e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

O Τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός 2022 στον Μητροπολιτικό Ναό του Πύργου Ηλείας

Το πνευματικό ταξίδι της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής που είναι ένα «ιερό Εκπαιδευτήριο» της Εκκλησίας, σιγά-σιγά φθάνει στο τέλος του. Η Ε΄ Κυριακή των Νηστειών είναι η τελευταία αυτής της ευλογημένης περιόδου, η οποία έχει σκοπό να προετοιμάσει τους πιστούς, όχι μόνο για να τιμήσουν, αλλά και να εισέλθουν στα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού!

Καθώς οδεύουμε προς την τελική ευθεία του μαραθωνίου της Σαρακοστής και λίγο πριν πάρουμε τον ανήφορο της Μεγάλης Εβδομάδας, στον περικαλλή Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου το δειλινό της Κυριακής, μέσα σε μυσταγωγικό και κατανυκτικό κλίμα τελέσθηκε ο τελευταίος Κατανυκτικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί ονομάζονται έτσι, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών. Η Αγία μας Εκκλησία, τους έχει θεσπίσει να τελούνται αυτή την ιερή περίοδο, προκειμένου να διορθώσουμε και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας την πτώση και την αμαρτία μας, με προοπτική πλέον κατανενυγμένοι και διορθωμένοι να εισέλθουμε στην Μεγάλη εβδομάδα των Αγίων Παθών!

Στον εν λόγω Κατανυκτικό Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Μπακόπουλο Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής (Αρχιεπισκοπή Κύπρου), καθώς επίσης από τους Αιδεσ. π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, π. Θεόδωρο Χαμάλη, π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Νικόλαο Κατσηδήμα και π. Παναγιώτη Αγγελόπουλο. Ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιότατος π. Παναγιώτης Γιατράς Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος Αμαλιάδος, ο οποίος ως καταξιωμένος καθηγητής θεολόγος και τέως Γυμνασιάρχης, απευθύνθηκε με λόγο μεστό και κατανοητό, καθώς επίσης και θεολογική ενάργεια στους φιλακόλουθους πιστούς οικοδομώντας τους πνευματικά, λαμβάνοντας αφορμή από την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας.
Ιερέως Νικολάου Κατσηδήμα.










Δεν υπάρχουν σχόλια: