e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Δ΄ Χαιρετισμοί 2022 στη Λευκίμμη της Κέρκυρας

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος μετέβη στην νότια Κέρκυρα στην ενορία της Ευαγγελιστρίας, της πόλεως Λευκίμμης.

Στην ακολουθία των Χαιρετισμών που ψάλθηκαν μέσα σε κατανυκτικό κλίμα υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή των ανθρώπων, αλλά και του Βουλευτή της Κέρκυρας κ. Στέφανο Γκίκα. 

Ο Μητροπολίτης, μετά την ανάγνωση των οίκων, απευθύνθηκε στους ανθρώπους για την πνευματική τους οικοδομή και αναφέρθηκε σε δύο στίχους των Χαιρετισμών. « Χαίρε λουτήρ εκπλύνων συνείδησιν, Χαίρε κρατήρ κιρνών αγαλλίασιν». Η Παναγία μας είναι ο λουτήρας της συνειδήσεως μας, με την συγκατάθεση της στην προαιώνια βουλή του Θεού, να συνεργαστεί για την εκπλήρωση του αποκεκριμένου απ΄ αιώνων μυστηρίου της θείας οικονομίας για όλη την ανθρωπότητα. Όσο και να προσπάθησε ο άνθρωπος πριν την σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού να καθαρίσει την συνείδηση του με τις όποιες θυσίες, δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από το βάρος της δουλείας. Τώρα λοιπόν αυτήν την συνείδηση μας την έχει καθαρίσει η θυσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Όσο ο άνθρωπος θα αγωνίζεται για να γίνει μέτοχος αυτής της θυσίας τόσο θα αισθάνεται απαλλαγμένος από την δουλεία της αμαρτίας και όσο αποστασιοποιείται από το θέλημα του Θεού τόσο θα συνεχίζει  να τελεί υπό το βάρος  της συνειδήσεως του. Ομοίως η Παναγία έγινε ο κρατήρας που μας γέμισε με την αγαλλίαση και δεν είναι κάτι άλλο, παρά η μετοχή μας στον υπέρτατο μυστήριο της Θείας ευχαριστίας, όπου ο άνθρωπος νιώθει την καταλλαγή και την συμφιλίωση του με τον Θεό, που αυτή η συμφιλίωση, του προσφέρει την αγαλλίαση, όχι μόνο στην παρούσα ζωή, αλλά προγεύεται και την αγαλλίαση της αιωνιότητας.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης ευχήθηκε να έχουν δύναμη οι άνθρωποι για την ολοκλήρωση του πνευματικού τους αγώνα, στο υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής  με προορισμό την Ανάσταση του Κυρίου μας και την μεγάλη εορτή του Πάσχα.









Δεν υπάρχουν σχόλια: