e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Κυριακή του Θωμά 2019 στο εκκλησάκι του Άι Λύπιου Ζακύνθου


Το πρωί της Κυριακής του Θωμά (ή του Αντίπασχα), 5 Μαΐου 2019, λειτουργήθηκε -κατά παράδοσιν- το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αλυπίου (Άι Λύπιου), στην περιοχή Καλητέρος Ζακύνθου, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου Μ. Οικονόμου Νικολάου Βυθούλκα. 
     Ικανός αριθμός προσκυνητών ανέβηκαν ώς εκεί για να προσκυνήσουν καθ' όλη την ημέρα, δεδομένου ότι στον ελαιώνα που βρίσκεται μπροστά από τον ναό γίνονται γιορταστικές συνάξεις και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις πανηγυριστών. 
[Φωτογραφίες: Διονύσης Αλαμάνος]
Δειλινό προσκύνημα στον Άι Λύπιο της Ζακύνθου, ιερό τόπο έμπνευσης Διονυσίου του Σολωμού


π. Παναγιώτης Καποδίστριας

ΣΟΛΩΜΟΣ ΑΛΥΠΙΟΣ

Κάθε Αντίπασχα
οι Σκιές παραδίδουν
στον Διονύσιο
της Λαμπρής τα σώματα
μαζί με τα καρφιά τους.

Απ' τα λιόφυτα
κρέμεται τ' αεράκι
το πυρομανές
καθώς δίκαιοι στάζουν
από τα δάχτυλά του.

Τον αλυχτάνε
τα σκυλιά του όνειρου
κι απελπίζεται.
Ήδη παστελαραίοι
στήνουν μπάγκους της Γιορτής.

Τ' Άι-Λύπιου 
τα χαρούπια κατάρες 
θά 'ναι και οργές 
του Ιερομόναχου
εις βάρος της Γυναίκας.

Στο σπήλαιό του 
λανθάνει κουρνιασμένο 
μαύρο ποίημα 
και ανυπερήφανο 
τρώει στίχους του και ζει. 

[Το ανωτέρω ποίημα γράφτηκε την Κυριακή του Αντίπασχα, "την ώρα που θολώνουνε τα νερά", Πρωτομαγιά 2011. Δημοσιεύτηκε οριστικά στο ποιητικό βιβλίο του Παναγιώτη Καποδίστρια, ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ, εκδ. Κέντρου Λόγου "Αληθώς", Ζάκυνθος 2014, σ. 126 εξ.

Το ανωτέρω ζωγραφικό έργο παριστά τον Άι Λύπιο Ζακύνθου, δια χειρός Μπάμπη Πυλαρινού. Ακολουθούν οι σημερινές φωτογραφίες, με τον φακό του π. Π. Κ.]


Κυριακή του Θωμά 2019, με πανήγυρι του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Grenoble της Γαλλίας


Κατάμεστος ήταν από νωρίς σήμερα το πρωί ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στην πόλη της Γρενόβλης (Grenoble) στην Ανατολική Γαλλία, την Κυριακή του Θωμά, 5 Μαΐου 2019. Οι ομογενείς της πόλεως εόρτασαν τη μνήμη των Αγίων Αποστόλου Θωμά και Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, καθώς και τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Ιερός Ναός. 

Χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο μαρτύριο των Αγίων και στο μαρτύριο των σύγχρονων Χριστιανών στη Μέση και Άπω Ανατολή και στη Δυτική Αφρική. Μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ στο εκκλησίασμα και στον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Γεράσιμο Σκαρτσή, τους συνεχάρη μάλιστα για το έργο τους σε μια αναπτυσσόμενη κοινότητα με πολλούς κατηχουμένους και έντονη δράση. 
Κυριακή του Θωμά 2019 στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου
Πρωί Κυριακή του Αντίπασχα (ή του Θωμά), 5 Μαΐου 2019, με βαριά συννεφιά και ενίοτε ψιλόβροχο του νοτιά, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. 
     Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας, ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας παρουσίασε τον -γνωστό, άλλωστε- εκπαιδευτικό κ. Σταμάτιο Ζούλα (Μάστερ Θεολογίας), ο οποίος θα κρατήσει την β΄ ιεροψαλτική θέση κατά το επόμενο εξάμηνο και συνάμα την διακονία του ιερού άμβωνα στην Ενορία. 
     Ο κ. Ζούλας, λοιπόν, έκανε και το σημερινό κήρυγμα, σχετικό με την καλή δυσπιστία του Αποστόλου Θωμά, η οποία οδήγησε στη σωτήρια ψαύση των τύπων των ήλων του Αναστημένου.