e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Τιμώντας τον Άγ. Ιωάννη τον Θεολόγο στο Κίεβο υπό τον Προκαθήμενο Επιφάνιο


Σήμερα, 9 Οκτωβρίου 2019, με το ιουλιανό ημερολόγιο, τιμήθηκε η Μετάσταση του Αγίου Αποστόλου Ιωάννου, του Θεολόγου και Ευαγγελιστού, από την Αυτοκέφαλη ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου. 
     Της λαμπρής θείας Λειτουργίας προέστη ο οικείος Προκαθήμενος, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, συμπαραστατούμενος από πολλούς Ιεράρχες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας και πολλούς Ιερείς, με τη συμμετοχή πλήθους λαού. 
     Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας δόθηκε το προνόμιο να φέρει ιερατική μίτρα ένας διακεριμένος Κληρικός, έγινε μάλιστα και χειροτονία νέου Διακόνου. 
     Ο Μακ. κ. Επιφάνιος ομίλησε προς το πυκνό εκκλησίασμα περί της Αγάπης, την οποία διά βίου κήρυττε ο Απόστολος Ιωάννης και την οποία οφείλουμε όλοι να ασκούμε. "Αν δεν έχουμε αγάπη, τότε δεν μπορούμε να ομοιάσουμε στον Θεό. Αν όμως έχουμε αγάπη, τότε ο Θεός θα βρίσκεται ανάμεσά μας", τόνισε χαρακτηριστικά!



ΟΛΑ έχουν απαντηθεί για το Ουκρανικό από τις 11 Οκτωβρίου 2018


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Δέχομαι μηνύματα από πολλούς αδελφούς, οι οποίοι μου κοινοποιούν διάφορες δημοσιεύσεις, αρθρογραφίες, συνεντεύξεις, ανοικτές επιστολές -και δεν συμμαζεύεται- περί του Ουκρανικού Εκκλησιαστικού Ζητήματος, τα οποία -σαν να εκπορεύονται από ένα κοινό κέντρο και σαν να τελούν σε διατεταγμένη υπηρεσία- κατακλύζουν τα τελευταία 24ωρα το διαδίκτυο, ενόψει της Έκτακτης Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα αυτό, το προσεχές Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019. Απορούν οι αδελφοί αυτοί, διότι κατά τις τελευταίες ημέρες έχω συνειδητά επιλέξει την κατά το δυνατόν αποχή από απαντήσεις σε θέσεις και «επιχειρήματα» χιλιοειπωμένα, που και εγώ και άλλοι έχουμε κατ’ επανάληψη απαντήσει και αποδομήσει με σειρά δημοσιευμάτων τον τελευταίο χρόνο. 
     Πραγματικά, ΟΛΑ έχουν απαντηθεί ήδη από την πρώτη μέρα που η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, ως έχει αποκλειστικό ιστορικό και κανονικό δικαίωμα και προνόμιο, αποφάσισε τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, επαναφέροντας στην κανονικότητα και μέσα στο Άγιο Σώμα της Εκκλησίας εκατομμύρια Ορθοδόξους αδελφούς μας της Ουκρανίας, που είχαν επί 30 περίπου έτη βρεθεί στο σχίσμα, λόγω των εγωισμών και των πολιτικών της ηγεσίας της Ρωσικής Εκκλησίας και μόνον. 
     Μάλιστα, στις 11 Οκτωβρίου 2019 είναι η επέτειος της Ιστορικής Απόφασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την οποία και υπενθυμίζουμε:

Εκλογές - προαγωγές Ιεραρχών και νέες Επισκοπές στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας


Κατά την αποψινή συνεδρία της Ι. Συνόδου του δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (εσπέρας 9ης Οκτωβρίου 2019), με εισήγηση του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ έγιναν οι εξής εκλογές - προαγωγές:

α) Μητροπολίτης Ναυκράτιδος, Υπέρτιμος και Έξαρχος Νειλώας Αιγύπτου, εξελέγη ο μέχρι τούδε Μητροπολίτης Άκκρας κ. Νάρκισσσος

β) Μητροπολίτης Άκκρας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Παργινός, εφημέριος μέχρι σήμερα του Ναού της Υπαπαντής της Σχολής SAHETI, στο Γιοχάνεσμπουργκ Νοτίου Αφρικής,

γ) Επαρχιούχος Επίσκοπος Κισούμου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Μάρκος Θεοδόσης, εφημέριος μέχρι σήμερα του Ναού του Αγίου Αθανασίου, στην πόλη Benoni Νοτίου Αφρικής και 


δ) Επίσκοπος Ταμιάθεως ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Γαλάνης, ως βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχου, μέχρι τούδε Κωδικογράφος του Πατριαρχείου και πάλαι ποτέ υπηρετήσας στη Μητρόπολη Λαγκαδά.

Επιπλέον, δόθηκε ο τίτλος "Ανταναναρίβο και Βορείου Μαδαγασκάρης, Υπέρτιμος και Εξαρχος Νήσων Ινδικού Ωκεανού" στον Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιο. 

Επίσης, ανασυστήθηκε η Επισκοπή Μπουκόμπας (εκ της Ι. Μητροπόλεως Μουάνζας), με προσωρινό Τοποτηρητή τον Πατριάρχη και υπεύθυνο τον Αρούσας κ.  Αγαθόνικο.

Τέλος, ιδρύθηκε νέα Επισκοπή Ελντορέτ (προερχόμενη από την Επισκοπή Κισούμου και Δυτικής Κένυας), η οποία όμως δεν πληρώθηκε.

Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία για τα 15χρονα Πατριαρχίας Θεοδώρου Β΄


Τιμήθηκε σήμερα το πρωί, 9η Οκτωβρίου 2019, στη Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, στη Μεγάλη Πόλη της Αλεξανδρείας, η επέτειος των δεκαπέντε συναπτών χρόνων από της αναρρήσεως του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, σε διαδοχή του αδικοσκοτωμένου Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄. 
     Στην Ευχαριστιακή Σύναξη προέστη ο εορταζόμενος Πατριάρχης και κύκλω του οι πλείστοι των Ιεραρχών του Αλεξανδρινού Θρόνου. Ακολούθησε δεξίωση στο Αρχονταρίκι της περιώνυμης Μονής, όπου ο Πατριάρχης έκοψε την εόρτια τούρτα!



ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΟΥΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ «ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ» (= ΣΧΙΣΜΑ) ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ


Γράφει ο Αλέξανδρος Ρωμηόπουλος

Το επιχείρημα αυτό έχει ως σκοπό να δικαιολογήσει την αντικανονική απόσχιση του ανατολικού μέρους της μητροπόλεως του Κιέβου, δηλαδή της Μοσχοβίας, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 15ο αιώνα, και κάποιοι το επαναλαμβάνουν συνέχεια. Π.χ. ο Αρκάδιος Μάλλερ, μέλος της λεγόμενης θεολογικής επιτροπής του μοσχοβίτικου Πατριαρχείου, γράφει: «2) Η Ρωσική Εκκλησία έγινε αυτοκέφαλη όχι το 1589 αλλά το 1448 και όχι επειδή η Κωνσταντινούπολη παραχώρησε στην Εκκλησία μας κάποιο Τόμο, αλλά επειδή η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως δέχτηκε την ένωση της Φλωρεντίας και ασπάστηκε την αίρεση του καθολικισμού.» Όλο αυτό για να εξαγάγει ένα βλάσφημο συμπέρασμα: «Μετά από αυτό έπαυσε να υπάρχει ως Εκκλησία του Χριστού».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφραστής του Οικουμενικού Ελληνικού Πνεύματος

Ουκρανικό Αυτοκέφαλο - Ελλαδικό Αυτοκέφαλο 
μια κοινή ιστορία με διαφορά 180 ετών
Πρόσωπα και ΜΜΕ σε πορεία αντίθετη, παράλληλου χρόνου



Του Δρ. Γεώργιου Ι. Τσικαλάκη
Θεολόγου - Ιστορικού - Διεθνολόγου - ΕΔΙΠ στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Όταν το 1833 η αντιβασιλεία του Βασιλείου της Ελλάδας με υπεύθυνο τον Georg Ludw. Von Maurer αποφασίζει να κηρύξει το αυτοκέφαλο της ελλαδικής εκκλησίας, ο Ελληνικός λαός βρίσκει άλλη μια αφορμή αντιπαράθεσης στη μακραίωνη και πλούσια ιστορία του έθνους μας. Κάποιοι Έλληνες τότε, έκριναν την απόφαση της αντιβασιλείας, ως κίνηση υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας του νέου Βασιλείου. Κάποιους άλλοι Έλληνες θεώρησαν ότι το δίκαιο και η κανονική τάξη ανακήρυξης αυτοκέφαλου περνά μέσα από τις συνοδικές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τα ιστορικά αυτά περιστατικά θα μπορούσαν να είναι απλές αφηγήσεις γεγονότων μιας άλλης εποχής, έχουν όμως κάποια κοινά ιστορικά παράδοξα και επιβεβαιώνεται η υπόθεση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σήμερα όμως οι πρωταγωνιστές άλλαξαν θέση, κι αυτοί που τότε υποστήριζαν το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σήμερα είναι απέναντι σε απόσταση περίπου 180 ετών… και βάλλουν κατ’ αυτού παντοιοτρόπως!

Ή το τσουβάλι είναι μεγάλο ή τα κουκιά είναι λίγα! Η αποτυχία συγκέντρωσης υπογραφών για το Ουκρανικό

Του Αρχιμ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ - Αννόβερο Γερμανίας


Μειδιά και η ποικιλόχρους αιξ, επί το λαϊκότερον, γελάει και το παρδαλό κατσίκι με την νίλα που έπαθαν οι φερόμενοι ως Ορθόδοξοι κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί στην προσπάθεια τους να μαζέψουν υπογραφές σε ανοιχτή επιστολή που απευθύνουν σε Αρχιεπίσκοπο και Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μόλις 2.414 υπογραφές συγκέντρωσαν. Αριθμός μικρότερος και από αυτό των οπαδών επαρχιακής ποδοσφαιρικής ομάδας. Και κάνω την σύγκριση με ποδοσφαιρική ομάδα, γιατί όλοι αυτοί έχουν ποδοσφαιροποιήσει ό,τι σχετίζεται με το σοβαρό και ιστορικό γεγονός της παραχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Ένα συλλεκτικό λεύκωμα: "Εκκλησίες κι Ξωκλήσια της Ίμβρου -Εκεί που τα καντήλια δεν έσβησαν ποτέ-"