e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Η εορτή της Πεντηκοστής 2022 στην Σμύρνη

Τελέσθηκαν και φέτος στην Σμύρνη, κατά το τυπικό της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, οι Ιερές Ακολουθίες του εορταστικού τριημέρου της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Πεντηκοστής, προεξάρχοντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Το βιβλίο του Dr Elçin Macar για τον Πατριάρχη παρουσιάστηκε στο Νιχώρι του Βοσπόρου [video]

Dr. Elçin Macar 

Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Από την Ίμβρο στο Φανάρι

Ένα βιβλίο που αποτελεί μια ξεχωριστή συνομιλία – ποταμό με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την 30ή επέτειο της Πατριαρχίας Του, παρουσιάστηκε απόψε, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 13 Ιουνίου 2022, στον αυλόγυρο του Ι. Ναού της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, στο Νιχώρι του Βοσπόρου, με ομιλητές τον συγγραφέα, τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή, και τον Prof. Dr. Emer Oktem.

Μεγαλοπρεπής εορτή Αγίου Πνεύματος 2022 στη Λήμνο [photos-video]

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, η εορτή του Παναγίου Πνεύματος στο  βορειοαιγαιοπελαγίτικο ακριτικό νησί της Λήμνου, στα βορειανατολικά θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας. 

Στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος στην πόλη της Μύρινας, τελέστηκε Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, συλλειτουργούντων  των Θεοφ. Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του  Σεβ. Ποιμενάρχου, Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου.

HALKI SUMMIT V – Final Statement


We, the participants at the Fifth Halki Summit entitled “Sustaining the Future of the Planet Together” – an international and interdisciplinary conference co-organized by the Ecumenical Patriarchate and the Sophia University Institute, inspired by the prophetic magisterium of Patriarch Bartholomew and Pope Francis – wish to appeal to our Churches and to all those who care about our common home:

Η εορτή της Αγίας Τριάδος 2022 στη Λάρισα

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Λαρίσης χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Πεντηκοστής και Αγ. Πνεύματος 2022 στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Αγ. Τριάδος Χαλκηδόνος

Πανηγυρικά ετελέσθη η Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή της Πεντηκοστής και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. 

Στην πανήγυρη συμμετείχαν προσκυνητές τόσο από την Πόλη όσο και από χώρες του εξωτερικού.

Εορτή Αγίου Πνεύματος 2022 στην Αδελφότητα «ΠΕΛΕΚΑΝ» στο Κομνήνιο Βεροίας

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στην αδελφότητα «ΠΕΛΕΚΑΝ» στο Κομνήνιο Βεροίας.

 

Στο τέλος, ο Σεβ. κ. Παντελεήμων, τέλεσε μνημόσυνο για τον μακαριστό ιδρυτή της αδελφότητος π. Αμβρόσιο Κυρατζή. 

 

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: 

Η εορτή της Αγίας Τριάδος 2022 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Η πανήγυρις του ναϋδρίου της Αγίας Τριάδος εορτάστηκε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με την τέλεση του εορτίου Όρθρου και Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Εφόρου της Σχολής.

Ψυχοσάββατο και Πεντηκοστή 2022 στην Πρίγκηπο - Μνήμη Πισιδίας Σωτηρίου, του από Κορέας

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης ημών, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, τό Σάββατον των Ψυχών, 11ην Ιουνίου, εχοροστάτησεν εν τω Ι. Μητροπολιτικώ Ναώ του Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου, κατά την τελεσθείσαν επιμνημόσυνον Θ. Λειτουργίαν, εν τω τέλει της οποίας ετέλεσε το νενομισμένον τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως των απ’ αιώνος κεκοιμημένων πατέρων και αδελφών ημών εν τη Ορθοδόξω ημών πίστει, μνημονεύσας μετά συγκινήσεως και του σεβασμίου ονόματος του την προτεραίαν κοιμηθέντος εν Σεούλ, αειμνήστου Μητροπολίτου Πισιδίας κυρού Σωτηρίου Τράμπα, του από Κορέας, μεγίστην ιεραποστολικήν μαρτυρίαν προσενεγκόντος τη Μητρί Εκκλησία. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος λειτούργησε στην Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου [video]

Σήμερα, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 13 Ιουνίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκκλησιάζεται από του Ιερού Βήματος στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου, προεξάρχοντος της Θείας Λειτουργίας του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου και συνιερουργούντων των Θεοφιλ. Επισκόπων Ηρακλείας Λυγκηστίδος κ. Κλήμεντος και Oντανίας κ. Παρθενίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Αυστραλίας Μακάριος από Τασμανία: Το Άγιο Πνεύμα «εις ενότητα πάντας εκάλεσεν»

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή της Πεντηκοστής στην πρωτεύουσα της Τασμανίας, το Χόμπαρτ, με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και κατόπιν της Ακολουθίας της Γονυκλισίας προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τους Θεοφ. Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο.