e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Μεγάλη Παράκληση προς την Παναγία από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών [2.8.2019, πλήρες video]Εσπέρας 2ας Αυγούστου 2019, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, εψάλη ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Μεταδόθηκε απευθείας από το διαδικτυακό κανάλι ECCLESIA TV του Γιώργου Αρβανίτη.


Θερινό σινεμά στο πλάτωμα της Φανερωμένης Μπανάτου
Μια παρέα μελών της παλαιάς "Νεανικής Συντροφιάς Βανάτου", παιδιά της Ενορίας μας που σύχναζαν στο Ιερό Βήμα προ δεκαπενταετίας και πλέον, σήμερα μάλιστα είναι χρήσιμα στελέχη της κοινωνίας μας, επιθύμησαν να επιστρέψουν στην αυλή του Ναού μας μ' έναν ασυνήθιστο και ρομαντικό τρόπο: Ζήτησαν κι έστησαν θερινό σινεμά, με προβολή μιας ταινίας της επιλογής τους, το βράδυ της 1ης Αυγούστου 2019.

Καθώς πέρασε και ο γράφων από την όμορφη αυτή συντροφιά, αναθυμήθηκε τον ευαγγελικό λόγο (Ματθ. 23, 37) και ψιθύρισε: 
     - Τι θαυμάσιο "ἐπισυναγαγεῖν τὰ τέκνα σου, ὃν τρόπον ὄρνις ἐπισυνάγει τὰ νοσσία αὐτῆς ὑπὸ τὰς πτέρυγας"!!!

π. Π. Κ.

Υστερόγραφο: Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν την είσοδο της τηλεόρασης στη ζωή μας, το πλάτωμα και ο τοίχος της Φανερωμένης μας ήταν ο τρόπος και ο τόπος εβδομαδιαίας προβολής ταινιών, τόσο κοσμικού κινηματογράφου (από τον πασίγνωστο "Μπόρτολο"), όσο και εκκλησιαστικού (από πλευράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, της εποχής Μητροπολίτου Αποστόλου, επί Επταετίας). Οι παλαιότεροι νοσταλγούμε γλυκά εκείνες τις μνήμες καιρών αλλοτινών!...


Δίψα
Σημείωμα του Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 2.8.2019

Μοιάζει με απόκοσμο όνειρο ή καλύτερα εφιάλτη για τον άνθρωπο του δυτικού κόσμου. Να τρέχει διψασμένος και να μη μπορεί να βρει σταγόνα νερού. Στη Νότιο Μαδαγασκάρη αυτό είναι η καθημερινή πραγματικότητα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών και δυστυχώς πολλά παιδιά ανάμεσα τους διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να βρουν ελάχιστα λίτρα νερό. Νερό, το οποίο δεν είναι πάντοτε διαυγές και κρυστάλλινο όπως το γνωρίζουμε, πάρα λιμνάζει σε κοιλώματα τα οποία δημιουργούν στους χωματόδρομους τα βαριά φορτηγά. Η ανάγκη όμως για ζωή, η φρικτή δίψα, σε σπρώχνει να ρουφήξεις λαίμαργα κάθε σταγόνα από τα λασπόνερα. 

Κάθε φορά που αντικρίζουμε αυτή την κατάσταση δεχόμαστε το μεγαλύτερο συνειδησιακό ράπισμα. Δεν υπάρχουν επιλογές πάρα μόνο μια, να παλέψουμε ούτως ώστε κάθε άνθρωπος να διασφαλίσει τουλάχιστον τα βασικά.

Κιέβου Επιφάνιος: «Λάβαμε την πνευματική ελευθερία που ονειρευόμασταν, που είχαμε ζητήσει από τον Θεό»


Πλήθη πιστών με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο
στην Εορτή του Προφήτη Ηλία στο Ντούμπνο της Ουκρανίας

Πλήθη ευσεβών Ορθοδόξων Ουκρανών προσήλθαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Προφήτη Ηλία που κοσμεί την πόλη Ντούμπνο, στην περιοχή Ρίβνε της δυτικής Ουκρανίας, σήμερα 2 Αυγούστου 2019 (20 Ιουλίου με το Ιουλιανό Ημερολόγιο), για να εορτάσουν την Μνήμη του πυρφόρου και ζηλωτού Προφήτου.


Προεξάρχων της Ιεράς Πανηγύρεως ήταν ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος. Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν ο οικείος Επίσκοπος, Αρχιεπίσκοπος Ρίβνε και Όστρο κ. Ιλαρίων, ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιβτσί και Χοτίν κ. Γερμανός και ο τοπικός Ιερός Κλήρος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος απηύθυνε λόγους πατρικούς και επιστηρικτικούς στους πολυάριθμους πιστούς. Αφού συνεχάρη όλους επί τη εορτή του Ιερού Ναού του Προφήτου Ηλιού επεσήμανε τη σπουδαιότητα και την αξία της πίστεως, φέροντας ως παράδειγμα τη ζωή και το έργο του Προφήτη Ηλία, ο οποίος υπεραμύνθηκε με ζήλο της πίστεως στον αληθινό Θεό χίλια σχεδόν έτη πριν από την έλευση του Σωτήρος Ιησού Χριστού.

Επίσης, ο Μακαριώτατος κάλεσε τους πιστούς να δοξάσουν τον Θεόν που άκουσε τις προσευχές του ευσεβούς Ουκρανικού Λαού και εκπλήρωσε το πάγιο αίτημά του για μια ανεξάρτητη Εκκλησία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Θεός εισακούει τις προσευχές μας και τις κατευθύνει στο αγαθό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του παρελθόντος έτους προσευχηθήκαμε με ειλικρίνεια ο Κύριος να χαρίσει στην Εκκλησία μας την ενότητα. Και την λάβαμε. Λάβαμε την πνευματική ελευθερία που ονειρευόμασταν, που είχαμε ζητήσει από τον Θεό. Ο Κύριος εισήκουσε τις δεήσεις μας και μας έδωσε αυτόν τον χρόνο τον πολυαναμενόμενο Συνοδικό και Πατριαρχικό Τόμο της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Πληροφορίες από την Υπηρεσία Τύπου της Μητροπόλεως Κιέβου
της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας

Ο Τοποτηρητής του Αρμενικού Πατριαρχείου στην Πόλη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019, ο Επίσκοπος Sahak Mashalian, προσφάτως εκλεγείς Τοποτηρητής του Αρμενικού Πατριαρχείου στην Πόλη. 

Ο Επίσκοπος Sahak, που συνοδευόταν από κληρικούς του Αρμενικού Πατριαρχείου, έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τιμή και εγκαρδιότητα και τον ενημέρωσε για την εν εξελίξει διαδικασία εκλογής του νέου Πατριάρχου τους. 

Φωτογραφίες: Οικουμενικό Πατριαρχείο