις».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μας έδωσε μια εντολή, να συνεχίσουμε το διάλογο. Να συγκροτήσουμε επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή δεν θα είναι μια Επιτροπή επιφανειακή, θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν και ιερείς και τεχνοκράτες και αρχιερείς. Αυτό που θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι, και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουν και θα πάρουν την απόφαση. Είναι μεγάλο θέμα αυτό, νομίζω είναι ένα άνοιγμα για το μέλλον της Εκκλησίας, όχι μόνο στον χώρο αυτό αλλά γενικότερα, για αυτό θα πρέπει με περισσότερη προσοχή να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό και όχι εξωτερικά. Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα πάει προς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με τον δικό της τρόπο και με τον τρόπο των συζητήσεων θα καταλήξουμε από κοινού αν θα προχωρήσουμε, αν θα το βελτιώσουμε πάλι, ή αν θα το απορρίψουμε».

Στην συνάντηση παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Γρεβενών κ. Δαβίδ και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής.


Δοξολογία επί τη αφίξει του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Βουκουρέστι [video + φωτοθήκη]


Επίσημη τελετή υποδοχής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 208 στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου επί τη αφίξει του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και τη υποδοχή του από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ. Στο τέλος εκφωνήθηκαν οι ειθισμένες αδελφικές προσρήσεις μεταξύ των Πατριαρχών.

Θυμίζουμε ότι ο πρώτος των Ορθοδόξων θα προστεί των Εγκαινίων του Εθνικού Καθεδρικού Ναού της Ρουμανίας αυτή την Κυριακή. Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος έφερε προς τούτο από την Πάτρα λείψανα των αγίων Δακτύλων του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, για να ευλογηθεί και δι' αυτής της ευλογητής παρουσίας ο νέος Ναός Του στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας. Ο Μητροπολίτης Πατρών έκανε κι αυτός προσφώνημα προς τους δύο Προκαθημένους.
Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

"Η δυσκολία να είσαι Χριστιανός" στο 148ο τεύχος του περιοδικού "Σύναξη"

Λάβαμε το νεότερο τεύχος του θεολογικού περιοδικού "Σύναξη", Νο 148 (Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018), το οποίο φέρει τον γενικό τίτλο «H δυσκολία να είσαι Χριστιανός», με υπαινικτικό εξώφυλλο της Βάσως Γώγου. 

Αφού ευχαριστήσουμε θερμά τους συντελεστές, χάριν επι-κοινωνίας με τους αναγνώστες μας, αναγράφουμε κατωτέρω τα περιεχόμενα και το προλογικό σημείωμα:  

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

- π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ, Τὸ πρόσκομμα τοῦ σταυροῦ.
- ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ, Μάρτυρας τῆς «ἐν Χριστῷ σταυρικῆς ἐλευθερίας»: Ἁγία Μαρία Σκομπτσόβα. 
- ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ, Ὁ Ὄσκαρ Ρομέρο καὶ ἡ δίκαιη ἐπανάσταση.
- π. ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΜΑΡΤΖΟΥΧΟΣ, Ὁ πνευματικὸς πατέρας σήμερα: Ἰσχὺς καὶ ὅρια τῆς διακρίσεως.
- ΡΑΣΤΚΟ ΓΙΟΒΙΤΣ, Ἡ «ὁμοφροσύνη» ὡς ἰδεολόγημα. 
- ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Μαρτυρία, πράξη, ἔκπληξη.
- ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΣΤΑΘΗΣ, Συνέδριο «Διάκριση καὶ Χριστιανικὸς Βίος». 
- ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΥΠΡΙΟΥ, Ἡ θρησκεία ὡς κατηγορία ἀνάλυσης στὶς κριτικὲς ἀνδρικὲς σπουδές. 
- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΠΑΡΛΟΣ, Διερευνοῦμε βιωματικὰ τὴν ἱστορία τοῦ Ζακχαίου. 
- ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΥΛΛΑΣ, Ἡ εἰκόνα τῆς Ἐκκλησίας στὸ περιοδικὸ Ἐπιθεώρηση Τέχνης.
- ΜΑΡΩ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, «Πάτερ ἡμῶν».
- ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ, Βιογραφικὸ Ἀγνώστου.

Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Ο

Γιατί να 'ναι δύσκολο το να είσαι χριστιανός; 
Για μια σειρά λόγων, και πάνω απ’ όλα επειδή είναι βαρύ ρήμα το «είμαι»!

Δυσκολία είναι, πρώτα απ’ όλα, ο Χριστιανός να αντέξει το ίδιο του το Ευαγγέλιο. Να μην αναπαυθεί, δηλαδή, στην ευκολία οιασδήποτε ειδωλολατρίας. Δυσκολία είναι να επιμένεις ότι είναι άφρων εκείνος τον οποίο τα συστήματά μας θεωρούν ως τον κατ’ εξοχήν σώφρονα [1]. Δυσκολία είναι το να ‘χει ο χριστιανός κορώνα στο κεφάλι του την εντολή της αγάπης, παρ’ όλο που αυτή ακούγεται εξωπραγματική στις κοινωνίες. Το μίσος γαρ είναι ευκολότερο, και το άνευ αγάπης δίκαιο είναι λογικότερο.

Το να ΄σαι, λοιπόν, όντως αυτό που δηλώνεις, θέλει κόπο, άσκηση αδιάκοπη, φιλότιμο ανύστακτο. Αλλά κι αυτά όχι από μόνα τους, σαν κινήσεις τάχα αυτοβελτίωσης. Κόπος, άσκηση, αγρύπνια και φιλότιμο είναι σκαλιά προς μια συνάντηση με τον Άλλον. Αποτελούν τα ξεκλειδώματα τα οποία είναι στη δική σου ευθύνη να κάνεις, ώστε να ξενοδοχήσεις τον Θεό που ανατρέπει και μεταμορφώνει. Το να είσαι Χριστιανός σημαίνει απλούστατα να γίνεσαι αδιάκοπα!

Δυσκολία είναι το να μην ξεχαστεί ο χριστιανός στους όμορφους δρόμους των παραδόσεων, και ξεχάσει Αυτόν που και συνοδοιπόρος του είναι, και στο τέρμα του δρόμου τον περιμένει. Να μην ξεχάσει, κοντολογίς, τον Θεό ως υποκείμενο ζωντανό, ελεύθερο και δρων. Δυσκολία είναι να ζεις μέσα στον κόσμο τη ζωή Αυτού τον οποίον εμπιστεύεσαι ως Κύριό σου, και να ‘σαι έτοιμος να διωχτείς όπως διώχτηκε εκείνος [2].

Και ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να μη μιζεριάζεις με τις δυσκολίες, αλλά να τις ζεις ως κοιλοπόνημα της πιο ατσιγγούνευτης χαράς. Είναι η χαρά την οποία δίνει ο αγαπημένος, υποσχόμενος τον θάνατο κάθε θανάτου, με την πράξη των χριστιανών να συνεργεί σ’ αυτό τον ζωφόρο θάνατο (όταν οι χριστιανοί -το ξαναλέμε- είναι χριστιανοί). Τελικά, είμαστε καλεσμένοι στο πανηγύρι μιας αντινομίας! Ο ζυγός είναι ζυγός, και το φορτίο φορτίο! Αλλά ζυγός απαλός και φορτίο ελαφρύ [3].

Το αφιέρωμά μας το ανοίγει ο μέγας π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ, δείχνοντας τη λυτρωτική δυσκολία που φωλιάζει στα έγκατα της χριστιανικής πίστης. Ο Ανδρέας Αλεξόπουλος και ο Άγγελος Γουνόπουλος στη συνέχεια παρουσιάζουν δυο μορφές πιστές μέχρι μαρτυρίου (την Ορθόδοξη αγία Μαρία Σκομπτσόβα και τον Ρωμαιοκαθολικό άγιο Όσκαρ Ρομέρο). Ο π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος προσεγγίζει τις δυσχέρειες της πνευματικής πατρότητας και ο Ράστκο Γιόβιτς τους πειρασμούς των ειδώλων
Θ.Ν.Π.

[1] Παραβολή του άφρονος πλουσίου, του νομίμως θησαυρίζοντος: Λουκ. 12:16-21.
[2] Ιω. 1: 20. 
[3] Ματθ. 11:30.Το Κατασάρκιο της Αγίας Τραπέζης του Καθεδρικού Ναού του Ρουμανικού Έθνους
Κείμενο: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, την ερχόμενη Κυριακή, 25.11.2018, στο Βουκουρέστι θα γίνουν τα Εγκαίνια του νεοανεγερθέντος Καθεδρικού Ναού του Ρουμανικού Έθνους, από τον ειδικώς προσκεκλημένο προς τούτο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ήδη βρίσκεται στην ρουμανική πρωτεύουσα. 

Η είδηση που παρουσιάζουμε από εδώ μετά χαράς είναι ότι το "κατασάρκιο" της Αγίας Τραπέζης του νέου Ναού, δηλαδή το βασικό και πρώτο άμφιο με το οποίο θα ενδυθεί το εγκαινιασθησόμενο ιερό Θυσιαστήριο (διαστάσεων 2,10 Χ 2,10 μέτρων), στο κέντρο έχον τον Ιησού σε εντάφια στάση και κύκλωθεν τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ανατέθηκε από το πατριαρχείο Ρουμανίας προς αγιογράφησιν στον Έλληνα αγιογράφο και φίλο μας Ανάργυρο Σκαλιώτη

Ο κ. Σκαλιώτης, διαπρεπής νέος καλλιτέχνης και έγκριτος αγιογράφος, είναι εκείνος ο οποίος αγιογραφεί εσχάτως ορισμένες από τις εικόνες της Ενορίας μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου. Συνεπώς, η χαρά μας για την διάκριση γίνεται μεγαλύτερη, όταν καλείται να ιστορήσει, έστω και αυτό το μικρό άμφιο του υπερμεγέθους Καθεδρικού της Ρουμανίας. Μπορεί να πρόκειται για μικρό έργο, αλλά επ' αυτού θα τελείται από την ερχόμενη Κυριακή και εσαεί το Μυστήριο των Μυστηρίων, το Γεγονός των Γεγονότων, δηλαδή η Θεία Ευχαριστία.

Εύγε, Ανάργυρε!!! Καλή συνέχεια!!! 

Η άφιξη Βαρθολομαίου στο Βουκουρέστι για τα Εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού


His All-Holiness, Ecumenical Patriarch Bartholomew arrived earlier this morning in Bucharest to preside over the ceremony of the inauguration of the new Cathedral, which will be held the following Sunday. His Beatitude, Patriarch of Romania Daniel welcomed warmly the Ecumenical Patriarch upon his arrival at the airport of the capital of Romania. 

 photo: Ecumenical Patriarchate

++

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας [video ECTV]


Το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου 2018, στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα, την οποία συνδιοργάνωσαν άρτια ο Οργανισμός Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθοδόξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» και το orthodoxia.info

Ομίλησαν ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος, ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Ηλίας Ευαγγέλου. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Λουδάρος.


Αναχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Ρουμανία για τα Εγκαίνια του Πατριαρχικού Καθεδρικού Ναού του Ρουμανικού Έθνους

Στη φωτό: Ο Καθεδρικός Ναός της Σωτηρίας του Ρουμανικού Λαού, ο ψηλότερος Ναός του κόσμου, στο στάδιο της ανέγερσης, Νοέμβριος 2016

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, ἀνεχώρησεν ἀεροπορικῶς τήν πρωΐαν τῆς Παρασκευῆς, 23ης Νοεμβρίου, εἰς Βουκουρέστιον, προκειμένου ἵνα, κατόπιν ἀδελφικῆς προσκλήσεως τοῦ Μακ. Πατριάρχου Ρουμανίας κ. Δανιήλ, συμμετάσχῃ μετ’ Αὐτοῦ εἰς τά ἐγκαίνια τοῦ νεοδμήτου Πατριαρχικοῦ Καθεδρικοῦ Ναοῦ τοῦ Ρουμανικοῦ Ἔθνους, τήν προσεχῆ Κυριακήν, 25ην ἰδίου.  

Κατά τήν ἐν τῇ Ρουμανικῇ Πρωτευούσῃ διαμονήν Του, ὁ Παναγιώτατος μέλλει ἵνα συναντηθῇ ἐν τῷ Προεδρικῷ Μεγάρῳ μετά τῆς Α. Ἐξοχότητος, τοῦ Προέδρου τῆς Χώρας κ. Klaus Werner Iohannis, ἐνῷ θά ἐκφωνήσῃ ἐπίσημον ὁμιλίαν ἐν τῷ Συνοδικῷ Μεγάρῳ ἐνώπιον τῆς σεβασμίας Ἱεραρχίας τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας Ρουμανίας. 

Τήν Πατριαρχικήν Συνοδείαν ἀποτελοῦν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρος, οἱ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος καί Μ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων, ὁ Αἰδεσιμολ. Πρεσβύτερος κ. Sergiu Mavsel Vlad, Ἱερατικῶς Προϊστάμενος τῆς ἐνταῦθα Ρουμανικῆς Παροικίας, καί οἱ Ἐντιμ κ.κ. Νικόλαος Παπαχρήστου, Διευθυντής τοῦ Γραφείου Τύπου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, καί Πέτρος Μπαζγκάρλο, ἐκ τῶν Γραμματέων αὐτοῦ.   

Ὁ Παναγιώτατος θά ἐπιστρέψῃ, σύν Θεῷ, εἰς τήν Πόλιν τήν μεσημβρίαν τῆς Δευτέρας, 26ης ἰδίου, ἵνα προεδρεύσῃ ἀπό τῆς ἑπομένης τῶν ἐργασιῶν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου. 

Πατριαρχικός Ἐπίτροπος ὡρίσθη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος.