e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Σπιτικές Παναγίες [4]


Από ετών επισημαίνουμε κάθε Αύγουστο, κατά την διάρκεια της εθιμικής τέλεσης Παρακλήσεων στα σπίτια της Ενορίας μας, κάποια αξιοπρόσεκτα Εικονίσματα της Παναγίας σε κατοικίες του Μπανάτου. Σήμερα παρουσιάζουμε ένα ακόμη, το οποίο βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην οικία ευσεβούς και φιλικής οικογένειας της περιοχής μας. 

Η ενδιαφέρουσα -από πλευράς τέχνης- Βρεφοκρατούσα, που πρωτοπαρουσιάζουμε σήμερα δεν είναι έργο παλαιό, αλλά σύμφωνα με τη φίλη ιδιοκτήτρια, ιστορήθηκε από τους Ρώσους αγιογράφους, οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί μας στο κατώφλι του 20ού με τον 21ο αιώνα, για να τελειοποιήσουν αγιογραφικώς το εν Ζακύνθω Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. Τα δύο γλυκά πρόσωπα (της Θεομήτορος και του θείου Βρέφους) είναι καμωμένα πάνω σε μουσαμά, περιβάλλονται μάλιστα από περίτεχνα ξυλόγλυπτο πλαίσιο, χρυσοστιλβωμένο από τους ίδιους εκείνους καλλιτέχνες.

Όλες μαζί τις μέχρι τώρα Σπιτικές Παναγίες, που έχουμε παρουσιάσει, δείτε τις μ' ένα κλικ ΕΔΩ!

Μια ακόμη Παράκληση προς την Παναγία απόψε

 Εσπέρας 6ης Αυγούστου 2014, στο ενοριακό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών και Νικολάου Μπανάτου 
Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας 

Τον Παρακλητικό Κανόνα προς την Θεομήτορα ψάλαμε απόψε στο ενοριακό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών και Νικολάου, εδώ στο Μπανάτο! Πλην του Εφημερίου, έλαβε μέρος ο νεοχειροτονηθείς Διάκονος Δημήτριος Αποστολόπουλος. Οι εκκλησιασθέντες είχαν την ευκαιρία να συμψάλουν με τον Πρωτοψάλτη μας Δημήτρη Κάνδηλα και τον εξ Αθηνών ενορίτη μας ψάλτη Γιάννη Καραβάνη τούς μελωδικούς στίχους προς την "θερμή πρεσβεία" των ανθρώπων. 

Ο π. Παναγιώτης, στη σύντομη ομιλία του, επισήμανε τα ακόλουθα: 
          "Η Παναγία περιφρουρεί με την διαρκώς πρεσβευτική παρουσία Της εντός της Εκκλησίας τον κάθε άνθρωπο από το να εξέλθει από το ιατρείο της ψυχής του και να οδηγηθεί στην απώλεια. Εκείνη τον συγκρατεί μητρικά και στοργικά, δείχνοντάς του εντέλει τον μόνο Σωτήρα του κόσμου μας. 
          Έτσι, ο Υιός Της -συνάμα Υιός και Λόγος του Θεού- παραλαμβάνει τον πεπτωκότα και μωλωπισμένον από την αυτοεξορία άνθρωπο, οδηγώντας τον στην πατρική ασφάλεια κοντά Του. Το δε Αίμα Του, δια του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, θεοποιεί το γηγενές, επιφυλάσσοντας στην ανθρωπότητα ουσιώδεις μεταμορφώσεις επί τα βελτίω".

Ο λαμπρός εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μπανάτο

 Σήμερα το πρωί στον Ναό της Φανερωμένης 
Πλήθος φωτοστιγμών με τη ματιά του Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια 
Στον αμπελοστόλιστο Ναό της Φανερωμένης εόρτασε σήμερα το πρωί ευχαριστιακά η Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο, την πανσέβαστη εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως. Κατ' αυτήν έλαβε μέρος, πλην του Εφημερίου μας π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο νεοχειροτονημένος (την προηγούμενη Κυριακή) Διάκονος Δημήτριος Αποστολόπουλος, κάτοικος του Μπανάτου. Συμπροσευχόμενος ήταν ο συνταξιούχος συνενορίτης μας Ιερέας π. Ιωάννης Ζαρκάδης

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν, κατά την τάξη της 6ης Αυγούστου, οι καρποί των αμπελιών ενόψει του Τρύγου, που επίκειται ν' αρχίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ως γνωστόν, η Ενορία μας σταφιδο/αμπελοκρατείται! Οι Ενορίτες μας έδειξαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι, τόσο με την τήρηση τής ανάγνωσης της σχετικής Ευχής υπέρ των καρπών αυτών της γης τους, όσο και με την επίκαιρη φυτική διακόσμηση του ναού μας!

Ομιλώντας ο π. Παναγιώτης προς το εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής εορτής και επικαλέστηκε τη φωτοφόρο Χάρη της τρισηλίου Θεότητος στη ζωή και τα έργα ενός εκάστου. Τόνισε εξάλλου: 
          "Η έκτακτη αυτή στιγμή του επί γης Ιησού, αγαπητοί μου, δηλαδή η Μεταμόρφωσή Του ενώπιον των τριών Αποστόλων Του, υπήρξε -τολμώ να πω- επίδειξη και απόδειξη δυνάμεως, της θείας και εξ ύψους δυνάμεώς Του. Ολίγες μόλις ημέρες πριν το Πάθος Του, μεταμορφούμενος επί του όρους, αποκαλύπτει στους Μαθητές, αλλά και στην διαχρονία της Ιστορίας, ότι ο προς το Πάθος επειγόμενος οδεύει προς τα Εκεί εκουσίως και όχι αναγκαστικώς. 
          Όντως! Δεν πρόκειται για κάποιον αδύναμο που σε λίγα εικοσιτετράωρα θα υποστεί τα πάνδεινα έως θανάτου, αλλά για τον κατεξοχήν Δυνατό, τον Κύριο των δυνάμεων και Θεό των θεών, ο Οποίος πρόκειται αυτοβούλως να κενωθεί, για να πλημμυρίσουμε όλοι εμείς από την φωτοζωοπάροχη Χάρη και το σώζον Έλεός Του, γευόμενοι τους καρπούς της Ανάστασης, προγευόμενοι ταυτόχρονα εμπειρίες των Εσχάτων! 
          Τα δώρα της θείας Μεταμορφώσεως συνεχίζουν να προσφέρονται εξ ουρανού, προ(σ)καλώντας όλους μας σε μετοχή και κοινωνία, έως ότου μετά λόγου γνώσεως αναφωνήσουμε τον ανακουφιστικό λόγο του Πέτρου: Κύριε, καλόν εστίν ημάς ώδε είναι. Που θα σημαίνει μια τέτοια παραδοχή ότι η γειτνίαση με τον Κύριο των Δυνάμεων παρέχει ασφάλεια".