e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Μουσική Εμφάνιση της Χορωδίας του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

Μουσική Εμφάνιση
της Χορωδίας του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν

29 Νοεμβρίου 2019, 19:00
To Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, στo πλαίσιo των γενικότερων εορτασμών της Θρονικής Εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στη συναυλία της χορωδίας τoυ Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, κατά την οποία η ιστορική χορωδία υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Λαμπαδαρίου της Μ.τ.Χ.Ε., κ. Στυλιανού Φλοίκου, θα αποδώσει επίκαιρους ύμνους της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και των Χριστουγέννων, 
Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.


 Την εκδήλωση θα τιμήσoυν με την υψηλή Τους παρουσία η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ και τα μέλη της επίσημης αντιπροσωπείας του Βατικανού στην Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον Σεβ. Καρδινάλιο κ. Kurt Koch.
Λίγα λόγια για το Σύνδεσμο
 Ο Σύνδεσμος Μουσικοφίλων Πέραν είναι το μοναδικό απομένον μουσικό ομογενειακό σωματείο στην Κωνσταντινούπολη. Ιδρύθηκε το 1948 με την επωνυμία «Σύνδεσμος Φίλων της Εκκλησιαστικής Μουσικής» σε διαδοχή του προγενέστερου «Συνδέσμου Ιεροψαλτών Κωνσταντινουπόλεως» (1919) και αναγνωρίστηκε από το Τουρκικό Κράτος ως σωματείο με την σημερινή του ονομασία, στις 20 Μαρτίου 1953. Η χορωδία του, αποτελούμενη από ιεροψάλτες της Πόλεως, έφθασε κατά κοινή ομολογία σε υψηλότατο επίπεδο απόδοσης δύσκολων και εξεζητημένων εκκλησιαστικών ύμνων, ιδίως κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Χοράρχες της διετέλεσαν οι Πρωτοψάλτες της Μ.τ.Χ.Ε. Κωνσταντίνος Πρίγγος, Θρασύβουλος Στανίτσας, Βασίλειος Νικολαΐδης, Λεωνίδας Ἀστέρης και Παναγιώτης Νεοχωρίτης.
Ο Συνδεσμος σήμερα, χαίρει μεγάλου σεβασμού και αναγνώρισης από τους θιασώτες της εκκλησιαστικής μουσικής σε διορθόδοξο και διεθνές επίπεδο. Διατηρεί το Εντευκτήριό του στο Χρυσοβέργειο Μέγαρο, πολύ κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Διαθέτει αρχείο μελών, μουσική βιβλιοθήκη, τμήμα μου-σικών εκδόσεων και τμήμα διδασκαλίας της πατρώας εκκλησιαστικής μουσικής, ενώ κάθε βδομάδα τα μέλη της χορωδίας συγκεντρώνονται για μουσική προετοιμασία και μαθητεία.
Η χορωδία του Συνδέσμου έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε δεκάδες εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως επίσης και στο εξωτερικό, κατ' επανάληψιν, όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και σχόλια θαυμασμού. Πολύ συχνά πλαισιώνει τους Πατριαρχικούς χορούς σε σπουδαία εκκλησιαστικά γεγονότα ή επίσημες δοχές υψηλών επισκεπτών του Πατριαρχείου μας.
Στόχος και ευγενής φιλοδοξία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν είναι η διατήρηση, διάδοση και προβολή της πατρώας εκκλησιαστικής μουσικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε και αναπτύχθηκε στον γεωγραφικό χώρο της καθ' ημάς Ανατολής, με επίκεντρο την ίδια την Κωνσταντινούπολη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: