e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Εκοιμήθη, εξαιτίας covid-19, ο Επίσκοπος πρ. Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς


Εξεδήμησε προς Κύριον απόψε, 4 Μαρτίου 2021, πάσχοντας από Covid-19, ο Επίσκοπος πρ. Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Σερβίας κι ένας από τους διαπρεπέστερους σύγχρονους θεολόγους της Ορθοδοξίας.

WHO IS WHO

Ο μακαριστός Αθανάσιος (κατά κόσμον Ζόραν Γιέφτιτς, Zoran Jevtić, σερβικά κυριλλικά: Зоран Јевтић‎, γεννημένος στις 8 Ιανουαρίου του 1938) υπήρξε Σέρβος Ορθόδοξος κληρικός, εφησυχάζων επίσκοπος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ο οποίος υπηρέτησε ως επίσκοπος Βανάτου από το 1991 μέχρι το 1992 και ως επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης από το 1992 έως το 1999.

Ο Αθανάσιος διετέλεσε επί μακρόν καθηγητής και πρύτανης της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Είναι κορυφαίος ειδικός της Πατρολογίας και έχει γράψει μια σειρά βιβλίων για το θέμα. Μαζί με τον μακαριστό μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο, ο Αθανάσιος μετέφρασε τα Δευτεροκανονικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης στα σερβικά.

Βιογραφία
 
Γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Μπρντάριτσα κοντά στην πόλη Σάμπατς της τότε Γιουγκοσλαβίας. Γράφτηκε στη Σχολή Θεολογίας το 1958 και χρίστηκε μοναχός τον Δεκέμβριο του 1960. Αποφοίτησε από τη Σχολή Θεολογίας το 1963 και το 1964 εισήχθη στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Εκεί εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Δογματική Θεολογία. Το φθινόπωρο του 1968, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου αρχικά συνέχισε τις θεολογικές σπουδές στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου, ενώ μετά την πάροδο ενός μόλις έτους έγινε καθηγητής στο Ινστιτούτο. Τα επόμενα τρία χρόνια δίδαξε «Εισαγωγή στη Θεολογία» και «Ασκητική Πατρολογία» και «Ιστορία της Εκκλησίας της Βυζαντινής περιόδου». Επέστρεψε από το Παρίσι το 1972 και από τότε δίδαξε στην Θεολογική Σχολή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βελιγράδι «Ιστορία της Χριστιανικής Εκκλησίας», «Ιστορία της Σερβικής Εκκλησίας». Το έτος 1987 εκλέχθηκε στην έδρα της Πατρολογίας. Εξελέγη ως κοσμήτορας της Σχολής Θεολογίας κατά τις περιόδους 1980-1981 και 1990-1991. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην σχολή δημοσίευσε περίπου περί τις εκατό επιστημονικές εργασίες.

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 7 Ιουλίου 1991, ανήμερα των γενεθλίων του Ιωάννη του Προδρόμου (με το Ιουλιανό ημερολόγιο) από τον τότε Πατριάρχη Σερβίας Παύλο και άλλους Μητροπολίτες.

Ο Αθανάσιος υπηρέτησε επίσης τοποτηρητής της επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης το 2010 μετά την παραίτηση του Επισκόπου Αρτεμίου από τη θέση του λόγω φερόμενης υπεξαίρεσης χρημάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2021 διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και νόσησε από COVID-19. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Επισκοπής Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης, η κατάσταση της υγείας του Επισκόπου πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιου Γέφτιτς επιδεινώθηκε κατά την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Νοσηλεύεται ακόμη στο νοσοκομείο και βρίσκεται σε σοβαρή γενική κατάσταση, με φλεγμονή και των δύο πνευμόνων, με μη επεμβατική αναπνευστική.

Εκοιμήθη σήμερα, 4.3.2021, το εσπέρας. Αιωνία η μνήμη του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: