e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Χάλκη

Η ιερά μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου εορτάστηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021, με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος Χάλκης, της οποίας η φροντίδα έχει ανατεθεί στην Θεολογική Σχολή.
    Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί, τηρουμένων των μέτρων προς αποτροπήν της εξάπλωσης της πανδημίας.

Αποκαλυπτήρια στήλης προς τιμήν των πατέρων της Μονής Πετράκη για τη συμβολή τους στους αγώνες του Έθνους

2.12.2021. Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης προς τιμήν των πατέρων και αδελφών της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, οι οποίοι συμμετείχαν στους αγώνες του Έθνους, πραγματοποίησαν σήμερα, κατά το διάλειμμα των εργασιών της ΔΙΣ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί. 

Ο Μακαριώτατος, στην σύντομη προφώνησή του προς τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Θαυμακού κ. Ιάκωβο, αναφέρθηκε στην προσφορά της Μονής προς την Εκκλησία, την Πατρίδα και την Ιστορία, τονίζοντας ότι η Μονή έχει βοηθήσει κατά καιρούς τον τόπο μας παντοιοτρόπως.

Συνάντηση Πάπα Φραγκίσκου και Προέδρου Δημοκρατίας Κύπρου [Ομιλίες Αναστασιάδη - photos]

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Μετά την επίσημη υποδοχή του Πάπα Φραγκίσκου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία αγήματα απέδιδαν τιμές, έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων και στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄.

Ο Πάπας στην Κύπρο: «Θα είναι ένα υπέροχο ταξίδι αλλά θα αγγίξουμε κάποιες πληγές». Συνάντηση με Αναστασιάδη

Με το μεταναστευτικό, αλλά και την προστασία των αδυνάτων στην πρώτη γραμμή των επαφών του, ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε το στίγμα της επίσκεψής του στην Κύπρο. Πριν αναχωρήσει για τη Λάρνακα συνάντησε μετανάστες στην περιοχή του αεροδρομίου Φιουμιτσίνο της Ρώμης, ενώ μέσα από το αεροσκάφος που τον μετέφερε αναφέρθηκε στις προσδοκίες του ταξιδιού.

«Θα είναι ένα υπέροχο ταξίδι αλλά θα αγγίξουμε κάποιες πληγές. Ελπίζω ότι όλοι μας θα λάβουμε τα μηνύματα που βρίσκουμε. Σας ευχαριστώ για τη συντροφιά σας», δήλωσε ο Ποντίφικας.

“Lectures Αληθώς”: Ο Στ. Ζούλας παρουσίασε αντιλήψεις περί Θεού από την Προϊστορία ώς την Αναγέννηση

Το βράδυ της Τετάρτης, 1ης Δεκεμβρίου 2021 είχε πρεμιέρα μέσω διαδικτύου η 4η δράση του β΄ κύκλου τηλε-διαλέξεων του προγράμματος "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" εν καιρώ Πανδημίας.

Φιλοξενούμενος αυτή τη φορά ήταν ο κ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΖΟΥΛΑΣ, Μάστερ Θεολογίας - Εκπαιδευτικός, ο οποίος διαπραγματεύτηκε επιτυχώς το ιστορικο-θεολογικό θέμα: "ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Α΄ μέρος: Από την Προϊστορία έως την Αναγέννηση)".

Covid-19: Αντιεμβολιαστικό κήρυγμα από αρνητή ιερέα στο διαδίκτυο

Ένας αρχιμανδρίτης, αρνητής της πανδημίας, μεταδίδει μέσω Youtube έκτακτα δελτία ειδήσεων μέσα στην ημέρα σχολιάζοντας δηλώσεις επιστημόνων.

Το περίεργο είναι ότι φτάνει στο σημείο να λέει ότι τα εμβόλια προκύπτουν από αμβλώσεις.

Φόβος και Αγάπη


Παρουσιάζει ο π. Δημήτριος Μπόκος

Ο άγιος Πορφύριος, εξόχως φωτισμένη και αγαπημένη μορφή της εποχής μας, μιλάει πολλές φορές και για τη σχέση Θεού και ανθρώπου. Τη σχέση που ο Θεός δημιουργεί με τον άνθρωπο, αλλά και τη σχέση που ο άνθρωπος δημιουργεί με τον Θεό. Λέει: 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατατάσσει τον Κρήτης Ειρηναίο στους εφησυχάζοντες Ιεράρχες

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, εἰς τήν τακτικήν αὐτῆς συνεδρίαν σήμερον, Πέμπτην, 2αν Δεκεμβρίου 2021.

Κατ᾿ αὐτήν, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἔλαβε γνῶσιν, ἐκ τῶν ἐν Κρήτῃ Ποιμεναρχῶν τοῦ Θρόνου, περί τῆς ἐν γένει καταστάσεως τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου κ. Εἰρηναίου, τόν ὁποῖον, φιλαδέλφως καί ἐκ πολλῆς ἀγάπης καί τιμῆς κινουμένη, κατατάσσει ἐν τοῖς ἐφ᾿ ἑξῆς μεταξύ τῶν ἐφησυχαζόντων Ἱεραρχῶν, γνωριζόμενον πλέον ὡς Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον πρώην Κρήτης, κηρύσσουσα τόν Θρόνον αὐτοῦ ἐν χηρείᾳ.

Ἐξ ἄλλου, ἡ Ἐκκλησία προέτρεψε τήν ἐν Κρήτῃ Ἱεράν Ἐπαρχιακήν Σύνοδον ὅπως, κατά τά, τό γε νῦν ἔχον, κρατοῦντα, χωρήσῃ εἰς καταρτισμόν τριπροσώπου καί ὑποβολήν αὐτοῦ τῷ Ἱερῷ Κέντρῳ πρός ἐκλογήν ἐντεῦθεν τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου.

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἐκφράζει τήν στοργήν καί τήν πλήρη εὐαρέσκειαν αὐτῆς πρός τόν πολιόν Ἱεράρχην κ. Εἰρηναῖον, ὅστις ἠνάλωσεν ἑαυτόν εἰς τήν διακονίαν τῶν ἱερῶν ὑποθέσεων τῆς Ἐκκλησίας καί τοῦ χριστωνύμου λαοῦ τοῦ Θεοῦ.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου


Covid-19: Αρνήτρια συγγενής του Μητροπολίτη Αιτωλίας τον έπεισε να μη διασωληνωθεί

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχτηκαν τα ξημερώματα στο νοσοκομείο Αγρινίου, εκεί όπου τελικά εισήχθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμάς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του LIVE NEWS, ο Μητροπολίτης φτάνοντας στα επείγοντα με χαμηλό οξυγόνο, δε ήθελε καν να φορέσει μάσκα οξυγόνου.

Μετά από 1 ώρα διαπραγματεύσεων δέχτηκε τελικά να τη φορέσει και να ανέβει στην κλινική Covid.

Οι συγγενείς του όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη.

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων με τον Πρωθυπουργό της Αγγλίας

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Boris Johnson και των Εκκλησιαστικών Ηγετών της χώρας, επί τη ευκαιρία της ημέρας που φωταγωγείται το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Downing Street του Λονδίνου. 

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας προσέφερε στον κ. Πρωθυπουργό επετειακή λίρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, εκδοθείσα επί τη συμπληρώσει εκατό ετών από της ιδρύσεώς της.

Νέα έκδοση: Δημητρίου Κ. Κομματά, Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων, "ΕΝΘΥΜΙΟΙ ΛΟΓΟΙ"

 
Πασχάλης Βαλσαμίδης 

Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Δημητρίου Κ. Κομματά, Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων, Ενθύμιοι λόγοιεκδ. Φωτομέθεξις, Πρίγκηπος 2021, σσ. 246.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος συγκέντρωσε επιλεγμένα κείμενα και παρουσίασε έναν καλαίσθητο τόμο με λιτό τίτλο «Ενθύμιοι λόγοι», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Φωτομέθεξις. Το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων αποτελούν λόγους, που εξεφώνησε κατά καιρούς στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, σε ναούς της Πόλης και της Ελλάδας, καθώς και κείμενα, που περιγράφει την πνευματική σχέση του με τον πνευματικό του Πατέρα, τον Πατριάρχη Δημήτριο (1972-1991), τον οποίο έζησε από κοντά και συνεργάστηκε στενά. Ακόμα ομιλεί για σεβάσμιες εκκλησιαστικές μορφές, όπως για τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα (1966-1989), τον Σχολάρχη της Θεολογικής Σχολής Χάλκης Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο (1961-1991) και για οικεία πρόσωπα, που εξέλιπαν. Ας σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων έγραψε στο παρελθόν ένα μνημειώδες έργο βασισμένο στις πηγές για την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη περί της διοικήσεως των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών με τίτλο «Η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις του 1928 παρακωλυομένη τοις όροις», Θεσσαλονίκη 2006, σσ. 852.

Covid-19: Διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό ο Mητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

O Mητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς διασωληνώθηκε και έχει διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός».

Αυτή είναι τελευταία εξέλιξη γύρω από την υπόθεση της υγείας του Μητροπολίτη που νοσεί από κορωνοϊό και εισήχθη το απόγευμα της Τετάρτης αρχικά στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

LIVE: Η εορτή του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο Μήλεσι Αττικής

Καθώς σήμερα, 2 Δεκεμβρίου 2021, τελείται η μνήμη του κοσμαγάπητου νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φίλοι μας να συμμετάσχουν εκ του μακρόθεν στην Ευχαριστιακή Σύναξη από το Ησυχαστήριό του στο Μήλεσι Αττικής, κάνοντας κλικ ακολούθως:

Στην Κύπρο σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος - Το Σάββατο στην Ελλάδα

Νίκος Αναστασιάδης και Πάπας Φραγκίσκος- Φωτο Αρχείου   -   Πνευματικά Δικαιώματα  Alessandra Tarantino/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Το Μεταναστευτικό, η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Κύπρο στο Βατικανό, οι Αγνοούμενοι, η Εμπορία Προσώπων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κλιματική αλλαγή, καθώς και περιφερειακά ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο Πάπας Φραγκίσκος με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου, όπου φτάνει σήμερα.