e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Βραχυκύκλωμα στο καμπαναρίο της Φανερωμένης Μπανάτου




Συνέβη απόψε, λίγο μετά τις 9.30 μ.μ.: Βραχυκύκλωμα στο καμπαναρίο του Ναού της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου. 

Στο εσωτερικό, πυρακτώθηκε ο πίνακας του ρεύματος και δημιούργησε μικρής έκτασης φωτιά, πολύ και πυκνό καπνό, έντονη δυσοσμία, εξαιτίας της οποίας υποψιάστηκαν οι περίοικοι και ειδοποίησαν τόσο την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο τον Εφημέριο και τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. 

Η προσέγγιση ήταν πολύ δύσκολη, λόγω του καπνού, αλλά οι άνδρες της Πυροσβεστικής, που κατέφθασαν πολύ γρήγορα με δύο οχήματα, έσωσαν την κατάσταση. Τους ευχαριστούμε θερμά!

Τέλος καλό, όλα καλά!...

Αβάπτιστοι και άταφοι Ρώσοι στην Τουρκία εξαιτίας της απόφασης του Πατριαρχείου Μόσχας


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018, στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Βατοπαιδινό Μετόχιο του Αγίου Ανδρέα, στον Γαλατά, καθώς πανηγυρίζει η ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως την μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο. 
Ο Πατριάρχης, στο τέλος της Θ. Λειτουργίας μίλησε εκτενώς προς τους ρωσόφωνους πιστούς, με αφορμή την διακοπή της κοινωνίας από πλευράς του Πατριαρχείου Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ως γνωστόν, η αιτία αυτής της ακοινωνησίας είναι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Ο Πατριάρχης είπε πατρικώς προς τους πιστούς: 
«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Είμεθα μία οικογένεια, είμαι ο πατέρας σας και είστε τα πνευματικά μου τέκνα. Αυτή η ανησυχία και αυτό το δίλημμα που επικρατεί ανάμεσα στη Ρωσική παροικία της Πόλεώς μας, και ευρύτερα της χώρας, της Τουρκίας, οφείλεται στην ακραία απόφαση της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, του αδελφού Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλ. με την Μητέρα του Εκκλησία. 
Ημπορεί να έχουμε διαφορές απόψεων ως προς διάφορα προβλήματα τα οποία απασχολούν σύνολον την Ορθόδοξον Εκκλησίαν. Αυτό είναι ανθρώπινο και είναι δημοκρατικό. Αλλά το να διακόπτουμε την Ευχαριστιακή κοινωνία ως μοχλόν πιέσεως και ως εξαναγκασμόν για να συμφωνήσουν και οι άλλοι με τις απόψεις μας, αυτό είναι απαράδεκτον. 
Είμαι βέβαιος ότι σύντομα η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας θα μετανοήσει γι’ αυτήν την ακραία απόφασή της. 
Το λυπηρόν είναι ότι αυτή η απόφασις έχει πρακτικάς συνεπείας, σκανδαλίζεται ο λαός και εάν θα ακούσει την απόφαση της Μόσχας δεν πρέπει να εκκλησιάζεται ο ορθόδοξος λαός εις τους ναούς που τελούν υπό την άμεσον δικαιοδοσίαν της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. 
Εστάλη από την Μόσχαν άλλος ιερεύς ο οποίος τελεί την Θείαν Λειτουργίαν εις τον Ναόν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, μέσα εις το θέρετρον του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εδώ εις τον Βόσπορον. Αυτό είναι αντικανονικόν, διότι και αυτός ο ναός ανήκει πνευματικώς, δικαιοδοσιακώς εις το Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως. Όταν τον εγκαινιάσαμε αυτόν τον ναόν πριν από δέκα χρόνια, μαζί με τον Μακαριώτατον Πατριάρχην Κύριλλον, με είπε ότι θα είναι ο ναός σας, θα μνημονεύεται το όνομά σας, και συναφώς, να σας υπενθυμίσω, αδελφοί, ότι όταν ο εξοχώτατος κ. Πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα, απεφάσισε να ιδρύσει ναόν μέσα εις τους χώρους της Ρωσικής Πρεσβείας, εζήτησε γραπτώς την άδειαν και την ευλογίαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία και φυσικά εδόθη ευχαρίστως. 
Όταν λέγη η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας να μην εκκλησιάζεσθε, να μην εξομολογήστε, να μην κοινωνείτε στους ναούς που είναι υπό το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, σας δημιουργεί ένα συνειδησιακό πρόβλημα. Να μην ακούτε, μην έχετε καμίαν ανησυχίαν, διότι ο δικός σας ποιμήν, ο δικός σας πνευματικός πατέρας εδώ στην Τουρκία είναι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι ο ομιλών. Και να εκκλησιάζεσθε και να κοινωνείτε και εδώ στον Άγιο Ανδρέα, όπως σήμερα, και σε όλες τις άλλες Εκκλησίες στη χώρα μας, εδώ που ζούμε, χωρίς καμίαν επιφύλαξιν, χωρίς καμίαν αναστολήν. 
Για να δείτε το κακόν που έγινε με αυτήν την απόφασιν της Μόσχας, πρόσφατα στην Αττάλεια μία μητέρα ορθόδοξος Ρωσίδα, παντρεμένη με Τούρκο μουσουλμάνο, επρόκειτο να βαπτίσει το παιδί της και ρώτησε ένα γνωστό κληρικό της στη Ρωσία τι να κάνει, μετά την απόφαση της Μόσχας, και ο ιερεύς αυτός από τη Ρωσία είπε "να μη το βαφτίσετε στην εκκλησία όπου μνημονεύεται ο Βαρθολομαίος." Και το παιδί έμεινε αβάπτιστο και μπορεί να μείνει για πάντα αβάπτιστο. 
Επίσης, εκεί κάτω στη Νότιο Τουρκία πέθανε μία Ρωσίδα και η κόρη της ρώτησε ένα φίλο ιερέα στη Ρωσία τι να κάνει με την κηδεία της μητέρας της και απάντηση από την Ρωσία ήταν «να μην την κηδέψετε σε εκκλησία του Βαρθολομαίου». Και την έθαψαν σα να ήταν αβάπτιστη, σα να μην ήταν χριστιανή. 
Από πού ξεκινούν όλα αυτά τα δυσάρεστα και λυπηρά πράγματα, αδελφοί; Από αυτό το οποίον είπε ο π. Πανάρετος, ο ιερέας σας, προ ολίγου. Ότι ανακατώνομε, μέσα στα δικαιοδοσιακά, τα καθαρώς εκκλησιολογικά και κανονικά πράγματα της Εκκλησίας μας τον εθνικό παράγοντα, τον φυλετικό παράγοντα. 
Ο Εθνοφυλετισμός το 1872, εδώ εις το Πατριαρχείο μας, σε μία μεγάλη Σύνοδο, καταδικάστηκε ως αίρεσις. Οι Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας λένε ότι σε κάθε πόλη πρέπει να υπάρχει ένας Επίσκοπος, ο οποίος είναι ο πνευματικός πατέρας όλων των πιστών, όλων των Ορθοδόξων που ζουν σε αυτή την πόλη, ανεξαρτήτως του γεγονότος αν είναι Έλληνες, Ρώσοι, Ρουμάνοι, Ουκρανοί και ούτω καθεξής. Αυτό εφαρμόζουμε εδώ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι ο Ποιμενάρχης για τους Έλληνες, για τους Ρώσους, όπως εδώ, για τους Ρουμάνους, στους οποίους δώσαμε μία Εκκλησία και εγώ παρακάλεσα τον Πατριάρχη Ρουμανίας και έστειλε ιερέα να τους λειτουργεί στη γλώσσα τους, για τους Βούλγαρους που ζουν στην Πόλη. Όλοι είναι παιδιά του Οικουμενικού Πατριάρχου. Όχι οι Βούλγαροι της Πόλεως να είναι υπό τον Πατριάρχη Βουλγαρίας, οι Ρώσοι εδώ να είναι υπό τον Πατριάρχη Ρωσίας, αυτά δεν είναι ορθόδοξα πράγματα, δεν είναι κανονικά και δεν είναι εκκλησιολογικά. Εάν υπάρχουν Έλληνες στην Μόσχα, αυτοί είναι πνευματικά τέκνα του Πατριάρχου της Ρωσίας. 
Σας είπα ότι εόρτασα τον Άγιο Νικόλαο στην Σεούλ στην Κορέα. Εκεί υπάρχει ένας πολύ καλός και μορφωμένος Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος διδάσκει και εις το Πανεπιστήμιο της Σεούλ και ο οποίος σαν στοργικός πατέρας φροντίζει για τους ολίγους Έλληνας, για τους πολλούς Κορεάτας, που έγιναν ορθόδοξοι και για τους Ρώσους, για τους οποίους στην Σεούλ, δίπλα στο ναό του Αγίου Νικολάου έκανε και τον ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού –τον οποίον σέβονται ως πάτρωνά τους οι Ρώσοι– και διόρισε ιερέα, ο οποίος λειτουργεί στα σλαβονικά, αποκλειστικώς για τους σλαβοφώνους αδελφούς μας. Τους φρόντισε όλους, ως ο επιτόπιος ποιμενάρχης. Και όμως, και πάλι το Πατριαρχείο της Ρωσίας, με βάση τα εθνοφυλετικά κριτήρια, θέλει, χρόνια τώρα προσπαθεί, να ιδρύσει ρωσική εκκλησία και να διορίσει δικό της ιερέα. Ωσάν η Θεία Λειτουργία που τελείται στην εκκλησία του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, να είναι ανορθόδοξος, να είναι άκυρος, να είναι αντικανονική και πρέπει να γίνει εκκλησία ρωσική, υπαγομένη στο Πατριαρχείο Μόσχας, για την οποία, μάλιστα, ζήτησαν 500.000 δολάρια από τους Προτεστάντας της Κορέας, οι οποίοι δεν τα έδωσαν. 
Εμείς εδώ οι Ορθόδοξοι στην Κωνσταντινούπολη, όσοι είμαστε, όποιοι είμαστε, όποια και είναι η εθνική μας καταγωγή και προέλευσις, είμεθα μία οικογένεια, η οποία τελεί υπό τον Αρχιεπίσκοπον και Ποιμενάρχην Κωνσταντινουπόλεως, που είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Γνωρίζω ότι ο π. Γεώργιος που εστάλη από την Ρωσία και λειτουργεί τον Άγιο Κωνσταντίνο στο Μπουγιούκντερε, επικοινώνησε με πολλούς από σας, με πολλά μέλη της ενταύθα ρωσικής παροικίας, προσπαθώντας να τους πείσει ότι δεν πρέπει να εκκλησιάζονται στους ναούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά να πηγαίνουν στο Μπουγιούκντερε. 
Συγχαίρω όλους εσάς, τα πνευματικά μου παιδιά, που δεν ακούσατε αυτές τις σειρήνες, αλλά παραμένετε πιστοί και ήρθατε σήμερα και προσευχηθήκατε μαζί με τον ποιμενάρχη σας και κοινωνήσατε των Αχράντων Μυστηρίων και ζητήσαμε όλοι μαζί την χάριν και την ευλογίαν του Αγίου Ανδρέου. 
Ιδιαιτέρως συγχαίρω την χοράρχην την κ. Λίνα Νταβίντοβα, η οποία έδωσε την προσήκουσα απάντηση σε αυτούς που πήγαν να την προσηλυτίσουν, τρόπον τινα. Αδελφοί μου, «το αυτό φρονείτε, ειρηνεύετε», όπως λέει ο Απόστολος Παύλος «και ο Θεός της ειρήνης και της αγάπης έσται μεθ’ υμών.» 
Και σήμερα, υπό τας παρούσας συνθήκας, εμείς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την Μητέρα Εκκλησία και των ρώσων Ορθοδόξων, στέλνουμε προς αυτούς, εις την Ρωσίαν και όπου αλλού βρίσκονται διεσπαρμένοι στον υπόλοιπο κόσμο, την ευχήν και την ευλογίαν της Μητρός των Εκκλησίας. Άλλωστε, οι Ρώσοι ορθόδοξοι αδελφοί μας πήραν το βάπτισμα και την χριστιανική πίστη από την Κωνσταντινούπολη και η Εκκλησία της Ρωσίας πήρε, τον 16ο αιώνα, την Αυτοκεφαλίαν και την Πατριαρχικήν Αξίαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.» 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε, επίσης, ότι έστειλε στην Ρωσία τρεις κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να μάθουν τη γλώσσα και την ρωσική κουλτούρα. Και οι τρεις ρωσομαθείς κληρικοί διακονούν στο Φανάρι, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των ρωσόφωνων πιστών στην Τουρκία. 
Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Παροικίας, Μ. Ιεροκήρυξ της Μ.τ.Χ.Ε. Αρχιμ. Πανάρετος, τον οποίον επήνεσε ο Πατριάρχης για το έργο που επιτελεί στην Ρωσική Παροικία της Πόλεως. 

Τα "Μπάσματα" του Αγίου Σπυρίδωνος (απόγευμα, 13.12.2018)




























Ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα, για την Μνήμη του Πολιούχου της Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος, με τα Μπάσματα - την επανατοποθέτηση δηλαδή του Ιερού Σκηνώματος στη λάρνακα, όπου και φυλλάσεται - το απόγευμα της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου 2018. 

Προηγουμένως εψάλη Ιερά Παράκλησις προς τον Άγιο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Αχαλκαλάκι και Κουμούρντο κ. Νικολάου. 

 Ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε στους πιστούς ο Άγιος Σπυρίδων να είναι βοηθός και σκεπαστής της ζωής τους και να βιώσουν όλοι μέσα στις καρδιές τους την κατά σάρκα Γέννηση του Σωτήρος Χριστού.


Βαρθολομαίος: «Το να διακόπτωμεν την ευχαριστιακήν κοινωνίαν [...] είναι απαράδεκτο»

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο 










Για μία ακραία απόφαση «της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, του αδελφού Πατριαρχείου της Μόσχας», να διακόψει την ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τη Μητέρα του Εκκλησία, έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, στο Ι.Βατοπαιδινό Μετόχιο του Αγίου Ανδρέα, στον Γαλατά, μετά τη θεία λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε σήμερα, Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, η Ιερά Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και πανηγυρίζει η ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως. 

«Αυτή την φορά που ευρίσκομαι, όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, ανάμεσά σας, αγαπητά μου παιδιά, γνωρίζω ότι υπάρχει διάχυτος μία ανησυχία και ένα δίλημμα μεταξύ σας. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, είμεθα μία οικογένεια, είμαι ο πατέρας σας και είστε τα πνευματικά μου τέκνα. Αυτή η ανησυχία και αυτό το δίλημμά που επικρατεί μέσα στη ρωσική παροικία της Πόλεως μας και γενικά της χώρας της Τουρκίας οφείλεται στην ακραία απόφαση της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, του αδελφού Πατριαρχείου της Μόσχας, να διακόψει την ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλαδή με τη Μητέρα του Εκκλησία. Και μπορεί να έχουμε διαφορές απόψεων ως προς διάφορα προβλήματα που απασχολούν σύνολον την Ορθόδοξον Εκκλησίαν, αυτό είναι ανθρώπινον και είναι δημοκρατικόν, αλλά το να διακόπτωμεν την ευχαριστιακήν κοινωνίαν ως μοχλόν πιέσεως και ως εξαναγκασμόν για να συμφωνήσουν και οι άλλοι με τις απόψεις μας, αυτό είναι απαράδεκτο. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας θα μετανοήσει γι’ αυτήν την ακραία απόφασή της». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Παναγιώτατος επεσήμανε:

«Όταν λέγη η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας να μην εκκλησιάζεστε, να μην εξομολογήστε, να μην κοινωνείτε στους Ναούς που είναι υπό το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, σας δημιουργεί ένα συνειδησιακό πρόβλημα. Να μην ακούτε, να μην έχετε καμιάν ανησυχίαν, διότι ο δικός σας ποιμήν, ο δικός σας πνευματικός Πατέρας εδώ στην Τουρκία, είναι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης».

Τους προέτρεψε δε να εκκλησιάζωνται, τόσο στο Μετόχι του Αγίου Ανδρέου, που έχει παραχωρηθεί προς εξυπηρέτηση της ρωσοφώνου Κοινότητος της Πόλεως, όσο και σε κάθε Ορθόδοξο Ναό στην Τουρκία. 

Ο Πατριάρχης, εξήγησε ότι τέτοιες λυπηρές καταστάσεις δημιουργούνται όταν στα δικαιοδοσιακά, τα καθαρώς εκκλησιολογικά και Κανονικά πράγματα της Εκκλησίας, αναμειγνύωνται ο εθνικός και ο φυλετικός παράγοντας. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο εθνοφυλετισμός καταδικάστηκε, σε Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε  το 1872 στην Κωνσταντινούπολη, ως αίρεση. 

«Οι Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας λένε ότι σε κάθε πόλη πρέπει να υπάρχει ένας Επίσκοπος, ο οποίος είναι ο πνευματικός πατέρας όλων των πιστών, όλων των Ορθοδόξων που ζουν σε αυτή την πόλη, ανεξαρτήτως του γεγονότος αν είναι Έλληνες, Ρώσοι, Ρουμάνοι, Ουκρανοί και ούτω καθεξής. Αυτό εφαρμόζουμε εδώ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι ο Ποιμενάρχης για τους Έλληνες, για τους Ρώσους, όπως εδώ, για τους Ρουμάνους, στους οποίους δώσαμε μία Εκκλησία και εγώ παρακάλεσα τον Πατριάρχη Ρουμανίας και έστειλε ιερέα να τους λειτουργεί στη γλώσσα τους, για τους Βούλγαρους που ζουν στην Πόλη. Όλοι είναι παιδιά του Οικουμενικού Πατριάρχου. Όχι οι Βούλγαροι της Πόλεως να είναι υπό τον Πατριάρχη Βουλγαρίας, οι Ρώσοι εδώ να είναι υπό τον Πατριάρχη Ρωσίας, αυτά δεν είναι ορθόδοξα πράγματα, δεν είναι κανονικά και δεν είναι εκκλησιολογικά.

Εμείς εδώ οι Ορθόδοξοι στην Κωνσταντινούπολη, όσοι είμαστε, όποιοι είμαστε, όποια και είναι η εθνική μας καταγωγή και προέλευσις, είμεθα μία οικογένεια η οποία τελεί υπό τον Αρχιεπίσκοπον και Ποιμενάρχην Κωνσταντινουπόλεως που είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης».

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι οι  ρώσοι ορθόδοξοι αδελφοί μας πήραν το βάπτισμα και την χριστιανική πίστη από την Κωνσταντινούπολη και η Εκκλησία της Ρωσίας πήρε, τον 16ο αιώνα, την αυτοκεφαλίαν και την Πατριαρχικήν αξίαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Και σήμερα, υπό τας παρούσας συνθήκας, εμείς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την Μητέρα Εκκλησία και των ρώσων Ορθοδόξων, στέλνουμε προς αυτούς, εις την Ρωσίαν και όπου αλλού βρίσκονται διεσπαρμένοι στον υπόλοιπο κόσμο, την ευχήν και την ευλογίαν της Μητρός των Εκκλησίας». 

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Παροικίας, Μ. Ιεροκήρυξ Πανάρετος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Ρωσική Παροικία ΚΠόλεως και άλλα νέα εκ Φαναρίου της 13ης Δεκεμβρίου 2018

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 





Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν Πέμπτην, 13ην Δεκεμβρίου, ἐπί τῇ κατά τό ἰουλιανόν ἡμερολόγιον ἱ. μνήμῃ τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Ἀποστόλου Ἀνδρέου τοῦ Πρωτοκλήτου, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ ἐν Γαλατᾷ πανηγυρίσαντι φερωνύμῳ Ἱ. Βατοπαιδινῷ Μετοχίῳ κατά τήν τελεσθεῖσαν Θείαν Λειτουργίαν, ἐν μέσῳ πυκνοῦ ἐκκλησιάσματος ἐκ τῆς ἐνταῦθα Ρωσσικῆς Παροικίας, μεταλαβόντος τῶν ἀχράντων μυστηρίων, καί τῇ συμπροσευχῇ τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἐρυθρῶν κ. Κυρίλλου, τοῦ Ἐξοχ. κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου, Βουλευτοῦ Πιερίας, καί πιστῶν ἐντεῦθεν καί ἐξ Ἑλλάδος.

Ἐν τῷ τέλει τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Ἱερατικῶς Προϊστάμενος τῆς Παροικίας Πανοσιολ. Μ. Ἱεροκῆρυξ κ. Πανάρετος προσεφώνησε τήν Α. Θ. Παναγιότητα ἑλληνιστί καί ρωσσιστί, ἀναφερθείς εἰς τό ἐπιτελούμενον ἐν τῷ Ἱ. Μετοχιακῷ Ναῷ ποιμαντικόν καί λατρευτικόν ἔργον. Ὁ Πατριάρχης, κατά τήν ἀντιφώνησίν Του, ἀφοῦ παρέσχε ποιμαντικῆς φύσεως συμβουλάς πρός τούς Ρωσσοφώνους πιστούς ἐπί τῇ βάσει τῶν ἐκκλησιολογικῶν καί κανονικῶν ἀρχῶν τῆς Ὀρθοδόξου Παραδόσεως ἐξ ἀφορμῆς τῆς ἀπαραδέκτου ἀποφάσεως τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ρωσσίας περί τῆς διακοπῆς τῆς εὐχαριστιακῆς κοινωνίας μετά τῆς Μητρός αὐτῆς Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, ἐξῇρε τήν οἰκουμενικήν καί ὑπερεθνικήν διακονίαν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου πρός ἅπαντας τούς Ὀρθοδόξους πιστούς ἀνεξαρτήτως ἐθνικῆς καί πολιτισμικῆς καταγωγῆς καί γλωσσικῶν ἰδιαιτεροτήτων, μή παραλείψας νά συγχαρῇ τόν Μ. Ἱεροκήρυκα καί τούς περί αὐτόν διακονοῦντας ἐθελοντάς, καί ἐπεδαψίλευσεν ἐν τέλει πᾶσι τοῖς προσελθοῦσι πιστοῖς τάς Πατριαρχικάς Αὐτοῦ εὐχάς καί εὐλογίας, μεταγλωττίζοντος τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Βησσαρίωνος, Ἀρχειοφύλακος τῶν Πατριαρχείων. 

Ἐπηκολούθησε δεξίωσις ἐν τῇ αἰθούσῃ τοῦ Μετοχίου.

*     *     *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Μακάριον Νιάκαρον, Δρα Θεολογίας, ἐκ τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς. Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Συμεών Κάτσιναν, Κληρικόν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Ἰταλίας καί Μελίτης, ἐκ Ρώμης. 
- Τόν Ὁσιολ. Ἱερομόναχον κ. Πορφύριον Μπικουβαράκην, ἐκ τῆς Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Κυρίας τῶν Ἀγγέλων Γουβερνέτου Κρήτης. 
- Τούς Ἐξοχ. κ.κ. Κωνσταντῖνον Κουκοδῆμον, Κοσμήτορα τῆς Βουλῆς τῶν Ἑλλήνων, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Στυλιανῆς Μακρίδου, καί Γεώργιον Πετμεζάκην, Σύμβουλον Πρεσβείας Α’, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Χριστίνης Κοροβέση καί τῆς θυγατρός αὐτῶν Μαρίας - Ἑλένης, ἐξ Ἀθηνῶν, καί τόν Ἐντιμ. κ. Γεώργιον Ὀλύμπιον, Ἐπιχειρηματίαν, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Δεσποίνης, ἐκ Μονακό. 
- Τόν Ἐλλογ. κ. Σταῦρον Γιωλτζόγλου, Συντονιστήν Ἐκπαιδεύσεως παρά τῷ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείῳ τῆς Ἑλλάδος, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου Διευθυντῶν καί Καθηγητῶν τῶν Ὁμογενειακῶν Σχολείων τῆς Πόλεως, πρός ἐκζήτησιν τῆς ἁγίας Πατριαρχικῆς εὐχῆς καί εὐλογίας κατά τό τρέχον ἐκπαιδευτικόν ἔτος. 
- Τούς Ἐντιμ. κ.κ. Κωνσταντῖνον Περαντάκον καί Κωνσταντῖνον Γιοφτσίδην, Στελέχη τῆς Ἑταιρίας «Hellenic Granite Company», ἐξ Ἀθηνῶν. Τόν Ἐντιμ. κ. Χρήστον Κεχαγιᾶν, Ἀστυνόμον, ἐπί τῇ ἀναλήψει ὑπηρεσίας παρά τῷ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείῳ τῆς Ἑλλάδος. 

*   *   * 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παϊσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Πατριαρχικοῦ Γραφείου, κατά τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τοῦ Δήμου Πέραν ἐκδήλωσιν ἐν τῷ ἐν Γαλατᾷ «Mevlevihane», ἐπί τῇ 745ῃ ἐπετείῳ τοῦ θανάτου τοῦ Mevlâna Celaleddin-i Rumi, τήν Πέμπτην, 13ην Δεκεμβρίου.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα (13.12.2018)




























Το πρωί της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου 2018 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και του Μητροπολίτου Αχαλκαλάκι και Κουμούρντο κ. Νικολάου εκ Γεωργίας.
     Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Καββαδίας, καταγόμενος εκ Κερκύρας και διακονών στην Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ο  οποίος επεσήμανε ότι ο Άγιος Σπυρίδων μάς διδάσκει με την απλότητα του βίου του και την ολόθερμη πίστη και προσευχή του προς τον Τριαδικό Θεό. Ο  Άγιος χαριτώθηκε από τον Χριστό να επιτελεί θαύματα, προς δόξαν Θεού. Ο άνθρωπος που είναι γνήσιος μαθητής του Κυρίου μπορεί με την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος να υποτάσσει και τα στοιχεία της φύσεως και  να ιατρεύει ασθένειες.
     Ακόμη ο π. Δημήτριος έκανε σύντομη αναφορά στον βίο του Αγίου Σπυρίδωνος, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε το άφθαρτο Σκήνωμά του, έως ότου φθάσει στην Κέρκυρα το έτος 1456.
     Καταλήγοντας ο π. Δημήτριος ευχήθηκε στους δύο  Μητροπολίτες αλλά και  στους ευλαβείς πιστούς, ο Άγιος Σπυρίδων να σκεπάζει και να επευλογεί κάθε ημέρα της ζωής  τους.
     Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ. Νεκτάριος καλωσόρισε στο νησί του Αγίου Σπυρίδωνος τον Μητροπολίτη Αχαλκαλάκι και Κουμούρντο, επισημαίνοντας παράλληλα τους αδελφικούς δεσμούς των δύο Ορθόδοξων λαών, του Ελληνικού και του Γεωργιανού. Αυτή η ενότητα της πίστεως και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος χρειάζεται να διατηρηθεί, όλως ιδιαιτέρως στους πονηρούς καιρούς που ζούμε, όπου η Ορθόδοξη πίστη δέχεται επίθεση από την επελαύνουσα παγκοσμιοποίηση.
     Από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Σεβασμιώτατο, σημειώνοντας την μεγάλη του ευγνωμοσύνη τόσο στον Χριστό, όσο και στον Άγιο Σπυρίδωνα. Στην Γεωργία αν και οι Ορθόδοξοι φθάνουν το 95% του πληθυσμού, εντούτοις υπάρχουν και πολλές δυσκολίες. Με την Χάρη όμως του Κυρίου και τις προσευχές των πιστών τα οποιαδήποτε εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν.
     Στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία έψαλε η Χορωδία του Ι.Ν. Παναγίας των Ξένων, υπό την διεύθυνση του Χοράρχη της κ. Νικολάου Μακρόπουλου.
     Να σημειωθεί τέλος ότι στο μέσον της Θείας Λειτουργίας η Φιλαρμονική Εταιρεία “Μάντζαρος” παιάνισε προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος.

Πατριαρχική Χοροστασία για τους Σλαβόφωνους προς τιμήν του Αγ. Ανδρέου στον Γαλατά ΚΠόλεως [φωτογραφίες + video]































Σήμερα, Πέμπτη 13η Δεκεμβρίου 2018, εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο, εορτάζει και πανηγυρίζει το Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέου στον Γαλατά.
Χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄.


Πρώτη τέλεση θ. Λειτουργίας στο Κίεβο από την Εξαρχία του Οικουμενικού Θρόνου (φωτογραφίες + video) [Андріївська церква, м. Київ, 13.12.2018]




Перше богослужіння Екзарха Константинопольського Патріархату. 
 Андріївська церква, м. Київ (13.12.2018)






















ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Στον περικαλλή, ιστορικό και περίοπτο Ναό του Αγίου Ανδρέου Κιέβου, ο οποίος παραχωρήθηκε για χρήση από την πολιτεία της Ουκρανίας στον Οικουμενικό Θρόνο, τελείται αυτή τη στιγμή η πρώτη θεία Λειτουργία, εκ μέρους του Πατριαρχικού Εξάρχου, Επισκόπου Έντμοντον Ιλαρίωνος, στο πλαίσιο της σημερινής εορτής του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, με το ιουλιανό ημερολόγιο. Οι εκ της Κωνσταντινουπόλεως είχαν να λειτουργήσουν εκεί ως κυριάρχες 332 χρόνια!...

Καίρια μέρη της θείας Λειτουργίας ακούγονται στα ελληνικά, ενώ μνημονεύεται το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος και ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ. Ο Μητροπολίτης Γαλλίας θα διευθύνει στις 15 Δεκεμβρίου τρ. έ. την Ενωτική Σύνοδο (Sobor) της Εκκλησίας της Ουκρανίας, από την οποία θα προκύψει Προκαθήμενος.


Σημειωτέον ότι ο Ναός αποκαθίσταται αυτό τον καιρό από τις φθορές του χρόνου, όμως θεωρούμε ότι η τέλεση εκεί της θείας Λειτουργίας, εν μέσω συντηρήσεων του εσωτερικού του, είναι άκρως συμβολική κι ενδιαφέρουσα