e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Κυριακή Αγίων Πατέρων και Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 εν Βανάτω Ζακύνθου


Κυριακή των Αγίων 318 θεοφόρων Πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου ισχυούσης δε της εορτής της Θείας Αναλήψεως, 5 Ιουνίου 2022. Η σημερινή Ευχαριστιακή Σύναξη, στην Ενορία του Βανάτου εν Ζακύνθω, μάλιστα δε στον Ναό της Παναγούλας, είχε χρώματα οικολογικής ευαισθησίας, εξαιτίας της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος κάθε 5η Ιουνίου. [Θυμίζουμε παρενθετικά ότι η εκκλησιαστική Ημέρα αναπέμψεως Ευχών για το Περιβάλλον είναι η 1η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, ως έχει καθιερωθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο]. 
        Σημειωτέον ότι σήμερα προ-εορτάσθηκε σεμνοπρεπώς και η μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, δεδομένου ότι φέτος η μνήμη του συμπίπτει με το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής. 
        Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας πλαισιώθηκε ιεροψαλτικώς από τον κ. Σταμάτιο Ζούλα και τον κ. Σπυρίδωνα Σαρατσένο. 
        Ομίλησε ο ελλογιμώτατος κ. Σταμάτιος Ζούλας (καθηγητής Θεολόγος στο Γυμνάσιο Βανάτου), ο οποίος τόνισε την αδήριτη ανάγκη  ευαισθητοποίησης του σύγχρονου ανθρώπου έναντι του οικολογικών παρεκκλίσεων και τη χρεία επανεκτίμησης του πλανήτη μας ως παραδείσου, επιστροφής δηλαδή στο κατά φύσιν της υπάρξεώς μας. 
        Πριν την απόλυση ψάλθηκε ειδική Ακολουθία υπέρ του Περιβάλλοντος, ποιηθείσα -προ 15ετίας και πλέον- υπό του Εφημερίου π. Π. Καποδίστρια, με ευλογητική ανάθεση του Σεβ. Μητροπολίτου τότε Ζακύνθου (νυν Δωδώνης) κ. Χρυσοστόμου, για να ψάλλεται σε παρόμοιες λειτουργικές συνάξεις. 
        Στο πλαίσιο της σημερινής Ευχαριστιακής Συνάξεως ετελέσθη Μνημόσυνο για τον μακαριστό Ενορίτη μας Σπυρίδωνα Αβούρη ή Τουλούπη, ο οποίος εξεδήμησε προ 40 ημερών, σε ηλικία 98 ετών.
        Ακολούθως δείτε σημερινές φωτο-αποτυπώσεις, ένα βίντεο-σύνθημα υπέρ προστασίας του Περιβάλλοντος και, τέλος, ολόκληρη την περιβαλλοντική ιερά Ακολουθία, την οποία προαναφέραμε:

"῾Η φύσις ὀδυνᾶται γοερῶς, κἀγώ τήν ἀστοχίαν θεωρῶ"


 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
ΕΠΙ ΤΗι ΗΜΕΡΑι ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ποίημα Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Ν. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

ἀναπεμπομένη τῇ 1ῃ Σεπτεμβρίου καί 5ῃ Ἰουνίου

Βαρυσήμαντη συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄ στην εφημερίδα "Πολίτης", 5.6.2022

Συνέντευξη στον Μανώλη Καλατζή

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αν και δηλώνει πως δεν υποστηρίζει κανένα εκ των υποψηφίων Προέδρων, δεν κρύβει την ιδιαίτερη συμπάθειά του για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, συγκρίνοντας την υποστήριξη της οποίας τυγχάνει, με αυτήν που απολάμβανε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Θεωρεί πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επειδή είναι έξυπνος άνθρωπος, θα κρατήσει ίσες αποστάσεις, αν και κατά τις πληροφορίες του, τα παιδιά του Προέδρου υποστηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Εκτιμά επίσης πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν θα είναι εύκολο να περάσει στον δεύτερο γύρο, ενώ για το ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι όποιον υποψήφιο και αν επέλεγε θα τον έδενε χειροπόδαρα και αυτό είπε τόσο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη όσο και στον Αχιλλέα Δημητριάδη.

Αποδίδει επίσης στον Νικόλα Παπαδόπουλο, λάθος τακτική να ασκεί κριτική στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, αφού ούτως ή άλλως πρέπει να συνεργαστεί είτε με το ένα είτε με το άλλο κόμμα.

Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε μιλάει επίσης για το θέμα της υγείας του και για όσους συζητούν για τον θάνατό του, κάνοντας σενάρια για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Ο Ισπανίας Βησσαρίων στο Βατοπαιδινό Μετόχι στον Γαλατά

Ευχαίς του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, την Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου, 5 Ιουνίου 2022, στο Βατοπαιδινό Μετόχι στον Γαλατά, προέστη της Θείας Λειτουργίας ο ρωσομαθής Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων, ο οποίος παρεπιδημεί κατ' αυτάς στην Κωνσταντινούπολη. Συλλειτούργησαν ο Μέγας Ιεροκήρυξ κ. Πανάρετος, προϊστάμενος του Μετοχίου και ο Αρχιμανδρίτης Βίκτωρ.

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον Κωνσταντίνο Καραμπίνο [video]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην τεσσαρακοστή τέταρτη εκπομπή προσκεκλημένος ο Κωνσταντίνος Καραμπίνος. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος
Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου, Μαργαρίτα Κυρ. Στασινού. 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αχρίδος Στέφανος: “Μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκδίδει τόμους αυτοκεφαλίας”

Φως Φαναρίου

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει σήμερα (Κυριακή 5 Ιουνίου 2022) η εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος, απαντώντας στο ερώτημα της δημοσιογράφου Μαρίας Αντωνιάδου -“Τελικά η Αυτοκεφαλία θα σας παραχωρηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή από το Πατριαρχείο Σερβίας;”- ξεκαθαρίζει: 

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5.6.2022)

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές οφείλουμε ως Εκκλησία να συνδιαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε με αγάπη προς το περιβάλλον και τον πλησίον τις πρακτικές που μειώνουν την επιβάρυνση και εξελικτικά την καταστροφή του. Αυτό θα πράξουμε με στοχευμένες ενέργειες και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς», αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και καταλήγει: «Είναι ώρα να αναλάβουμε συντονισμένα και με συνεργασία όλων, θεσμών, φορέων και προσώπων, συλλογικές δράσεις όλοι μαζί, όχι απλώς δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό, την ἀγάπη και την πρόνοιά μας για το περιβάλλον και το οικοσύστημα, αλλά κυρίως ενεργώντας έγκαιρα και αποτελεσματικά πριν να είναι αργά».

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου:

Κυριακή Αγ. Πατέρων 2022 στην Αγ. Ματρώνα Ν. Ερυθραίας - Αναχωρούν τα λείψανα των Τριών Αγίων της Λέσβου


Πρωί Κυριακής των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενική Συνόδου, 5 Ιουνίου 2022, στον περικαλλέστατο Ναό της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, έγινε η κυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξη ως αποχαιρετιστήρια των ιερών Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, επί τη αναχωρήσει Τους για την ωραία Λέσβο, όπου μόνιμα θησαυρίζονται. 
        Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγιάννης, ο οποίος μάλιστα ομίλησε ευφρόσυνα προς τους πάμπολλους εκκλησιασθέντες. Ο Εφημέριος της Ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κωστής ο εκ Ζακύνθου, παρέστη συμπροσευχόμενος και διακονώντας κάθε χρεία των πιστών.

Συνεχίζεται η προσχώρηση κληρικών και ενοριών από το Πατριαρχείο Μόσχας στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Οι πρόσφατες αμφιλεγόμενες αποφάσεις της υπό τον Ονούφριο εκκλησιαστικής δομής περί της δήθεν «ανεξαρτησίας» από τη Μόσχα δεν φαίνεται να εξαπατούν πλέον τους Ουκρανούς Ορθοδόξους...

IN PACE Ἐπίμετρον

Ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

Παίξτε συμπαθῶς ὀργανοπαίχτες τίς πανέμορφες Ζακυνθινές καντάδες, καί χορέψτε καλλίπυγοι καί γοητευτικές κοπελιές ἐν ρυθμῷ γιά νά εὐφρανθεῖ ἡ ψυχή τοῦ Ἀρχιμύστη Γενναδίου πού βρίσκεται τώρα εἰς τά Ἠλύσια πεδία ἐν εἰρήνῃ, ὁ ὁποίος ξόδεψε ἀφειδῶς τόν πλοῦτο τοῦ τσερβέλου του εἰς τήν πανάγια θρησκεία μας καί τήν Ἐπιστήμη τῶν Ἐπιστημῶν χωρίς ἴσως νά γευθεῖ πολύ τίς μουσικές πανδαισίες τῆς πατρίδος του, ἀψηφώντας ποικίλες πίκρες τῆς ζωῆς μας σάν ἕνας ἁγιορείτης μοναχός μέσα εἰς τό κελλί του. 

Ζάκυνθος: Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου Επίτιμη Διδάκτωρ Τμήματος Περιβάλλοντος Ιονίου Πανεπιστημίου [video]

Τελετή αναγόρευσης της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Κυριακή Αγίων Πατέρων 2022 στο Φανάρι [video-photos]


5 Ιουνίου 2022, Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου  Μύρων κ. Χρυσοστόμου, συμπροσευχομένου δε από του Ιερού Βήματος του ιδίου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ YANI KAYAKOPARAN:

Μια συγκινητική έκπληξη για τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Μια ευχάριστη και συγκινητική έκπληξη επεφύλαξε ομάδα Ορθοδόξων Ουκρανών το Σάββατο το βράδυ στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, όταν αυτός επέστρεψε από τη Μελβούρνη, όπου είχε μεταβεί για τριήμερη επίσκεψη, προκειμένου να τελέσει τρεις χειροτονίες νέων κληρικών.

"Η ενότητα, το όνομα και η δόξα" - Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Γράφει ο π. Βασίλειος Αργυριάδης 

Η Εκκλησία μας θυμάται σήμερα τους 318 πατέρες της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, γι’ αυτό και η σημερινή Κυριακή ονομάζεται Κυριακή των Αγίων Πατέρων. Το ευαγγελικό ανάγνωσμα που ακούσαμε συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με αυτή τη γιορτή. Είναι ένα απόσπασμα από την αρχιερατική προσευχή του Ιησού, όπου ο Κύριος απευθύνεται στον Θεό-Πατέρα αποκαλύπτοντας τη μεταξύ τους σχέση και παρακαλώντας Τον για την ενότητα των χριστιανών. Κι οι πατέρες της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου, στη Νίκαια της Βιθυνίας (το 325 μ.Χ.), θεολόγησαν ακριβώς για αυτή τη σχέση του Υιού με τον Πατέρα και σκιαγράφησαν το περίγραμμα της αληθείας, προκειμένου πάνω της να βασιστεί η ενότητα των πιστών. Θα άξιζε να προσέξουμε τρία σημεία από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι το πρώτο.