e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Περαστικοί από τον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Pirogoscha Κιέβου | Церква Успіння Богородиці Пирогощої (Пирогоща) у Києві


Ταξίδεψε, λίγο πριν την Επανάσταση του 2013, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο παρουσιαζόμενος σήμερα ναός βρίσκεται στην περιοχή Kontraktovaya, στην πόλη του Κιέβου, είναι θεομητορικός (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) και υπάγεται στην επίσημη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενό της, Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο. Βρίσκεται στο κέντρο μιας υποτιθέμενης πλατείας και διακρίνεται για την αυστηρότητα του αρχιτεκτονικού ύφους του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιστρέφοντας -ανοιξιάτικα- στη γενέτειρα Ίμβρο


Κρατώντας πλακάτ με τη λουλουδιασμένη ευχή "και 30 και 60 και 1000 τα έτη" υποδέχτηκαν σήμερα το απόγευμα στην Ίμβρο, ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, κληρικοί, παράγοντες του τόπου και ευάριθμοι Ιμβριώτες, τον εξέχοντα γόνο της νήσου, Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. 

Εν όψει της Επίσκεψης Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, βαρύ το κλίμα στη Ρωσία

Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Από την στιγμή που επισημοποιήθηκε η επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ουκρανία άρχισαν να συγκεντρώνονται σύννεφα στον ουρανό του Πατριαρχείου Μόσχας και όχι μόνο. Κι έγιναν βαρύτερα και περισσότερα τα σύννεφα όταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ πήγε στην Ουκρανία για να συζητήσει και να προετοιμάσει τα της Πατριαρχικής Επισκέψεως, που σημαίνει πως «ο κύβος ερρίφθη». 
Όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά, από την πρώτη στιγμή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων άρχισε κατά καιρούς να λέει διάφορα μειωτικά για το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη προκειμένου να μειώσει την αξία αυτού του ταξιδιού του στην Ουκρανία τον ερχόμενο Αύγουστο. 

50χρονα ιερωσύνης π. Νικολάου Μποζίκη, νέου Πρωτοπρεσβυτέρου Οικουμενικού Θρόνου | Fr Nicolaos Bozikis Protopresbyter of the Ecumenical Throne

Το πρωί της Κυριακής της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου 2021, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο προάστιο Marrickville του Σύδνεϋ, και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς και συγκίνησης, χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, τη προτροπή και αδεία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον π. Νικόλαο Μποζίκη.

Σημειώνεται ότι ο π. Νικόλαος συμπληρώνει φέτος 50 συναπτά χρόνια ιερατικής διακονίας. Η απονομή του οφικίου του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου σηματοδοτεί ακριβώς την αναγνώριση, εκ μέρους της Μητρός Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριάρχου, της πολυετούς και ευκλεούς ιερατικής διακονίας του. Όπως ανέφερε ο Σεβ. κ. Μακάριος κατά την προσφώνησή του, «ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ο πατέρας και Γέροντάς μας, ο άνθρωπος ο οποίος από το πρωί μέχρι το βράδυ αναλώνεται για όλη την Ορθοδοξία, σου απονέμει σήμερα, δια των ταπεινών χειρών μου, το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου. Δοξάζω τον Θεό γιατί πρόκειται για μία αναγνώριση μετά από 50 ολόκληρα χρόνια ιερωσύνης».