e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Ο Κιέβου Επιφάνιος, για την εορτή της Υπαπαντής, στη Λαύρα των Σπηλαίων [video + photos]

Στις 15 Φεβρουαρίου 2023, την ημέρα του εορτασμού μιας από τις δώδεκα μεγαλύτερες εορτές, της Υπαπαντής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, με το ιουλιανό ημερολόγιο, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αντωνίου και Θεοδοσίου των Σπηλαίων στο έδαφος της Άνω Λαύρας.

Με τον Ιερό Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Σπηλαίων του Κιέβου συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Περεγιάσλαβ και Βισνέβε Αλέξανδρος, ο Μητροπολίτης Μπίλα Τσέρκβα Ευστράτιος, ο Αρχιεπίσκοπος Λουχάνσκ και Σταρομπίλσκ Λαυρέντιος, ο Αρχιεπίσκοπος Ζιτομίρ και Πολίτσιας Βολοντίμιρ, ο Αρχιεπίσκοπος Τερνοπίλ και Μπούχατς Τύχων, ο Αρχιεπίσκοπος Βισχόροντ Αγαπητός, ο Επίσκοπος Ζιτομίρ και Οβρούτς Παΐσιος και πλήθος προσκεκλημένων κληρικών.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Προκαθήμενος της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας εκφώνησε το αρχιερατικό κήρυγμα και απηύθυνε ειδική προσευχή προς τον Κύριο σε μια εποχή που η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η λειτουργία περιελάμβανε επίσης αιτήματα προσευχής για τους στρατιώτες που υπερασπίζονται την Ουκρανία, για την κυβέρνηση και τον λαό μας και για την ανάπαυση των ψυχών όλων των πεσόντων υπερασπιστών της Πατρίδας και των αμάχων.

Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος τέλεσε τη χειροτονία σε διάκονο του υποδιακόνου Βασιλείου Ρομάς, απόφοιτου της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου.

Στο τέλος της πανηγυρικής λειτουργίας, ο Μακαριώτατος ευλόγησε λαμπάδες και ράντισε το εκκλησίασμα με αγιασμό.

Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)
















































































Δεν υπάρχουν σχόλια: