e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Μουσικοθεολογική βραδιά "Αληθώς" για την 400ετηρίδα Αγ. Διονυσίου, με ειδικό λογότυπο της επετείου (10.12.22, 7 μμ)

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", μετά από την δίχρονη παύση των εκ του σύνεγγυς συνάξεών του εξαιτίας της Πανδημίας που ταλανίζει ακόμη την οικουμένη, επανακάμπτει με την παρουσία κοινού και με μια εκδήλωση - αφιέρωμα στον Άγιο Διονύσιο, Προστάτη και Πολιούχο Ζακύνθου, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος τετρακοσίων (400) χρόνων από την οσιακή κοίμησή Του (+17.12.1622).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ναό Παναγούλας Βανάτου, το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022, στις 7 το βράδυ και θα περιλαμβάνει: 

  • Στο πρώτο μέρος, ομιλία του κ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΖΟΥΛΑ, Μάστερ Θεολογίας - Εκπαιδευτικού, με θέμα: "Πολλά σου τα εν βίω τεράστια, πυκνά τα μετά θάνατον θαύματα"
  • Στο δεύτερο μέρος, θα ακουσθούν Ύμνοι για τον Άγιο Διονύσιο, κατά το ζακύνθιο ύφος της ψαλτικής, από το Εκκλησιαστικό Αναλόγιο “Θ. Κουρκουμέλης-Κοθρής”, υπό την διεύθυνση του κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΙΝΟΥ, Χοράρχη, Μουσικού και Λαμπαδαρίου της Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου.

Διάρκεια εκδήλωσης: 60 λεπτά. Θα είναι χαρά των διοργανωτών η προσέλευση των ενδιαφερόμενων.

Για τους σκοπούς αυτού του προγράμματος της 400ετηρίδας δημιουργήθηκε μια νέα οπτική ταυτότητα που συνοδεύει την σχετική αφίσα και την εκδήλωση που ετοιμάζεται.

Όπως εξηγεί ο δημιουργός του λογότυπου, Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας (MSc Μουσειολογίας), εμπνέεται από τα σπάνια εκθέματα που θησαυρίζονται στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ι. Μ. Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. Πιο συγκεκριμένα: τα στοιχεία του λογοτύπου αντιγράφουν σχεδιαστικά τα αρχιγράμματα των βυζαντινών χειρόγραφων και βασίζονται στις αγιογραφικές πρακτικές διαχείρισης-εξοικονόμησης χώρου, όπως συναντώνται στις εικονογραφικές επιγραφές. Το στρογγυλό σχήμα της σύνθεσης θυμίζει την κυκλική φόρμα των εξαπτέρυγων, κάνοντας τα συμπιεσμένα γράμματα και τους αριθμούς να δημιουργούν ένα φυτικό μοτίβο, όπως αυτά που μπορεί να θαυμάσει κανείς στα αρχιερατικά άμφια του Αγίου Διονυσίου

Εκτός από τις φόρμες των κεντημάτων, τα αρχιερατικά άμφια που εκτίθενται δανείζουν τις αποχρώσεις τους και στα χρώματα εφαρμογής του λογοτύπου. Πάνω στο γλυκό μπεζ, βρίσκει χώρο να ανθίσει το έντονο κόκκινο. Επίσης βασικό χρώμα είναι το μαύρο, που σε συνδυασμό με το κόκκινο λειτουργεί ως αναφορά στο μοναχικό σχήμα. 

Η γραμματοσειρά που έχει επιλεγεί σχεδιάστηκε από τον Γιώργο Τριανταφυλλάκο το 2021, ονομάζεται GF Georgiou και είναι ελεύθερη για χρήση από την Εταιρία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ως συνοδευτικά σύμβολα έχουν επιλεγεί το βέλος (→) και ο σταυρός (†), σύμβολο της χρονικής απόστασης από το 1622 στο 2022 και τυπογραφικό σύμβολο Επισκόπων και σήμανσης θανάτου, αντίστοιχα.

Η εορταστική αυτή ταυτότητα θα συνοδεύει όλες τις επετειακές εκδηλώσεις της Μητροπόλεως, που αφορούν στην αγιασμένη φυσιογνωμία του Αγίου Διονυσίου.

Σημειωτέον ότι πρώτη έκφραση της ανωτέρω 400ετηρίδας του Αγίου της Ανεξικακίας αποτελεί το εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, το οποίο, υπό τον τίτλο “Εορτολόγιον 2022”, είναι αφιερωμένο σ’ Εκείνον, μάλιστα δε περιλαμβάνει αναθηματικό κείμενο του ποιητή Διονύση Σέρρα για το πώς αποτυπώνει η νεοελληνική Ποίηση τον Άγιο της Ζακύνθου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: