e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Εικόνες από την πανηγυρίζουσα Παναγία τη Σπηλούλα

Στους λόφους πάνω από το Μπανάτο κείται -ως γνωστόν- το πάλαι ποτέ Μοναστήρι της Σπηλιάς ή Σπηλούλας. Ο επισκέπτης οδηγείται εκεί από τη θέση "Κοκόρου Βρύση", στο λεγόμενο "τριεθνές", δηλαδή εκεί που συνορεύουν τα χωριά Καληπάδος, Τραγάκι και Πλάνος. Η Σπηλούλα ανήκει στον Καληπάδο. 

Σήμερα η Σπηλούλα φορεί τα καλά της και πανηγυρίζει κατά παρόδοσιν εκ μεταθέσεως από το Δεκαπενταύγουστο! Ο καιρός ήταν άστατος μέχρι τώρα, όμως το απόγευμα (οπότε πρόκειται -κατά το έθιμο- να γίνει η Λιτανεία μέσα στους ελαιώνες), είναι ικανοποιητικό!

Ο κύριος ναός απαστράπτει με τη φροντίδα της Οικογένειας Καλλίνικα, η οποία -ειρήσθω εν παρόδω- είναι ιδιοκτήτρια (!!!) του πανευφρόσυνου αυτού προσκυνήματος.

Η Εικόνα της Παναγίας, στο κέντρο του ναού, υποδέχεται τους πολυπληθείς προσκυνητές, οι οποίοι πολύ ευλαβούνται την Κυρά τη Σπηλούλα.
Βέβαια, δεν πρέπει να παρασιωπήσουμε, ότι στο ίδιο, παλαιό προσκυνητάρι, αντικαταστάθηκε η αρχαία Εικόνα με τη νεότερη, που βλέπετε στη φωτογραφία. Ίσως επειδή πλέον δεν διακρινόταν τίποτε, λόγω ολοσχερούς φθοράς. Ελπίζουμε βέβαια να έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, που να διαπίστωσαν επιστημονικά όσα εμείς αναφέρουμε ως ενδεχόμενο.

Το πρωί έγινε πανηγυρική Λειτουργία, με τη συμμετοχή προσκυνητών από τη γύρω περιοχή.

Η θέα από τη Σπηλούλα είναι το κάτι άλλο!!! Στη φωτό, κοιτώντας προς νότον, σε πρώτο επίπεδο φαίνεται το Μπανάτο, ενώ πέρα στο βάθος ο κόλπος του Λαγανά και το Μαραθονήσι.

Κοιτώντας προς βορράν διακρίνεται μεγαλοπρεπής ο Αίνος της γειτονικής μας Κεφαλονιάς.

Ώρα να προσκυνήσουμε στην πραγματική Σπηλιά, εκεί δηλαδή όπου βρέθηκε -κατά την τοπική Παράδοση- το Εικόνισμα της Παναγίας.

Κάμποσα σκαλιά, σε κατέβασμα 150 περίπου μέτρων, μάς φέρνουν στο εκκλησάκι της Σπηλιάς...

... το οποίο έχει λαξευτεί από τους προγόνους μας μέσα σ' έναν τεράστιο βράχο.

Δεσπόζει η Εικόνα της Αναφωνήτριας, η οποία -ελλείψει συντήρησης- ολοένα φθείρεται και μάλιστα στο πρόσωπο.

Εκεί συναντήσαμε και αγαπητούς ενορίτες του Μπανάτου, οι οποίοι ανηφόρισαν το λόφο της Σπηλούλας για να δεηθούν στη Χάρη Της! 

Το προσκύνημα τελειώνει. Το παλιό Κελί (σήμερα χρησιμοποιείται ως πανηγυρόσπιτο) είναι έτοιμο για να δεχθεί απόψε το βράδυ τους επισκέπτες.

Ζακυθινό πανηγύρι δίχως παστέλι με μπόλικα αμύγδαλα δε λέει... Ψωνίζουμε λοιπόν...

Παρόντα και τα Φτάζυμα ή Εφτάζυμα, ενώ στο βάθος τηγανίζονται ήδη οι λαχταριστές Φρυτούρες!
Και του χρόνου, Φίλοι μας! Ιδιαίτερους χαιρετισμούς στους Απόδημους όπου γης!

Ώρα 9 το βράδυ απόψε, η Σπηλούλα σε φωτολήψη από το Μπανάτο.

2 σχόλια:

daniel είπε...

Τι ομορφιά, τι θέα καταπληκτική! Ήμουν εκεί...2 χρόνια πριν..πότε πέρασαν κιόλας...Μοναδική ομορφιά και κατάνυξη!
Και τυοθ χρόνου να έχετε υγεία και χαρά να γιορτάσετε πάλι. Κι εσύ αγαπητέ π.Παναγιώτη να είσαι καλά και αν συνεχίσεις το υπέροχο έργο σου για να παρηγοριόμαστε κι εμείς οι εκτός...και να έχουμε τη ψευδαίσθηση 'οτι μετέχουμε.
με πολλή αγάπη,
δ.μ.τ.

Μπάμπης Πυλαρινός είπε...

Υπέροχο post. Ευχαριστούμε.