e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Αρχιερατικά Εσπέρια τιμώντας τον Προφήτη Ηλία στο μικρό χωριό Γύρι Ζακύνθου


Εσπέρας Παρασκευής, 19ης Ιουλίου 2019, στο ορεινό και γραφικότατο χωριό Γύρι, ένα από τα δύο μικρότερα της Ζακύνθου, για τον εόρτιο Εσπερινό του Προφήτη Ηλία, στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ναό της εν λόγω Ενορίας. 
     Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ενώ την ομιλία έκανε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, αναφερθείς στον αντιστασιακό χαρακτήρα του προφητικού έργου του τιμώμενου μεγάλου Προφήτη. 
     Μετά το πέρας των Εσπερίων, τα οποία απέδωσε ο Ιεροψάλτης κ. Ιωάννης Κλάδης, ακολούθησε λαϊκό γλέντι με μουσική, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, με συμμέτοχους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού και παραδοσιακά εδέσματα.
     Πολλά "εύγε" στον άξιο Εφημέριο π. Παύλο Ξένο και τους συνεργάτες του, για την όλη ευπρέπεια της γιορτής!
[Φωτογραφίες; Σπύρος Νέγκας]


Αρχιερατικός Εσπερινός στον Κοιμητηριακό Ναό του Προφήτη Ηλία Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου


Τον Προφήτη Ηλία τον Θεσβίτη πανηγυρίζει κατ' αυτάς ο φερώνυμος Κοιμητηριακός Ναός της Κοινότητος Μεγάλου Ρεύματος στον Βόσπορο. Απόψε, Παρασκευή 19η Ιουλίου, εψάλησαν τα εόρτια Εσπέρια, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου. Ακολούθησαν κεράσματα στο προαύλιο.
[Φωτογραφίες: Ηλίας Κουλουρίδης]


Η αδυναμία του ανθρώπου


Κάθε φορά που θα συμβεί ένα φαινόμενο, φυσικό ή γεωλογικό, επικρατεί πανικός. Οι υπεύθυνοι συνιστούν ψυχραιμία, χωρίς βέβαια να υπάρχει αναμενόμενη ανταπόκριση.

Χωρίς ψυχραιμία όμως δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί και να αντιδράσει λογικά, η ταραχή και ο πανικός τον κυριεύουν ολοκληρωτικά.

Μέσα από κάθε φαινόμενο αποδεικνύεται η αδυναμία του ανθρώπου να το αντιμετωπίσει αυτό καθαυτό. Με ψυχραιμία όμως, μπορεί να αντιδράσει σωστά, για να αποφύγει όσο το δυνατόν επικίνδυνες καταστάσεις.

Κάθε φαινόμενο του δίνει την ευκαιρία να νιώσει την ανθρώπινη αδυναμία του και μέσα από την αδυναμία να επικαλεστεί την δύναμη του Θεού. Γι' αυτό φωνάζει «Θεέ μου» και όχι κάτι άλλο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Από την στιγμή που θα νιώσει την αδυναμία του, τότε του δίδεται κι άλλη ευκαιρία, να δει με άλλο μάτι τον εαυτό του και να μετανοήσει πραγματικά. Όταν νιώθει ισχυρός, εμπιστεύεται μόνο τις δυνάμεις του, δεν σκέφτεται καθόλου να μπει στην διαδικασία να σκεφτεί την πιθανότητα ότι μπορεί να κάνει λάθος, δεν έχει ανάγκη να μετανιώσει, ζει την αλαζονεία του.

Όταν όμως συμβεί κάτι, το οποίο θα αποκαλύψει το πόσο ισχυρός είναι, δηλαδή τίποτα, τότε «ανοίγουν» τα μάτια του, βλέπει πλέον καθαρά. Τώρα πλέον μπορεί να δει τα λάθη του και τα αμαρτήματά του, κατανοεί τις ατέλειές του. Αφού λοιπόν, τώρα «βλέπει», νιώθει και την ανάγκη να επανορθώσει. Η μετάνοια είναι πλέον μονόδρομος στην ζωή του.

Ζούμε καθημερινά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές. Πλημμύρες, καταιγίδες ισχυρές, σεισμοί. Τραγικό των γεγονότων αυτών είναι όταν μετρούμε και τον θάνατο ανθρωπίνων ζωών.

«Μας ταρακουνάει», λέμε όλοι σαν έκφραση, στον σεισμό. Δεν εννοούμε όμως ότι είναι ένας Θεός τιμωρός και πιάνει την γη και την κουνάει. Είναι φυσικό το φαινόμενο και όχι Θεϊκό. Όλα γίνονται μέσα στην πρόνοιά Του. Αλλά μέσα από το φαινόμενο μας δίνεται η ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε προς δικό μας όφελος και όχι μόνο από την καταστροφική του πλευρά.

Ψυχραιμία λοιπόν! Ο Θεός στέκει πάντα κοντά μας.

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου

Συνάντηση Μητροπολίτη Δωδώνης με Περιφερειάρχη Ηπείρου για το Δ΄ Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού


Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, στις 11:30 π.μ., ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνοδευόμενος από τον Ηπειρωτικής καταγωγής Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του ως άνω Συνοδικού Γραφείου, επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη στο Γραφείο του στην Περιφέρεια Ηπείρου στα Ιωάννινα.

Σκοπός της συναντήσεως και της ωριαίας και πλέον συνεργασίας τους ήταν η προγραμματιζόμενη για τις 8-10 Νοεμβρίου 2019 διεξαγωγή του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού στην Ήπειρο, με θέμα: «ΗΠΕΙΡΟΣ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ - ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ». 

O Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης αφού ενημέρωσε τον κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου για την κοινή συνάντηση και συνεργασία που είχε στην Άρτα την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019 με τους συνδιοργανωτές του Συνεδρίου Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, Ιωαννίνων κ. Μάξιμο και Άρτης κ. Καλλίνικο, στην Μητρόπολη του οποίου θα γίνει και η φιλοξενία των κ.κ. Συνέδρων, επέδωσε στον κ. Περιφερειάρχη αφίσα που περιλαμβάνει το προτεινόμενο θέμα, καθώς και το ενδεικτικό πρόγραμμα του τριημέρου Συνεδρίου, που αφορά όλη την Ήπειρο. 

Στη συνέχεια, κατόπιν υποδείξεως του κ. Περιφερειάρχη, ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος συνεργάστηκε επί μακρόν με την κ. Ελένη Βήρου, συνεργάτιδα της Περιφερείας Ηπείρου, και εξέτασαν διεξοδικώς το όλο εγχείρημα, με στόχο την διευθέτηση πρακτικών ζητημάτων που αφορούν την ολοκληρωμένη φιλοξενία των συνέδρων και την επιτυχή διοργάνωση του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου. 

Η ορισθείσα υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Οργανωτική Επιτροπή του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου θα συνέλθει σε ολομέλεια, υπό την Προεδρία του Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου στην Άρτα, την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 στις 12.00 μ.μ. με σκοπό την οριστικοποίηση του προγράμματος και των λοιπών ενεργειών και εργασιών του Συνεδρίου.