e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Η Αγρυπνία της Σταυροπροσκυνήσεως στο Κίεβο υπό τον Προκαθήμενο Ουκρανίας Επιφάνιο


Εσπέρας 21ης Μαρτίου 2020, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, η Αγρυπνία για την αυριανή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, προεστώτος του οικείου Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μακ. Μητροπολίτου κ. Επιφανίου. 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Ο Τίμιος Σταυρός, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, αγκαλιάζει όλους


Στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19, υπήρξε -ως γνωστόν- Κοινή Υπουργική Απόφαση  (Αριθμ. 2867/Υ1 - ΦΕΚ 872/Β/16-3-2020), με θέμα "Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020".

Πατριάρχης Αλεξανδρείας για Covid-19: "Αδέλφια μου, κουράγιο" [video]


Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τον κορονοϊό: "Αδέλφια μου, κουράγιο. Στο τέλος θα βγούμε νικητές"
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Κάτσικας

Η συμπεριφορά μας σε κρίσιμες στιγμές


Το τελευταίο διάστημα όλη η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από την πανδημία της νόσου του κορονοϊού. Η πολιτεία καλείται να πάρει πρωτοφανή σε όλους μέτρα για την προστασία των πολιτών.

«Ακολουθήτω μοι»

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Γ΄ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως) 
22 Μαρτίου 2020 
(Μαρκ. η΄ 34 - θ΄ 1)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Οξύμωρο σχήμα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος, ορθολογικά σκεπτόμενος, την φράση του Κυρίου μας, πώς για να σώσει κάποιος την ψυχή του θα πρέπει πρώτα να την χάσει! Τι σημαίνει, όμως, για τον άνθρωπο η απώλεια της ψυχής του;

Ο Αναστάσιμος Εσπερινός της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως από το Φανάρι [video]


Εσπέρας Σαββάτου, 21ης  Μαρτίου 2020, εψάλη ο Αναστάσιμος Εσπερινός της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου εν Φαναρίω, χοροστατούντος -από του παραθρονίου- του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και ψαλλόντων των κληρικών μελών της Πατριαρχικής Αυλής.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, λόγω πανδημίας. ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙ;


Επίκαιρες σκέψεις του π. ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΑΓΑΛΙΑΝΟΥ

Ο κορονοϊός αποτελεί πλέον σήμερα ένα πρόβλημα σημαντικό καθώς έχει στοιχίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων, απειλούνται ακόμη περισσότεροι άνθρωποι και έχει δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην Εκκλησία όσο και στην οικονομία. 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Ιεροκρυφίως οι Γ΄ Χαιρετισμοί, λόγω Covid-19, εν Βανάτω Ζακύνθου


Ως γνωστόν, στο πλαίσιο της παγκόσμιας υπερ-προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης του Covid-19, η Εκκλησία της Ελλάδος στοιχήθηκε στις επιστημονικές παραινέσεις κι επιταγές, αλλά και στη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου της πατρίδας μας, περί μη εκκλησιασμού των πιστών κατά το τρέχον διάστημα. 

Έτσι και στη Ζάκυνθο αποφύγαμε την ανοικτή στο κοινό σύναξη επί το αυτό κατά τους χθεσινούς Γ΄ Χαιρετισμούς. Τούτο υπήρξε και εντολή της άμεσα προϊσταμένης Αρχής μας, δηλαδή του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου Δ΄, ο οποίος με σχετική Εγκύκλιό του επέστησε την προσοχή όλων των Κληρικών της Ζακύνθου προς τούτο.