e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Με κοσμοσυρροή και μεγαλοπρέπεια η εορτή για τον Άγιο Νικόλαο Σπάτα Αχαΐας

Φωτογραφίες και κείμενο: π. Νικόλαος Κατσηδήμας 

Μέσα στην πανευφρόσυνη αναστάσιμη και πασχαλινή ατμόσφαιρα, την οποία ζούμε την ιερή αυτή περίοδο, αλλά και σε κλίμα απόλυτης θρησκευτικής κατάνυξης και πνευματικής περισυλλογής, με την παρουσία χιλιάδων πιστών, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 9 και 10 Μαΐου 2016, με κάθε μεγαλοπρέπεια, αλλά και εκκλησιαστική λαμπρότητα στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας, το οποίο υπάγεται όμως στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, για την πάροδο των Τιμίων και Ιερών Λειψάνων του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, από τα Μύρα της Λυκίας, εις το Μπάρι της Ιταλίας, κατά το έτος (1087).

Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 9 Μαΐου, τελέσθηκε ο υπαίθριος Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετά αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ενώ στην συνεχεία στον Ιερό Ναό του Προσκυνήματος, ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία υπό του ιδίου.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Τρίτη 10 Μαΐου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η υπαίθρια Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Μετά το πέρας αυτής πραγματοποιήθηκε πάνδημα η λιτάνευση της χαριτοβρύτου και θαυματουργής Εικόνας, ενώ ακολούθησε και η κατά παράδοσιν αρτοκλασία στις βρύσες του Προσκυνήματος, όπου στο τέλος αυτής ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ευχαρίστησε και συνεχάρη για την ευγενική παρουσία τους, τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειο Λεβέντη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα, τους Βουλευτές και Δημάρχους, καθώς επίσης τους λοιπούς εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων ασφαλείας της περιοχής, αλλά και το πλήθος των πιστών για την συμμετοχή τους, στις λατρευτικές αυτές θρησκευτικές εκδηλώσεις, ενώ τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όσους συνετέλεσαν στην άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως αυτής. Ακολούθησε δε πλουσιοπάροχο κέρασμα και γεύμα εις το παραδοσιακό αρχονταρίκι του Ιερού αυτού Προσκυνήματος.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους, κατά την διάρκεια των Ιερών αυτών Ακολουθιών, απέδωσε θαυμάσια, χορωδία ιεροψαλτών της περιοχής, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Προσκυνήματος και Προέδρου του Σωματείου Ιεροψαλτών Ηλείας και Ολυμπίας κ. Δημητρίου Θανόπουλου, Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πλήθος φιλεόρτων Χριστιανών, που ευλαβούνται τον Άγιο Νικόλαο από την Αχαΐα, την Ηλεία και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αφού πρόκειται για παμπελοποννησιακή πανήγυρη, συνέρρευσε στο Ιερό αυτό Προσκύνημα, όπου ευρίσκεται και ο ξενώνας των κακοποιημένων γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, για να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου και να λάβει την χάρη, την ευλογία και την βοήθειά Του.

Με αναστάσιμα αισθήματα η ανάμνηση της Παρόδου του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στα Μετόχια Μπανάτου


Πρωί Τρίτης, 10ης Μαΐου 2016, στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου των Καρκαναίων, στα Μετόχια του Μπανάτου, μνημονεύοντας το πέρασμα του Λειψάνου του Αγίου των Μυρέων, από τη Λυκία στην Ιταλία (1087). Συλλειτούργησαν ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο Εφημέριος Καλαμακίου π. Παναγιώτης Φωτεινόπουλος και ο Διάκονος Ιωάννης Ρένεσης. Ομίλησε επίκαιρα ο π. Π. Καποδίστριας, έγινε Αρτοκλασία και ακολούθησαν πλούσια κεράσματα στο σπίτι της ιδιοκτήτριας του Ναού κ. Γεωργίας χήρας Ιωάννη Καποδίστρια και της ευγενικής Οικογένειάς της. 
Φωτορεπορτάζ: Αντώνης Αρβανιτάκης