e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Κάθε πρόοδος βασίζεται στην πίστη

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΤΟΥ ΘΩΜΑ 8ης Μαΐου 2016
(Ιω. κ΄ 19 – 31)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Σκέψεις ολιγοπιστίας και αποκαρδίωσης είχαν καταλάβει το μυαλό και την ψυχή του Θωμά. Αδυνατούσε να κατανοήσει πολλά πράγματα αναφορικά με την λυτρωτική θυσία του Σωτήρος Χριστού. Το Άγιο Πνεύμα δεν είχε φωτίσει ακόμη τον νου του και η παρηγοριά της Ανάστασης δεν είχε γλυκάνει την καρδιά του. Περιφερόταν σκυθρωπός στην όψη, χωρίς να πιστεύει αυτά που έλεγαν γύρω του, αλλά βασιζόμενος μονάχα σε ό,τι μπορούσαν να δουν τα μάτια του και σε ό,τι μπορούσε να κατανοήσει το μυαλό του. Αλλά, μήπως και οι άλλοι οι μαθητές του Χριστού δεν είχαν αποδειχτεί το ίδιο δύσπιστοι στο παρελθόν;
Φλέγονταν από την επιθυμία να πιστεύουν, αλλά ήθελαν πρώτα να βεβαιωθούν. Οι ίδιοι όμως πίστευαν τα γραφόμενα από τους προγόνους τους και τους παλαιοδιαθηκικούς προφήτες και τα θεωρούσαν έγκυρα και αξιόπιστα.
Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, γιατί τίποτε δεν προχωράει χωρίς πίστη, τόσο στον θρησκευτικό χώρο, όσο και στις άλλες πλευρές της καθημερινής ζωής.
Δεν είμαστε αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες των ιστορικών και επιστημονικών γεγονότων. Όμως θα ήταν ανοησία και παραλογισμός να τα αρνηθούμε, επειδή οι ίδιοι ούτε τα είδαμε, μήτε τα ακούσαμε. Κάθε πρόοδος, λοιπόν, βασίζεται στην πίστη. Και πόσο μάλλον η ηθική ταπείνωση, ο φωτισμός, η σωτηρία του ανθρώπου προϋποθέτουν αδιαπραγμάτευτη πίστη στον Θεό.
Εξάλλου, πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη. Χρειάζεται, λοιπόν, να πιστεύουμε τα γραφόμενα στην Αγία Γραφή, την Ιερά Παράδοση, τους Αποστόλους και γενικά τους Αγίους και Δίκαιους άνδρες, που φανέρωσαν τις αιώνιες αλήθειες του Θεού.
Ο ιερός Παύλος λέει ότι το Ευαγγέλιο δεν είναι έργο ανθρώπων, αλλά προϊόν Θείας Αποκάλυψης και η πίστη είναι «ἐξ ἀκοής», δηλαδή γεννιέται από τα θεία λόγια που ακούει κανείς. Και ο ίδιος ο Κύριος, ως επισφράγιση όλων αυτών, μας λέει: «Μακάριοι οἱ μή δόντες καί πιστεύσαντες».
Αυτό πρέπει όλοι να έχουμε υπόψιν στην καθημερινότητά μας και να μην χρειαζόμαστε να βάζουμε το χέρι επί τον «τύπον των ήλων» (δηλαδή στο σημάδι των καρφιών) όπως ο Θωμάς, ο οποίος συναισθάνθηκε την απιστία του και μετανόησε βαθιά γι’ αυτήν. Καλόπιστα δέχτηκε τον φωτισμό και το κάλεσμα του Θεού μέσα στην καρδιά του κι έδωσε τα πάντα για την πίστη του Χριστού, αποτελώντας ύψιστο παράδειγμα και πρότυπο μίμησης για όλους εμάς. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: